• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – Selderijsoep met appel (of peer) en bieslookolie

Refreshing Earth of the Heart – Selderijsoep met appel (of peer) en bieslookolie

29 oktober 2022 door Refreshing Earth of the Heart

De afgelopen tijd heb ik me in de auto laten vergezellen door het luisterboek Eat by Choice, Not by Habit van Sylvia Haskvitz. De auteur komt uit de hoek van Nonviolent Communication (NVC). Dit is een door Marshall Rosenberg ontwikkeld systeem om conflicten op te lossen. De beweging heeft niks met het boeddhisme te maken, maar de thema’s zijn eigenlijk hetzelfde: waarnemen zonder te oordelen, compassie met jezelf en de ander, waarnemen van de behoeften en gevoelens van jezelf en de ander, en leven in het hier en nu.

Ik heb ook een luisterboek van het basisboek NVC, of eigenlijk een mondelinge cursus door de auteur en het is heel fijn om af en toe te luisteren naar al die anekdotes over ruziënde echtparen, volken, landen of andere groepen die hun conflicten als sneeuw voor de zon zagen verdwijnen, toen ze zonder oordeel het conflict terugbrachten tot op het niveau van gevoelens en behoeften. We hebben namelijk allemaal dezelfde universele basisbehoeften, zoals veiligheid, autonomie, en verbondenheid met anderen.

Eat by choice not by habit gaat over het toepassen van NVC in relatie tot jezelf en je voedsel: het leren herkennen van je gewoonte-energieën en hun oorsprong, zonder jezelf te veroordelen, en het zoeken naar andere strategieën om je onderliggende behoeften te vervullen dan met ongezond of te veel eten. De auteur adviseert ons, als je de neiging hebt iets te eten of te drinken wat niet goed voor je is, even te pauzeren, te kijken wat er in je omgaat, en te onderzoeken welke gevoelens en behoeften er leven. Het gaat er om dat je altijd een keuze hebt. Je kunt alsnog, bewust, toegeven aan je aandrang om te eten, of je kunt iets anders doen om aan je behoefte tegemoet te komen. Een mooie quote waarmee het boek begint is: “face your stuff or stuff your face”. Al is het soms behoorlijk Amerikaans, ik vind het boek een aanrader voor iedereen die net als ik soms worstelt met gewoonte-energieën die – eh – niet stroken met onze behoefte aan gezondheid en welzijn.

Van de bij het boek behorende website hier haar populairste soeprecept (“people go crazy for it”), door mij enigszins aangepast. Het komt oorspronkelijk uit het boek “The Conscious Cook” van Tal Ronnen en ook Oprah Winfrey heeft het op haar website staan. Het is heel simpel te maken!

Beter ingredienten knolselderijsoepIngrediënten voor 4 personen als maaltijdsoep of 6 personen als voorgerecht:

* 1 snufje zout
* 2 eetlepels olijfolie
* 1 selderijknol, geschild en in dobbelstenen van 2-3 cm gesneden
* 1 stengel bleekselderij, in stukjes
* 1 grote ui, gesnipperd

* 1 liter groentebouillon (zelfgemaakt of van blokjes)

* 1 laurierblaadje

* 125 gram lichte cashewnotenpasta (gemaakt van rauwe cashewnoten)
* eventueel nog zout en peper (afhankelijk van hoe zout de bouillon was)
* 1 grote appel of peer, in blokjes. Het oorspronkelijke recept schrijft granny smith voor, maar die komen nu uit Chili, dus ik gebruikte een Hollandse goudrenet. Omdat die gedeeltelijk rot bleek, heb ik ook een handpeer gebruikt. Snij appel/peer pas op het laatst in blokjes, anders verkleurt het fruit. Schillen hoeft niet.

* bieslookolie: ca. 100 ml olijfolie, bosje bieslook, snufje zout.

Volgens het originele recept creëer je een anti-aanbaklaagje door een soeppan op matig vuur te zetten, er eerst een snufje zout in te doen, en na een minuut de olie. Het mag niet zo heet worden dat er damp vanaf komt. Doe 30 seconden na de olie de groenten in de pan en bak 6 á 10 minuten op matig vuur, onder af en toe roeren. Het is de bedoeling dat de groente gaar wordt maar niet bruin. Voeg bouillon en laurierblaadje toe, breng aan de kook, zet het vuur zacht en laat een half uurtje zachtjes koken. Voeg de cashewnotenpasta toe en laat nog 10 minuten zachtjes doorkoken. Haal het laurierblaadje er uit.

