Mandala’s zijn geometrische configuraties van vormen die hun oorsprong vinden in boeddhistische tradities. Het inkleuren van mandalavormen wordt steeds populairder als een manier voor mensen om te proberen ‘mindfulness’ te beoefenen, een manier om aanwezig te zijn in het moment.
Volgens recent onderzoek zou het combineren van eeuwenoude traditionele mandala’s met geavanceerde computer- en hersensensensingtechnologieën kunnen leiden tot nieuwe manieren om mensen te helpen mindfulness te bereiken.
Het onderzoek werd gepresenteerd in de paper ‘Exploring Anima: a brain-computer interface for peripheral materialization of mindfulness states during mandala coloring’, die werd gepubliceerd in de ‘Taylor and Francis Human-Computer Interaction Journal’. Mandala’s zijn altijd geassocieerd geweest met het helpen van mensen om hun mentale gezondheid en welzijn te verbeteren.
Human-computer interaction onderzoekers van Lancaster University ontwikkelden een nieuw prototype dat de hersensignalen van mensen tijdens het kleuren van mandala’s in de gaten hield en real-time feedback produceerde op een perifeer scherm om de niveaus van mindfulness weer te geven.
De onderzoekers, die gespecialiseerd zijn in het nadenken over hoe nieuwe computertechnologieën kunnen worden ontworpen om mensen te helpen, waren van mening dat systemen als deze kunnen worden ontwikkeld om het leren, en trainen, van gerichte aandacht mindfulnesstechnieken te ondersteunen en mensen te helpen omgaan met stress, depressie en andere affectieve gezondheidsproblemen.
In het eerste deel van hun studie interviewden de onderzoekers ervaren mandala-beoefenaars om meer te weten te komen over de speciale kwaliteiten van mandala-kleuring, en hoe deze kunnen worden gebruikt om mindfulness te bereiken, en zij baseerden het prototype op hun bevindingen.
Het prototype, ‘Anima’ genaamd, omvatte een tablet-apparaat waarmee gebruikers mandalavormen konden kleuren, een draagbare EEG-headset die de hersensignalen van de dragers las, en een tweede display in de vorm van een kunstenaarspalet, dat in de periferie van de gebruiker werd geplaatst.
Wanneer gebruikers met een stylus een digitale mandala kleurden op het hoofdscherm, volgde de EEG-headset hun hersensignalen en peilde het niveau van mindfulness. De metingen werden vervolgens weergegeven op het perifere scherm als nieuwe extra kleuren, gebaseerd op vier kleuren die de gebruiker aan het begin had geselecteerd, maar met veranderingen in de verzadiging en helderheid. Subtielere kleuren stonden voor perioden van mindfulness, terwijl fellere kleuren perioden weergaven waarin de gebruiker zijn aandacht verloor of werd afgeleid.
De onderzoeksresultaten suggereren twee belangrijke en voorheen niet erkende rollen van de mandala: het vastleggen van emotionele herinneringen en het reflecteren daarop. Technologie zou deze beide rollen kunnen ondersteunen op een manier waartoe papieren mandala’s minder in staat zijn. Deelnemers merkten op dat ze hun voltooide mandala veel liever opnieuw zouden bekijken in de fase van reflectie, en dat ze er zelfs naar verlangden om ze opnieuw in te kleuren, vaak in positievere kleuren nadat ze hadden gereflecteerd en hun mentale situatie was verschoven. Technologieën zouden dit meer mogelijk kunnen maken.
Het onderzoek bracht nieuwe inzichten aan het licht op een aantal bijkomende gebieden die zouden kunnen helpen bij de ontwikkeling van nieuwe mindfulnesstechnologieën.