• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter Ovenschotel met rijst, bonen, sperziebonen en tofu

B’eter Ovenschotel met rijst, bonen, sperziebonen en tofu

18 mei 2024 door Jana Verboom

Sommige mensen noemen zichzelf een when-at-home-vegan. Thuis eten ze plantaardig, buiten de deur niet. Ik ben ook een soort when-at-home vegan: ik probeer zo plantaardig mogelijk te eten maar wil ook niet al te moeilijk doen en neem soms maar gewoon de meest plantaardige optie op de menukaart. Als je in een restaurant vraagt om een veganistische maaltijd dan wordt het veganisme vaak nog  geïnterpreteerd als het weglaten van dierlijke producten, zonder dat deze vervangen worden. Zo kreeg ik laatst bij een verrassingsmenu van vijf of zes gangen exact hetzelfde geserveerd als mijn allesetende partner, maar dan met weglating van vlees, vis of kaas. Voor dezelfde prijs, dat wel. Als je altijd simpelweg dierlijke producten zou weglaten, zou je last kunnen krijgen van tekorten aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Vandaag een recept dat boordevol eiwitten, vitaminen en mineralen zit.

Het oorspronkelijke recept stond een aantal jaar geleden in de Allerhande, ik maak het zo nu en dan. Het staat ook online: Rijsttraybake met zwarte bonen, sperziebonen en tofu recept – Allerhande | Albert Heijn (ah.nl). Het bijzondere aan deze ovenschotel is dat de rijst in de oven gegaard wordt in een mengsel van groentebouillon, pindakaas en kokosmelk. Het resultaat is lekker.

Ingrediënten (4-5 personen):

  • 375-400 g tofu naturel (1 pakje), in blokjes of in stukjes gescheurd
  • 1-2 rode uien
  • 400 g peulvruchten uit blik naar keuze (ik gebruikte deze keer kidneybonen)
  • 1 eetlepel olie naar keuze
  • 3 tenen knoflook
  • 200 g zilvervliesrijst
  • 400 g sperziebonen, schoongemaakt en in stukken
  • 1 stronkje broccoli, steel geschild, in stukken – of kies andere groente
  • 1 groentebouillontablet
  • 400 ml heet water
  • 4 eetlepels pindakaas naturel (100% pinda’s)
  • 400 ml kokosmelk
  • 80 g pinda’s

Kook de sperzieboontjes even voor (ca. 5 minuten) in 400 ml water met het verkruimelde bouillonblokje, giet af, maar bewaar het kookvocht voor de saus. Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat de tofu uitlekken en pers er nog wat extra vocht uit tussen twee borden of snijplanken met iets zwaars erop. Snijd de ui(en) in dunne halve ringen. Giet de bonen of andere peulvruchten af.

Vet een bakplaat of grote ovenschaal in met de olie. Pel de tenen knoflook. Verdeel de ongekookte rijst, ui, peulvruchten, broccoli en sperziebonen over de bakplaat. Breng alles op smaak met wat zout en peper.

Doe de knoflook, pindakaas, kokosmelk en de helft van de groentebouillon in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot een egaal mengsel. Giet het mengsel over de ingrediënten op de bakplaat of ovenschaal. Spoel de mengkom om met de rest van de groentebouillon en giet ook dit erbij. Verkruimel de tofu erboven, of leg de blokjes erbovenop.

Dek de bakplaat of ovenschaal af met een andere bakplaat of iets grotere ovenschaal – in het oorspronkelijke recept gebruikt men aluminiumfolie maar dat levert maar afval op. Bak ca. 40 min. in het midden van de oven.

Bestrooi de ovenschotel met de pinda’s. Eventueel nog serveren met een schepje plantaardige yoghurt, of een partje limoen. Ook lekker met srirachasaus.

Categorie: B'eter, Columns, Gezondheid, Jana Verboom, Voedsel Tags: bonen, Ovenschotel met rijst, sperziebonen, tofu, when-at-home-vegan

Lees ook:

  1. B’eter Griekse vegaklassiekers (2/2)
  2. Jana – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes
  3. Refreshing Earth of the Heart – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes
  4. B’eter – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.