Sommige mensen noemen zichzelf een when-at-home-vegan. Thuis eten ze plantaardig, buiten de deur niet. Ik ben ook een soort when-at-home vegan: ik probeer zo plantaardig mogelijk te eten maar wil ook niet al te moeilijk doen en neem soms maar gewoon de meest plantaardige optie op de menukaart. Als je in een restaurant vraagt om een veganistische maaltijd dan wordt het veganisme vaak nog geïnterpreteerd als het weglaten van dierlijke producten, zonder dat deze vervangen worden. Zo kreeg ik laatst bij een verrassingsmenu van vijf of zes gangen exact hetzelfde geserveerd als mijn allesetende partner, maar dan met weglating van vlees, vis of kaas. Voor dezelfde prijs, dat wel. Als je altijd simpelweg dierlijke producten zou weglaten, zou je last kunnen krijgen van tekorten aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Vandaag een recept dat boordevol eiwitten, vitaminen en mineralen zit.
Het oorspronkelijke recept stond een aantal jaar geleden in de Allerhande, ik maak het zo nu en dan. Het staat ook online: Rijsttraybake met zwarte bonen, sperziebonen en tofu recept – Allerhande | Albert Heijn (ah.nl). Het bijzondere aan deze ovenschotel is dat de rijst in de oven gegaard wordt in een mengsel van groentebouillon, pindakaas en kokosmelk. Het resultaat is lekker.
Ingrediënten (4-5 personen):
- 375-400 g tofu naturel (1 pakje), in blokjes of in stukjes gescheurd
- 1-2 rode uien
- 400 g peulvruchten uit blik naar keuze (ik gebruikte deze keer kidneybonen)
- 1 eetlepel olie naar keuze
- 3 tenen knoflook
- 200 g zilvervliesrijst
- 400 g sperziebonen, schoongemaakt en in stukken
- 1 stronkje broccoli, steel geschild, in stukken – of kies andere groente
- 1 groentebouillontablet
- 400 ml heet water
- 4 eetlepels pindakaas naturel (100% pinda’s)
- 400 ml kokosmelk
- 80 g pinda’s
Kook de sperzieboontjes even voor (ca. 5 minuten) in 400 ml water met het verkruimelde bouillonblokje, giet af, maar bewaar het kookvocht voor de saus. Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat de tofu uitlekken en pers er nog wat extra vocht uit tussen twee borden of snijplanken met iets zwaars erop. Snijd de ui(en) in dunne halve ringen. Giet de bonen of andere peulvruchten af.
Vet een bakplaat of grote ovenschaal in met de olie. Pel de tenen knoflook. Verdeel de ongekookte rijst, ui, peulvruchten, broccoli en sperziebonen over de bakplaat. Breng alles op smaak met wat zout en peper.
Doe de knoflook, pindakaas, kokosmelk en de helft van de groentebouillon in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot een egaal mengsel. Giet het mengsel over de ingrediënten op de bakplaat of ovenschaal. Spoel de mengkom om met de rest van de groentebouillon en giet ook dit erbij. Verkruimel de tofu erboven, of leg de blokjes erbovenop.
Dek de bakplaat of ovenschaal af met een andere bakplaat of iets grotere ovenschaal – in het oorspronkelijke recept gebruikt men aluminiumfolie maar dat levert maar afval op. Bak ca. 40 min. in het midden van de oven.
Bestrooi de ovenschotel met de pinda’s. Eventueel nog serveren met een schepje plantaardige yoghurt, of een partje limoen. Ook lekker met srirachasaus.