Maak ondertussen de bieslookolie. Het loont om wat meer te maken, je kunt het 1-2 weken in de koelkast bewaren en bijvoorbeeld op je salades, in de soep, of op de aardappelpuree doen. Blancheer de bieslook kort (ca. 10 seconden is genoeg) in kokend water en laat het uitlekken en afkoelen (het kookwater kan bij de soep). Knijp het water er uit. Pureer bieslook, zout en olie in een blender (neem dan wat meer olie) of met een staafmixer tot een egale groene massa. In het oorspronkelijke recept wordt de olie vervolgens gezeefd, maar dat vind ik persoonlijk onnodige verspilling. Je kunt de bieslookolie bewaren in een spuitflesje (zoals professionele koks dat doen) of het met een theelepeltje opscheppen.

Beter Knolserderijsoep_140320_05314Pureer de soep met blender (in etappes) of staafmixer en proef of er nog wat zout of peper bij moet. Schep de soep op, leg een schep appel of peer in het midden van elk bord, en sprenkel wat bieslookolie rondom de appel of peer. Serveer als voorgerecht, of met wat stevig brood erbij als maaltijdsoep.

Het resultaat ziet er mooi uit met de groene olie en de combinatie van selderij met appel of peer geeft een aparte smaak. Er zijn allerlei varianten mogelijk, zelf ga ik het recept binnenkort proberen met pastinaak.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: appel, bieslookolie, peer, Refreshing Earth of the Heart, selderijsoep

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – Selderijsoep met appel (of peer) en bieslookolie
  2. Refreshing Earth of the Heart – Selderijsoep met appel (of peer) en bieslookolie
  3. Refreshing Earth of the Heart – schnitzels uit het bos en soep uit de tuin
  4. Refreshing Earth of the Heart – aardappelgnocchi

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

23 mrt
Zen Meditatie Introductie
23 mrt 23
02 apr
Medicijnboeddha ceremonie | Live en Online
2 apr 23
02 apr
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
2 apr 23
02 apr
Rotterdam - geleide meditatie (vipassana meditatie)
2 apr 23
03 apr
Dagstart met meditatie en Kum Nye yoga | Gratis proefles 3 april | Online
3 apr 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Taigu – Noem mij Jimmy

    Taigu - 30 maart 2023

    Na slechts één termijn in het Witte Huis werd de wat verlegen Democraat Jimmy Carter aan de stembus verslagen door zijn Republikeinse tegenstrever Ronald Reagan. Hij trok zich vanuit het centrum van de macht in Washington, DC terug naar Plains, in Georgia, een dorp met 700 bewoners. Daar zette hij zijn oude gebruik voort om wekelijks les te geven op de plaatselijke zondagsschool van zijn baptistische gemeente.

    Boekbespreking- De beste filosofische ideeën om je moraal te verbeteren

    Erik Hoogcarspel - 29 maart 2023

    Het begrip ‘moraal’ is niet voor iedereen even duidelijk, dus laat ik hier eerst een definitie ervan geven. In het algemeen is ethiek het nadenken over wat je hoort te doen en waarom. Moraal is het stelsel van normen (gedragsregels) en waarden (dingen waar je om geeft) dat daarmee samenhangt. Waarom zou iemand nu zijn moraal willen verbeteren? Klaas Rozemond, filosoof, jurist en universitair hoofddocent strafrecht aan de VU, is ervan overtuigd dat hier een grote behoefte aan is.

    De dingen zijn zoals ze zijn en daar dien je bij te blijven

    gastauteur - 29 maart 2023

    Femke is moeder van een zoon van 11 jaar oud, een gevoelige jongen die al vanaf zijn zesde niet meer naar school gaat. Na zes weken in groep 3 viel hij uit. Hij is hoogbegaafd en kan vanwege zijn eigen manier van leren en onderzoeken niet aarden in een schoolse omgeving. Hij zat toen hij uitviel al in een Leonardo-klas, een onderwijsvorm voor hoogbegaafde kinderen van 4 tot 12 jaar, aldus moeder Femke, maar ook dat paste helaas niet.

    Wanneer iedereen liegt, weet niemand nog wie er liegt

    Kees Moerbeek - 19 maart 2023

    Een staatsgreep, of het manipuleren van het politieke systeem zijn voorbeelden van andere manieren om aan de macht te grijpen dan verkiezingen. Onverbloemde macht is echter beperkt houdbaar en macht verkregen met geweld vraagt meer geweld om het in stand te houden.

    Geschiedkundige Romila Thapar – de stem van afwijkende meningen

    Kees Moerbeek - 12 maart 2023

    Romila Thapar is een van India’s meest vooraanstaande geschiedkundigen. In haar boek Voices of Dissent (2020) beschrijft ze de rol van het ‘meningsverschil’ in de verschillende periodes van de Indiase geschiedenis. De Boeddha was een van degenen die vraagtekens zette en met een alternatief kwam. Dit artikel gaat met grote stappen door haar boek.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Ardan
    • Waarom Thomas Hobbes bezwaar zou maken tegen de advaita vedanta
    • De virtuele denkster 415
    • Dick – Godsbeeld
    • Chinees tempeltoerisme: honderden jongeren trekken naar boeddhistische heiligdommen

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens