Het Voedingscentrum adviseert ons al jaren om per dag twee ons groente en twee ons fruit te eten, maar bijna niemand doet dit. Ik ben het lang niet met al hun adviezen eens, maar minimaal vier ons vers, onbewerkt plantaardig voedsel per persoon per dag lijkt me een verstandig streven. Dus probeer ik, om de groente- en fruitconsumptie in huis te bevorderen, kilo’s van het spul aan te slepen (met 5 personen zit je op zo’n 14 kilo groente en fruit per week).
Regelmatig doet de situatie zich voor dat er iets dreigt te verpieteren op de fruitschaal of in de groentela. Als ik er op tijd bij ben, wordt de groente of het fruit goed schoongemaakt, gesneden en ingevroren. Voor het volgende recept is het handig om zulke ingevroren restjes in de vriezer te hebben liggen, want de smoothie is ijskoud het lekkerst. Het vaakst belanden bananen in de vriezer. Wij eten namelijk graag boterhammen met pindakaas en banaan, maar soms eten we dagenlang havermoutpap als ontbijt en restjes zelfgemaakte humus en andere salades bij de lunch, en dan ineens zit je met een tros bananen met bruine stippen op de schil, waar men de neus voor ophaalt. Onder de schil ziet het er meestal nog goed uit dus die bananen gaan, geschild en in stukken, hup in een doosje de vriezer in. Handig voor een ijskoude smoothie of milkshake. Met een beetje aandacht voorkom je zo voedselverspilling.
Ik kreeg onlangs een boekje gemaild met 10 groene smoothie recepten, geschreven door Diana Verbeek. Zie ook http://missnatural.nl/heerlijke-groene-smoothierecepten/. Groene smoothies zijn populair onder aanhangers van rauw voedsel, en geschikt als ontbijt, tussendoortje of voorgerecht. Voor het maken van groene smoothies heb je eigenlijk helemaal geen receptenboekje nodig, want alle 10 recepten zijn een variatie op hetzelfde thema. Je doet gewoon wat groente en fruit in de blender met wat vruchtensap of water, en de blender maakt er vanzelf een groene smoothie van, mits een deel van de ingrediënten groen is. (Maar pas op, niet alle groenten zijn rauw eetbaar, sperzie- en snijbonen zijn rauw giftig!) Wel apart is dat Diana Verbeek het ook aandurft met rauwe boerenkool. Dat heb ik nog nooit geprobeerd. Voor de beginnende groene-smoothiemaker hier een recept met spinazie (voor 4 personen):
Ca. 200 gram gewassen bladspinazie
Sap van 3 sinaasappels (of water)
2 bananen uit de diepvries
3 geschilde kiwi’s
Doe alles in een blender en zet deze net zo lang aan totdat de boel egaal (“smooth”) is. De kleur is prachtig. Schenk in vier glazen en drink meteen op. Alle ingrediënten van deze smoothie behalve de kiwi (B) vallen in februari in klasse A van Milieucentraal omdat ze met een milieuvriendelijk vervoermiddel naar hier zijn gekomen (http://groentefruit.milieucentraal.nl/groente-en-fruit-kalender/groente-en-fruit-kalender/zoeken/formulier). Vervang de spinazie gerust door andere bladgroenten en de vruchten door andere fruitsoorten van het seizoen, of uit de vriezer.
Gebakken gevulde vijgen
Een van oorsprong Grieks toetje, maar de gevulde vijgen smaken ook prima bij een kopje koffie of thee. De combinatie van noten, vijgen, sinaasappel en honing geeft dit toetje een echt mediterrane smaak. Echte veganisten gebruiken geen honing, omdat de mens de honing van bijen afpakt, daarom geef ik alternatieven voor honing. Walnoten zijn meer een product van het hier en nu dan pistachenoten, maar met de vijgen, sinaasappels, sesam en abrikozen wordt het alsnog meer een mediterraan dan een Noordwest Europees recept. Voor 12 stuks heb je nodig:
12 gedroogde vijgen
ca. 1 ½ dl vers geperst sinaasappelsap
ca. 50 gram pistachenootjes of walnoten
ca. 50 gram gedroogde abrikozen
1 eetlepel sesamzaadjes of sesampasta (tahin)
ca. 5 eetlepels honing, eventueel te vervangen door diksap, siroop of stroop naar keuze
Doe de gedroogde vijgen in een pan met het sinaasappelsap en 4 eetlepels honing. Breng aan de kook, en kook met deksel (pas op voor overkoken) op een laag vuur ca. 10 minuten. Draai het vuur uit en laat afkoelen.
Maak ondertussen de vulling. Rooster eventueel de pistachenootjes licht in een droge koekenpan, laat afkoelen, en hak met hand of machine de nootjes en abrikozen vrij grof. Meng met de sesamzaadjes of –pasta en 1 eetlepel honing.
Nu komt het lastigste. Elke vijg moet met een mes worden ingesneden en gevuld met een flinke theelepel van het abrikozennotenmengsel. De vijg kan met de hand wat worden opgerekt en uitgetrokken, zodat binnenin wat meer ruimte ontstaat. Ik vond het uiteindelijk het makkelijkste om met mijn vingers en met behulp van een theelepel de vijgen te vullen. Vul geduldig alle vijgen en zet ze naast elkaar in een ovenvaste schaal, liefst van een maat waarbij de vijgen er precies naast elkaar in passen. Giet het sinaasappel-honingmengsel eroverheen en bak de vijgen in een voorverwarmde oven op ca. 190 graden in ca. 15 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen en serveer ze met een schepje van de ingekookte saus ernaast. Eventueel kan er nog een schep Griekse yoghurt bij.