Een tijdje geleden alweer was ik naar een lezing van Tristram Stuart. Hij is de man die vecht tegen de mondiale voedselverspilling door evenementen te organiseren waarbij voor (meestal) 5000 mensen wordt gekookt met voedsel dat anders was weggegooid, omdat het niet voldoet aan de vaak hoge normen van de detailhandel: kromme komkommers, ondermaatse aardappels, bloemkolen met een vlekje. De zaal zat vol met honderden enthousiaste belangstellenden.
Een tijdje terug was ook de wetenschapper John Ingram in Nederland om te vertellen hoe de voedselvoorziening voor de wereldbevolking samenhangt met de uitputting van de aarde, verlies van biodiversiteit, en uitstoot van broeikasgassen. Naast voedselverspilling zijn de toenemende vleesconsumptie en de vaak enorme afstand die voedsel aflegt van boerderij naar consument onderdeel van het probleem om zes miljard, en in de toekomst zelfs negen miljard mensen te voeden zonder de aarde te vernietigen. Pikant is dat wereldwijd meer dan een miljard mensen lijden aan ondervoeding, en meer dan een miljard aan overgewicht. Wat betreft het broeikaseffect zou zelfs een paar keer in de week minder rood vlees, minder ander vlees, en meer plantaardige voeding eten al enorm schelen, maar de trend gaat de andere kant op: méér vleesconsumptie per persoon per jaar. En de bereidheid om duurzamer te eten is niet groot.
Daarom vandaag een (veganistisch) recept, dat ik gemaakt heb van bijna allemaal ingrediënten van de biologische zorgboerderij hier om de hoek. Korter kan de afstand van boer naar consument niet zijn – behalve als we eten uit eigen moestuin. Geschikt voor Vrijdag EetGeenDierenDag en alle andere dagen. Restjes eten we uiteraard gewoon op, bijvoorbeeld als lunch.
- 2 kleine uien of 1 grote, in hele of halve ringen
- 2 el olijfolie
- 1 tl kurkuma
- 1 tl chilipoeder (kruidenmengsel) of ½ tl gemalen chilipeper
- 2 tl geraspte verse gemberwortel
- 1 pijpje kaneel
- 5 dl groentebouillon (van blokje)
- 750-1000 gram groente van het seizoen, bijvoorbeeld:
- 2 wortels (in plakken)
- 2 pastinaken (in plakken)
- ¼ pompoen (in blokjes, schillen is meestal niet nodig)
- ¼ bloemkool (in roosjes)
- 1 courgette (in plakken)
- 400 g gare kikkererwt (uit blik, uitgelekt of zelf gekookt)
- Enkele draadjes saffraan
- 2 el gehakte koriander
- 2 el gehakte peterselie
- 250 g couscous
Verhit de olie in een grote braadpan. Voeg de uien toe en fruit ze glazig; af en toe roeren. Voeg kurkuma, chilipoeder en gember toe. Bak al roerend nog 1 minuut.
Voeg de bouillon, het pijpje kaneel en de groente in etappes toe en breng het mengsel afgedekt aan de kook. Kijk naar de kooktijd van de groente en voeg die toe in de juiste volgorde (wortel, pastinaak en pompoen eerst, na enkele minuten en bloemkool, als laatste de courgette). Zet het vuur laag en laat de groenten net gaar koken (afhankelijk van de groenten: ca.10-15 minuten voor de wortel, pastinaak en pompoen, 8-10 minuten voor de bloemkool, 5 minuten voor de courgette).
Roer kikkererwten en saffraan erdoor samen met de koriander en peterselie en laat het mengsel nog 5 minuten zonder deksel pruttelen. Verwijder het pijpje kaneel.
Maak de couscous volgens de aanwijzingen op het pak. Serveer de groentecurry met de couscous.