• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter Rode-linzensoep met dille en munt

B’eter Rode-linzensoep met dille en munt

3 februari 2024 door Jana Verboom

Mijn lezers weten dat ik vaak schrijf over voeding en gezondheid. Zo schreef ik een stukje over honderdjarigen (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/208722-beter-recept-om-honderd-te-worden-en-auberginerolletjes-met-walnotenvulling/) – waarop ik de vraag kreeg: “wat is er zo speciaal of aantrekkelijk aan om 100 jaar oud te worden”? Een terechte vraag, over het antwoord moest ik even nadenken.

Als ik diep kijk, dan zie ik dat het niet mijn doel is om een hoge leeftijd te bereiken. Belangrijker vind ik het om gezond te blijven. Zelf lijd ik al sinds 1995 aan een auto-immuunziekte, waardoor ik vaak moe ben. Mijn partner is sinds 2017 hartpatiënt. Als je eenmaal iets onder de leden hebt, krijg je vaak veel medicijnen voorgeschreven. Maar zelf geloof ik sterk in het herstellende vermogen van het lichaam. En in de helende werking van gezonde voeding. Iets waarover artsen vaak geen idee hebben. Voeding en gezondheid komen in hun opleiding nauwelijks aan bod. Mijn streven is om fris en energiek te zijn. Voeding als medicijn. Honderd worden zie ik als metafoor voor gezond leven.

Maar wat is gezond? De een vindt dit, de ander vindt dat, en in de media worden telkens weer andere voedingsmiddelen bestempeld als ‘superfood’ of als ‘ongezond’. Wie kun je nog geloven? Welke informatie kun je nog vertrouwen? Ik heb besloten om de Belgische arts Kris Verburgh (https://nl.wikipedia.org/wiki/Kris_Verburgh) te vertrouwen. Hij is geen dieetgoeroe, maar een degelijk geschoolde arts – maar dan wel een die zich in de rol van voeding heeft verdiept. Hij wijst er bijvoorbeeld op dat groene thee, walnoten, peterselie en havermout aantoonbaar gezond zijn. En dat je van rood vlees, melkproducten, aardappelen, witte rijst, en producten van wit meel (brood, pasta, e.d.) beter niet te veel kunt eten. Hij is geen vegetariër of veganist, maar raadt aan om vooral veel groente, fruit, zaden, noten en peulvruchten te eten, en eventueel af en toe een klein stukje vis of kip: “eet niet meer dan een stukje vlees per dag ter grootte van het cirkeltje dat zich vormt als je de top van je wijsvinger tegen de top van je duim plaatst”.  Kortom: een dieet dat beter is voor mens, milieu en dierenwelzijn dan ons standaarddieet.

Omdat ik een bevriende kersverse hartpatiënt had uitgenodigd om na een ziekenhuisbezoek een hapje te komen mee-eten, besloot ik weer eens de rode-linzensoep van dr. Esselstyn te maken. Een recept waarover ik in 2017 ook al eens had geschreven (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/82715-recepten-voor-een-gezond-en-mededogend-hart-2/), uit het kookboek dat hoort bij zijn boek Prevent and Reverse Heart Disease. Het dieet van dr. Esselstyn is wel helemaal ‘plant-based’. Dr. Esselstyn en zijn vrouw volgen volgens wikipedia al sinds 1984 een plantaardig dieet. Van hem is de uitspraak: “eet niets wat een gezicht heeft, of een moeder”. Dr. Kris Verburgh zou het dieet als geheel waarschijnlijk afkeuren, maar dit recept zou hij denk ik wel weten te waarderen. Een simpel recept met een verrassend resultaat, waarschijnlijk vanwege de ongebruikelijke (?) combinatie van munt en dille.

Ingrediënten  (maaltijdsoep voor 5-6 personen):

  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 6 lente-uitjes, fijngesneden, of kies sjalotjes, of uien
  • Eventueel: scheutje olijfolie (niet in het originele recept)
  • 1 blik tomaatblokjes
  • ¼ kopje fijngehakte verse munt
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 8 kopjes (2 liter) groentebouillon (van 2 groentebouillonblokjes)
  • 2 kopjes rode linzen, gewassen
  • 1 zoete aardappel, geschild, in blokjes
  • 1 glas versgeperst sinaasappelsap (van ca. 3 perssinaasappels)
  • 8 takjes verse dille, fijngesneden (ongeveer ¼ kopje)
  • 200-400 gram verse spinazie
  • Schil van 1 (biologische) citroen, geraspt
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel vers gemalen peper
  • 2 eetlepels balsamicoazijn

Dr. Esselstyn gebruikt geen vetten, zelfs geen gezonde vetten. Hij roerbakt in een scheutje water. Persoonlijk vind ik dat een beetje onzin: van een scheutje olijfolie wordt een recept volgens mij echt niet ongezonder. Roerbak dus de knoflook en lente-ui ongeveer 2 minuten in een soeppan in een klein scheutje water, tot ze een beetje zacht zijn geworden  – of roerbak in wat olijfolie. Voeg de inhoud van het blik in blokjes gesneden tomaten, de munt en oregano toe en bak al roerend 2 minuten. Voeg de bouillon, linzen, zoete aardappel en sinaasappelsap toe en breng aan de kook. Doe een deksel op de pan, zet het vuur laag en laat sudderen tot de zoete aardappelstukjes zacht en de linzen gaar zijn (kijk op de verpakking van de linzen: ongeveer 20 minuten). Af en toe roeren om aanbranden te voorkomen. De soep kan nu met een staafmixer een beetje gepureerd worden. Hak of scheur de spinazieblaadjes eventueel wat klein.

Roer de dille, spinazie, citroenrasp, citroensap, peper en azijn door de soep en blijf roeren tot de spinazie geslonken is. En klaar is een grote pan voedzame soep. Proef op zout en zuur en voeg eventueel nog wat citroensap of zout toe.

Categorie: B'eter, Voedsel Tags: auto-immuunziekte, dieet, dr. Esselstyn, Gezondheid, Kris Verburgh, rode linzensoep, voeding als medicijn

Lees ook:

  1. Recepten voor een gezond en mededogend hart
  2. Bedelmonniken Sri Lanka door giften steeds vetter en zieker
  3. foodwatch wil af van ‘verboden’ pesticiden op importfruit
  4. foodwatch – vruchtendrinkpakjes voor kinderen bevatten nauwelijks vruchten

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Maddy Kok zegt

    4 februari 2024 om 08:23

    Dankjewel voor de inspiratie! (En al je eerdere recepten en mooie verhalen erbij. Een lekker leesmoment op mijn zondag ochtend) Deze soep ga ik zeker maken komende tijd, nou het nog wat guur is. Hij ziet er heerlijk uit 🙏

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 12 augustus 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • 15 augustus 2025
    Zomerretraite Wat kalmte biedt
  • 16 augustus 2025
    Liefdevolle vriendelijkheid cultiveren
  • 19 augustus 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • 20 augustus 2025
    The wild orchid of the heart
  • 22 augustus 2025
    Boeddhistische retraite - Hoe het hart ontwaakt
  • 23 augustus 2025
    Mindfulness: de zachte leraar, die elk gevoel transformeert
  • 26 augustus 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Goff – fabels voor fabeldieren (15) – zwaluw
    • Jan Veenendaal – Geen dood, geen vrees (10) – Overgave, vrij zijn
    • Dagopening
    • Het jaar 2025 – dag 223 – rust
    • Heftige internationale reacties na moord op journalisten in Gaza door Israël

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.