• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – Venkel

B’eter – Venkel

3 juli 2021 door Jessica Hummel

venkelknol Je zou het niet zeggen maar venkel is familie van de wortel. Dat het een wat chique familielid lijkt komt natuurlijk door de prachtige vorm en kleur. Een venkel is een kunstwerk op zich, met die subtiel witte nerven en overlappende bladen die uitmonden in ronde uitsteeksels en uiteindelijk in lichtgroene takjes met vrolijk loof. Dat het een wat erg aanwezig familielid lijkt komt ook door de anijsachtige smaak. Daar voor verantwoordelijk is de stof trans anethole. Aan de ene kant een sterke smaak, aan de andere kant wel een smaak die ook bij grote concentraties plezierig blijft. Anethole is wel 13 keer zoeter dan suiker, en komt ook voor in anijszaad en steranijs. Maar zoals vaker bij familieleden heeft ook venkel een andere kant. Dat het niet alleen maar zoet smaakt is omdat het ook de citrusachtige stof limoneen bevat. Deze stof zit vooral in de frisgroene sprietjes, dus gooi deze niet weg maar snipper ze eens over een gerecht. Ook de grote uitsteeksels en wat hardere bladen hoeven niet weggegooid. Met wat bouillon kun je er een smakelijk licht soepje van trekken. En als extra verrassing heeft de venkel ook bruikbare zaadjes. Deze smaken wat warmer door de stof myristicine, en schijnen schimmelwerende kwaliteit te bezitten. Ook de pollen zou je kunnen oogsten en over je eten strooien voor een frisse toets. Een bruikbare plant, die venkel.

Doordat er al een hintje citrus in de smaak van venkel zit combineert deze prima met sinaasappel in een salade. Lekker erbij zijn gebakken vis of gebakken uiringen, en rijst met honing-mosterd saus. Als toetje sinaasappelpudding, omdat er toch al sinaasappels nodig waren voor de salade.

Venkelsalade

venkelsalade

 

 

 

 

2 knollen venkel
2 sinaasappels
1 handje van een pittige blad- of spruitgroente zoals rucola, tuinkers, shizo, mosterdkool, alfalfa
zwarte olijven optioneel, grana padano optioneel

dressing:
3 el citroensap
6 el olijfolie
zout en peper

Maak eerst de dressing.
Dan venkel ontdoen van uitsteeksels en schutbladeren (niet weggooien!), in heel dunne reepjes raspen met een groentenrasp. Dikkere repen zijn te stug om op te kauwen. Eventueel blancheren. Meng de venkel met de dressing.
Sinaasappel van schil ontdoen door de schil er af te snijden. Partjes kun je dan verder uit het wit snijden. Halveer ze als je ze te groot vindt, en meng ze door de venkel.
Was de rucola (of andere pittige groente) en schep die door het venkel-sinaasppelmensel. Eventueel in ringen gesneden zwarte olijf erdoor en wat geraspte grana padano er over.

Variatie: rucola vervangen door dungesneden zoete ui, wat walnoten roosteren in de koekenpan en door de salade doen.
De salade is zowel koud als lauwwarm lekker, warm hem voor dat laatste even door in een koekenpan.

Honing-mosterdsaus

2 eetlepels bloem
2 eetlepels boter
2 koppen melk
2 eetlepels grove mosterd (of franse als je van wat scherper houdt)
1 eetlepel honing

Maak een lichte roux van boter, bloem en melk: Boter in de pan laten smelten, bloem er snel door roeren, melk erbij doen, goed roeren met de garde tegen klontering.
Voeg mosterd en honig toe als de roux glad is. Goed blijven roeren en de saus aan de kook laten komen om te binden.

Sinaasappelpudding

sinaasappelpudding

 

 

 

 

1 flinke theelepel citroenrasp
1 eetlepel suiker
3 eetlepel smaizena
2 koppen sinaasappelsap (of andere citrusvruchten) (2 koppen = 6 sinaasappels)
snufje zout
1 eetlepel boter

Doe citroenrasp met suiker, maizena, sap en snufje zout in een steelpan.
Roer tot de maizena is opgelost.
Breng aan de kook, blijf roeren totdat het sap dik is geworden (na een paar minuten). Laat een minuutje doorkoken.
Haal de pan van het vuur en roer de boter er door. Een scheutje van een ander soort sap erdoor roeren (perzik, abrikoos, maracuja) is lekker, maar niet noodzakelijk.

Verdeel het sinaasappelmengsel over sapglazen of coupes en laat het 2 uur opstijven in de koelkast. Evt serveren met slagroom (of dot turkse yoghurt), stukje kletskop oid.
Je kunt de sinaasappelpudding is ook serveren als laagje op een kletskop.

Alle recepten zijn berekend op ongeveer 4 personen. Neem goed de tijd om ze te maken. Het eten op de foto’s is ook werkelijk opgegeten.

B'eter - keuken voor de Boeddhistische eter

Categorie: B'eter Tags: B'eter, Jessica Hummel, recepten, sinaasappelpudding, venkelsalade

Lees ook:

  1. B’eter – voor de boeddhistische eter
  2. B’eter – voor de boeddhistische eter
  3. B’eter – bloemkool
  4. B’eter – Bietjes

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jessica Hummel

redactie 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2025 – dag 129 – vrede en alle goeds
    • De dood van de paus
    • Seks: Joodse posities in Joods Museum Amsterdam
    • Paus Leo XIV – ‘help ook elkaar om bruggen te bouwen – met dialoog, met ontmoeting’
    • Aardbeving van magnitude 3,7 schokt Tibet

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.