• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter Blote billen in het gras: stoofschotel met limabonen en snijbonen

B’eter Blote billen in het gras: stoofschotel met limabonen en snijbonen

6 juli 2024 door Jana Verboom

Toen ik ruim een jaar geleden met deze rubriek begon, wilde ik graag schrijven over oudhollandse recepten die uit zichzelf al vegetarisch of vegan zijn, of gemakkelijk plantaardig te maken. Doordat ik last kreeg van lichamelijke ongemakken, in combinatie met een drukke baan in het onderwijs, heb ik aan dit project niet de tijd en aandacht gegeven die ik voor ogen had. Maar van de week keek ik in de groentela, zag twee pakken snijbonen, en dacht aan een oudhollands recept dat aan bovengenoemde criteria voldoet: blote billetjes in het gras. Ik had nog een aangebroken zak limabonen staan. Het werden grote billen in het gras. Een oudhollands recept met een mediterrane twist.

Volgens Veggipedia zijn limabonen een uitstekende vleesvervanger. Limabonen worden ook wel boterbonen genoemd, vanwege hun boterachtige, zachte smaak. Limabonen zijn grote, witte bonen die tot de familie van de peulvruchten behoren. Limabonen groeien aan een struik, in peulen. Van oorsprong komen limabonen uit Zuid-Amerika. De Inca’s hadden ook al limabonen op het menu staan (https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/limaboon). Neem gerust gewone witte bonen.

Omdat ik geen groot aardappeleter ben, heb ik gekozen voor een mediterrane versie van het recept. De meest eenvoudige versie is namelijk: men neme witte bonen (uit blik), snijbonen (gekookt) en boter, en men menge dat door elkaar – al dan niet gestampt tot een stamppot met aardappelen en wat melk. Klaar.

Mijn versie is iets bewerkelijker, maar erg lekker! Het origineel is van Yvette van Boven (https://www.volkskrant.nl/koken-en-eten/de-korst-van-parmezaanse-kaas-is-te-droog-voor-op-een-boterham-maar-u-trekt-er-een-briljante-bouillon-van~bbaee2ef/): Blote billen in ’t gras met geblakerde citroen.

Ingrediënten (4 personen):

  • 300-400 gram witte bonen naar keuze (droog gewicht), bijvoorbeeld limabonen, geweld – te vervangen door 2 blikjes (2 x 400 gram) witte bonen naar keuze: gewone witte bonen, Griekse reuzenbonen, cannellinibonen, of limabonen.
  • 2 theelepels bonenkruid
  • 6 blaadjes laurier
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 3 eetlepels olijfolie, plus wat extra
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 bouillonblokje
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • snuf chilivlokken, of naar smaak
  • 800 gram snijbonen, fijngesneden
  • 15 gram bladpeterselie, fijngesneden
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • twee biologische citroenen

Yvette van Boven kookte de bonen in de bouillon – maar ik besloot ze voor te koken in de snelkookpan. Mijn bonen stonden immers al een poosje in de kast en ik bedacht pas rond lunchtijd wat ik ’s avonds ging koken, dus de bonen hadden maar 4 uur geweld in plaats van de aanbevolen 8 uur.

Was de bonen gewelde bonen en zet ze op met schoon water, zodat ze net onderstaan. Voeg bonenkruid, drie blaadjes laurier en een takje verse rozemarijn toe, en eventueel een snuf zout, en kook de bonen 15 minuten voor in een snelkookpan, of 45 minuten in een gewone pan.

Verhit ondertussen de olijfolie in een stoofpan op middelhoog vuur. Voeg de bleekselderij, ui en de andere tak rozemarijn toe en bak – onder af en toe roeren – zacht, ongeveer 10 minuten. Voeg de knoflook en eventueel chilivlokken toe en bak 1 minuut mee. Voeg dan de overgebleven laurierblaadjes toe en de voorgekookte bonen, met ca. 500 ml kookvocht. Verkruimel een bouillonblokje erboven.  Roer de snijbonen erdoor en breng aan de kook. Draai, zodra het kookt, het vuur laag, zodat alles zachtjes suddert: de snijbonen moeten ca. 10 minuten garen. Laat het vocht eventueel nog wat inkoken. Het geheel mag nog wat vloeibaar zijn, maar geen soep. Proef of er nog zout bij moet.

Snij ondertussen de citroenen doormidden en bak de helften op de gesneden kant in een droge grillpan tot ze grillstrepen vertonen. Dien de bonen op bestrooid met peterselie en versgemalen peper. Schenk er nog een scheutje goede olijfolie overheen.  Geef de citroenhelften erbij om erover uit te knijpen.

Lekker om gewoon zo te eten, serveer er eventueel een stuk stevig (geroosterd) brood bij.

 

Categorie: B'eter, Columns, Jana Verboom, Voedsel Tags: blote billen in het gras

Lees ook:

  1. B’eter Ovenschotel met rijst, bonen, sperziebonen en tofu
  2. B’eter Mulgipuder: stamppot met gerst uit Estland
  3. B’eter Wraps met knapperige tofu
  4. B’eter: Simpele wrap-pizza’s voor vrijdag restjesdag

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • De dood van de paus
    • Seks: Joodse posities in Joods Museum Amsterdam
    • Paus Leo XIV – ‘help ook elkaar om bruggen te bouwen – met dialoog, met ontmoeting’
    • Aardbeving van magnitude 3,7 schokt Tibet
    • Vrijdag Zindag – Wat Schoof had willen zeggen

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.