• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Negende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Seitan neprunderlapjes met pittige saus

27 februari 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Ik viel op een foto op de receptensite van one green planet. Foto’s maken van eten is een vak (en vaak komt er nep-eten aan te pas) maar mijn lezers moeten het doen met slechte kwaliteit kiekjes die ik met mijn telefoon maak, soms onscherp door de dampen die van het eten af komen. Het is zoals het is, denk ik, jullie zullen het er mee moeten doen, want ik heb meestal geen tijd om tussen koken en eten ook nog eens goede foto’s te maken.

Zeker in de winter is het behelpen, als er beperkt daglicht is. De kleuren van de foto’s die met flitslicht worden gemaakt zijn vaak niet waarheidsgetrouw, de foto’s zonder flitsen zijn onscherp. Zouden de seitan short ribs net zo lekker smaken als ze er op de professionele foto uitzien? Ik besloot om het gerecht te maken, al moest ik naar verschillende winkels om alle ingrediënten bij elkaar te sprokkelen (“Edelgistvlokken? Nóóit van gehoord”). Geeft niks, ingrediënten bij elkaar scharrelen bevredigt mijn innerlijke jager-verzamelaar.

one green planet braised short ribs in spicy chili sauce
one green planet braised short ribs in spicy chili sauce

Het recept is er niet eentje die je in een handomdraai maakt. Je hebt er redelijk wat tijd voor nodig, zoals voor alle seitanrecepten, maar dan héb je ook wat. Erg geschikt om vlees met jus te vervangen bij een hutspot of andere stamppot, en al kost het wat meer tijd, daar staat tegenover dat je er waarschijnlijk een paar keer van kunt eten, en een deel kunt invriezen voor later. Overigens staat het gerecht twee keer een uur in de oven, dus dat is tijd die je aan iets anders kunt besteden. In mijn geval aan het typen van dit stukje.

Ingrediënten (voor 2 x 4 personen)

Voor de kruidenmix:

  • 1 theel. gerookte paprika
  • 1 theel. zout
  • 1 theel. gedroogde oregano
  • 1 theel. knoflookpoeder
  • ½ theel. gemalen peper
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt of uit de knijper

Voor de Seitan neprunderlapjes:

  • 2 kopjes tarwegluten (molen)
  • ¼ kopje edelgistvlokken (natuurvoedingswinkel)
  • 1-3 eetl. chilipoeder (ik had bijna 2 gedaan, resultaat was vrij pittig)
  • 3 eetl. uipoeder
  • 3 eetl. knoflookpoeder
  • ½ theel. gemalen peper
  • 2 kopjes water
  • ¼ kopje tahin
  • ¼ kopje sojasaus
  • 1 eetl. zonnebloemolie

Voor de pittige saus:

  • enkele eetl. olijfolie
  • 1 grote ui, fijngehakt of in plakjes
  • 1 grote wortel, in blokjes of plakjes
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt of uit de knijper
  • 1 kop rode wijnazijn (of rode wijn, ik gebruikte witte wijnazijn)
  • ¼ kopje chilisaus
  • 2 eetl. Worcestershire saus (pas op, niet alle merken zijn vegetarisch, bevat soms ansjovis)
  • 1 theel. gedroogde tijm
  • 1 theel. gedroogde oregano
  • ½ theel. zout
  • 2-3 laurierblaadjes
  • 4 kopjes bouillon
  • ½ bosje peterselie, fijngehakt

Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet drie kommen klaar. In de kleinste kom meng je de ingrediënten voor de kruidenmix. In de grootste kom meng je de gluten, gistvlokken en seitankruiden. In de middelste kom meng je het water, tahin, sojasaus en olie. Voeg de natte ingrediënten aan de droge toe en meng tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel nog wat gluten toe. Kneed het deeg lichtjes tot het elastisch aanvoelt. Te lang kneden leidt tot taaie seitan.

Vet een rechthoekige ovenschaal in. Doe het deeg in de ovenschaal, druk en rek het zo uit dat het de vorm van de ovenschaal aanneemt. Gebruik een scherp mes om het deeg te snijden in lapjes. Ik sneed het in 32 rechthoekige stukken (één portie is ongeveer 4 stukken).

Doe de kruidenmix bovenop het deeg en wrijf of masseer het een beetje in met je vingers. Snij dan eventueel het deeg nogmaals in. Bak gedurende 60 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven en laat iets afkoelen.

seitan nepstoofvlees
seitan nepstoofvlees

Doe een scheutje olijfolie in een braadpan/stoofpan. Voeg de ui, wortel en knoflook toe en bak een vijftal minuten op zacht vuur in de olie. Voeg de rode wijnazijn, bouillon, chilisaus en worcestersaus toe. Voeg de tijm, oregano, zout en laurier toe. Laat een tiental minuten wat inkoken zonder deksel.

