Lectori salutem

Morgen, zondag 26 januari, de eerste dag van het ‘Jaar van de Rat’ houden wij in zencentrum Suiren-Ji open huis. Wij zijn een non-profit organisatie die vanuit donaties onderhouden wordt en is vrij toegankelijk voor eenieder. Tenminste, voor zover er non-profit bestaat, participeer ik in het zencentrum vanuit de wetenschap dat mijn bevrijding samenhangt met uw bevrijding. Ik hoor u zeggen: ‘Bevrijding? Hoezo, toon mij uw boeien’. Ja ik weet het mijn boeien zijn illusionair maar bevrijding van illusionaire boeien is net zo reëel als werkelijke boeien getuige mijn nieuwjaarswens aan u

Happy New Year. Zo het is 2020 en wat heb je je voorgenomen? Lijnen, stoppen met roken, vegetariër worden? Er zijn wel een miljoen goede voornemens te bedenken, maar wat zou je nu echt willen, die goede voornemens zijn druppels op een gloeiende plaat. Wat zou nou echt zoden aan de dijk zetten?

Stel, ik zeg stel, je gaat met een rare klacht naar de dokter het is niks ernstig je ziet een heel klein beetje dubbel, als of je een plasje water in je oog hebt. Maar dit alleen als je moe bent en dan nog is het niet echt irritant. Voor de zekerheid word er een scan gemaakt en de boodschap die je krijgt is niet mis:

‘Meneer, sorry ik bedoel mevrouw, gaat u even zitten, u heeft een hersentumor die we niet kunnen opereren. Zij is niet kwaad van aard maar groeit onrustbarend en wij denken dat u nog een maand te leven heeft. Misschien krijgt u tijdens de laatste dagen uitvalsverschijnselen, maar voor de rest zult er niet noemenswaardigs iets van merken. Mocht u ergens last van krijgen of behoefte hebben aan een gesprek met een psycholoog dan kunt u dit nummer bellen’. En omdat er nog meer cliënten van de specialist staan te dringen sta je na 20 minuten weer buiten.

Wat zijn nu je goede voornemens nog waard? Wat ga je nu doen? Wie ga je nu bellen? Natuurlijk je man of je vrouw, je moeder, je vader. Ga je je begrafenis regelen en organiseren, naar de notaris je erfenis veilig stellen, en dan weer bij de pakken neer gaan zitten omdat je het allemaal niet verwerken kan? Daalt er een grauwsluier over je leven heen, hoe word je ‘s morgens wakker? Hangt er een onverbiddelijke klok in je slaapkamer?

Wat zijn nu je goede voornemen? Ruzie bijleggen, zonden opbiechten, kortom de boel netjes achter laten. Of alles gaan doen wat god verboden heeft, nu het nog kan. Dat laatste vind ik nog de beste oplossing, de dood en de gladiolen.

Waar ben je mee bezig, ga zitten, wat probeer je veilig te stellen? Realiseer je je dat je een vrijbrief in handen hebt, je raakt alles, alles kwijt, er is niets meer wat je nog zou kunnen vasthouden, beschermen of verzorgen. Ga zitten en wacht wat er op je af komt. Hier komt de eerste ‘We kunnen niet zonder je, huilende mensen, hoe moet het nu met je kinderen?’Er zijn honderdduizend dingen die op je af komen, waar moet je je nog allemaal van los maken, en lukt je dat? Dit leven plakt als kauwgom aan je vast, het laat je niet los, je zit als een vlieg gevangen in een web van verplichtingen, gehechtheden, voornemens, oordelen, enz.

En dan…dat lichtpuntje waar zou je nog bang voor moeten zijn, je gaat dood, de laatste maand van je leven hoef je niet meer bang te zijn, wat kan je gebeuren? De deur op het nachtslot? Het alarm aan? De hond mee uit als je s ‘avonds gaat wandelen? Voor het eerst in je leven hoef je niet meer bang te zijn, wat een vrijheid.

24 januari er valt een brief in de bus van het academisch ziekenhuis:

Geachte mevrouw/heer van…

Wij hebben geconstateerd en waargenomen dat conform het ziekenhuisreglement en de wettelijke norm op het beleid wij van mening zijn dat in het algemeen ons inziens het personeel van afdeling 1b röntgenologie de aansprakelijkheid Zwzzzzzn w,m,bgigqja;fLQLjkb[lrnsl]zlk

En nog veel meer van die moeilijke woorden om het ziekenhuis tegen schadevergoedingen in te dekken. Dat geheel buiten ons weten de resultaten van uw scan verwisseld is met die van een ander niet nader te noemen persoon. Op uw scan is er geen sprake van enig tumor. Mocht u nog steeds last van uw klacht hebben dan verwijzen we u naar uw huisarts.

Vriendelijke enz. enz.

Alle rechtgeaarde boeddhisten krijgen op 25 januari een herkansing op goede voornemens. 25 januari begint het jaar van de gouden rat, de rat is het eerste teken van de 12 dieren van de Chinese dierenriem, en om deze reden wordt deze periode beschouwd als een jaar van nieuw begin en vernieuwingen. Een uitstekend jaar om iets nieuws te beginnen, lange termijn projecten hebben grote kans van slagen, maar dat wil niet zeggen dat je geen zorgvuldige planning moet maken.

Februari word een bruisende maand we hebben een kraakhelder fris nieuw jaar in onze schoot geworpen gekregen- vol mogelijkheden, doe een stap naar voren en laat alle rotzooi van het afgelopen jaar achter als een paar afgetrapte schoenen.

De Chinese astrologie heeft net als de westerse 12 dierenriemtekens maar is de Chinese astrologie zitten andere dieren dan in de westerse astrologie.

Er zijn verschillende legendes over de keuze en volgorde van uiterlijk van deze dieren op de kalender. Een van de bekendste is die van het diner van de Boeddha:

‘Op een dag organiseerde de Boeddha een groot diner voor zichzelf en 12 anderen, waarvoor de dieren van zijn koninkrijk waren uitgenodigd. Hij besloot dat de eerste twaalf dieren die aankwamen de eer zouden krijgen om met hem te dineren, samen met het uitgeroepen tot “dierensymbool” voor een heel jaar, op basis van de volgorde waarin ze aankwamen.

De dieren, die het nieuws hoorden, snelden natuurlijk allemaal als eerste naar het huis van de Boeddha. Het verhaal gaat dat de os aanvankelijk vooruit was in de race, maar door de rat bedrogen werd. Toen ze de rivier bereikte die ze moesten oversteken, vroeg de rat aan de os of hij op zijn rug mee kon reizen omdat hij te klein was om zichzelf te redden. De goedhartige os stemde ermee in om de rat te helpen. Toen ze de overkant van de rivier bereikten, sprong de rat van de os en rende vooruit. Zo werd hij het eerste dier in de Chinese dierenriem.’

Ik hoop op 26 januari je goede voornemens te vernemen.

Categorieën: Zeshin van der Plas, Columns, Zen
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk