• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart

Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart

23 juli 2022 door Anneke Comello

Binnenkort een feestje? Of gewoon eens zin in een extra bijzondere taart? Dan is dit recept écht iets dat je eens moet proberen. Raw, vegan en oh zo verrukkelijk: deze vegan ‘kwark’taart met limoen en avocado, en een bodem van amandel en dadel. Ik schreef al eerder hier in de rubriek B’eter een recept voor chocolademousse op basis van avocado, die het heerlijk romig maakt. Ook hier zorgt de avocado voor een romig effect, zonder dat er ei, room of melk nodig zijn.

Ik maakte deze taart onlangs voor een cateringklant die er speciaal om had gevraagd. Ze had de taart enkele jaren daarvoor voor het eerst (en laatst) gehad, maar het was haar altijd bijgebleven, en voor het knalfeest op haar 50e verjaardag moest en zou hij op tafel staan! Zo leuk, als ik via mijn klanten nog weer extra nieuwe inspiratie opdoe. En lekker, want er moet dan natuurlijk eerst getest en geproefd worden.

De taart maak je het beste op de dag zelf, maar dan wel minimaal 5-6 uur voordat je hem wilt serveren, want je moet hem eerst maken (en neem daar lekker ruim de tijd voor, stress is voor niemand goed). Daarna moet hij 2 uur in de vriezer en vervolgens nog 2 uur weer iets ‘opwarmen’ in de koelkast.

Zelf maakte ik de definitieve taart 1 dag van tevoren, vroor hem in, haalde hem 4 uur voordat ik hem ging serveren uit de vriezer, hield hem een uur buiten de koelkast om wat te ontdooien, en vervolgens liet ik hem nog 3uur in de koelkast verder ontdooien. Maar hij is (ijs)koud ook heel lekker, dus het maakt feitelijk allemaal ook weer niet zoveel uit, zolang hij niet strak bevroren is, maar ook niet echt op kamertemperatuur, dan wordt hij té zacht.

Conclusie, de perfecte zomertaart: lichtzoet door de ahornsiroop en dadel, friszuur van de limoen en heerlijk koel door de vries-koel behandeling.

Ingrediënten voor 1 taart (8-10 stukjes):

Bodem
–
100 gram dadels (ontpit)
– 300 gram amandelen (wit, geblancheerd)
– 75 gram kokosrasp
– 4 EL ahornsiroop
– 1 tl vanillepoeder (ongezoet, te koop bij biowinkels)
– snufje zout

Vulling
– 4 avocado’s
– 3 limoenen
– 120 ml agavesiroop of 50-50 agave en ahornsiroop
– snufje zout

Garnering (optioneel)
– plakjes limoen of extra limoenrasp (1 extra limoen)
– paar extra amandelen
– wat je verder maar als inspiratie te binnen schiet, ik had bijv. nog wat groene ‘sukade’ taartdecoratie in huis en vond dat wel leuk staan ?

Benodigdheden:
– keukenmachine of blender (ik raad heel erg een keukenmachine aan, maar je kan het ook met een goede blender proberen)
– springvorm van 24 cm doorsnede
– vel bakpapier voor op de bodem van de springvorm

Bereiding:
Ontpit de dadels en doe ze samen met de rest van de ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine. Mix tot een fijne massa en schep op de beklede springvorm. Druk het mengsel vervolgens uit over de bodem met de onderkant van een lepel, eventueel geholpen gewoon met schone vingers.

Maak dan de keukenmachine schoon. Rasp de schil van ongeveer 3 limoenen tot je ongeveer 7 gram hebt. Pers dan de limoenen uit en meet 100 ml sap af. Ontpit de avocado’s en doe het vruchtvlees in de keukenmachine samen met de limoenrasp, het limoensap en het snufje zout. Mix tot een gladde emulsie en voeg in de tussentijd ook nog de siroop toe. Schenk dan de puree over de bodem uit en strijk glad met een spatel (spatel in een aaneengesloten spiraal over het oppervlak laten gaan werkt het best).

Zet de taart 2 uur in de vriezer en laat hem dan nog 2 uur staan in de koelkast (na 1 uur kun je de taart alvast aansnijden).

Ik wens je een feestelijk en smakelijk taartmoment toe!

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Gezondheid, Voedsel Tags: Anneke Comello, avacado, B'eter, limoen, recept, vegan, zomertaart

Lees ook:

  1. Anneke Comello – vegan voorjaarsquiche
  2. Anneke Comello – vegan voorjaarsquiche
  3. Anneke – Vegan Boerenkool met Ballen
  4. Anneke Comello – Kookmeditatie: vegan voorjaarsquiche

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.