Verhit ondertussen een scheutje olie in een koekenpan op een matig vuur. Haal de stukjes seitan uit de ovenschaal (opnieuw insnijden met een mes is nodig). Bak in etappes de seitanstukjes aan, ongeveer 2 minuten per kant. Leg de aangebruinde stukjes op een bord en ga verder met de rest van de seitanlapjes. Proeven mag. Doe na afloop wat water in de koekenpan, roer de aanbaksels los, en voeg dit aan de saus toe.

Doe de seitanlapjes in de braadpan in de saus en schep voorzichtig door, zodat ze goed gemengd zijn met de saus. Dek de pan af met een deksel en zet in de oven. Stoof gedurende 1 uur op ca. 150 graden, tot de seitanlapjes zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Maak ondertussen de bijgerechten.

Haal de pan uit de oven en verwijder de laurierblaadjes. Garneer met verse peterselie.

Serveer met aardappelpuree of stamppot, bij voorbeeld stamppot venkel. Omdat wij eergisteren al venkelstamppot aten, heb ik er puree en snijboontjes bij geserveerd. Uit Marokko. Oeps. Toch klasse B in februari (want: onder folie geteeld en per boot vervoerd) volgens de Milieu Centraal Groente- en Fruitkalender.Venkel (uit Spanje) is klasse A, want op de akker geteeld en per vrachtwagen vervoerd. Veertig soorten groente vallen in klasse A in februari, dus er is volop keus.

gestoofde-seitan-lapjes-in-de-pan
gestoofde-seitan-lapjes-in-de-pan

Was het net zo lekker als de foto suggereert? Ja en nee. Ik kneed seitandeeg wel eens te lang, dan wordt het taai, dus nu had ik me voorgenomen om kort te kneden. Het resultaat deed meer denken aan rundergehakt dan aan runderlapjes. Volgende keer toch maar weer wat langer kneden. Verder was het erg pittig, en daardoor minder geschikt voor kleine kinderen. Iets minder chilipoeder dus de volgende keer. De saus was door de wijnazijn vrij zuur geworden, maar dat was niet erg. De wijnazijn vervangen door een restje wijn zou leiden tot een minder zuur, meer boeuf bourguignon-achtig resultaat. Pluspunt: het is ondanks de lange bereidingstijd en de uitgebreide lijst ingrediënten simpel te maken en het bakken van seitan in de oven in plaats van koken of stoven is voor herhaling vatbaar. Eerst bakken en dan stoven van seitan biedt perspectieven voor allerlei stoofpotjes met bijvoorbeeld bier en mosterd (een runderstoofschotel van Jeroen Meus) of wijn en champignons (vega boeuf bourguignon).

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: Jana Verboom, runderlapjes, saus, seitan

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken
  2. Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken / recepten uit Libanon II
  3. Waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben (2)
  4. Jana- Aardappelgnocchi

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Zeshin zegt

    27 februari 2016 om 12:27

    Lieve hartverwarmende ‘Tenzo’

    Euhhh een Tenzo is de kok in een zentempel ( voor als je dat nog niet wist, maar ik neem aan van wel) Inderdaad je recepten zijn geweldig maar de opmaak,…..Ik eet voor 50% met mijn ogen en het is een feest als een gerecht ook als een kunstwerkje is opgemaakt. Mag ik je een paar tips geven? De verschillende gerechten op een bord los naast elkaar schikken zodat je een mooi overzicht krijgt wat er op het bord ligt. Je kunt gekookte kleefrijst in een kommetje, wat je van tevoren met koud water omspoelt aandrukken. Dan keer je het kommetje om op een bord. De rijst is nu een mooi bolletje op het bord wat je naar keuze kan garneren. Er bestaan ook heel veel snijtechnieken voor bijvoorbeeld komkommer, wortel,retich, enz. Ik wacht met spanning op je volgende lekkere recept. Bijgevoegd een plaatje van zen cookery
    http://alexscookingdiary1972.blogspot.nl/2013/08/obon-festival-dishes-shojin-ryori.html

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 18 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 19 januari 2021
    Gratis proefles cursus Caring - Caring from the heart
  • 19 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 20 januari 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • 20 januari 2021
    Lezingenserie ONLINE: 'Reïncarnatie en karma’
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Bodhiwappie

Erik Hoogcarspel - 27 december 2020

De symboliek is maar al te duidelijk: de elite bestaat uit vampiers, ze voeden zich zelfs met het bloed van onschuldige kwetsbare baby’s, de politiek is een groot complot om de macht en de wetenschap wil de mensen inspuiten met nano-computers om ze hun wil te ontnemen. Het gaat er niet meer om of het waar is, maar om hoe het voelt. Het enige wat je nog kunt doen is wat ketelmuziek produceren aan de voet van de ivoren toren van de macht. Samen tegen iedereen. Intussen klinkt in vele Tibetaanse tempels over de gehele wereld ketelmuziek voor ‘het welzijn van alle levende wezens’.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Niet-weten is geen dogma
  • Beeldschets
  • Ontwaand
  • Hans van Willenswaard – Het mysterie van de Zwarte Tulp (2) -Parijs en Amsterdam
  • Free Tibet – toezien op werkelijke vrijlating taalactivist Tashi Wangchuk

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens