Een biertje of een goed gesprek met een boeddhistische monnik. In het nostalgisch aangeklede boeddhistische Tera Café in een trendy wijk in Tokio is het beide mogelijk. Japanse monniken doen er alles aan om een link te leggen tussen het 2500 jaar oude boeddhisme en de hedendaagse moderne Japanse samenleving.
Op het eerste gezicht lijkt het café, dat ook alcohol serveert- dat in landen als Birma een gruwel is en mensen voor jaren achter de tralies verdwijnen als ze een boeddhabeeld reclame laten maken voor een hapje en een drankje in een uitspanning, een gewoon café. Maar naast de bar staat een boeddhabeeld, en de naam Tera is Japans voor tempel. Ook de spijskaart is ongewoon, er worden zaken als bidparels, kalligrafie met soetra’s of teksten van de Boeddha aangeprezen, naast overleg met een boeddhistische priester. Voor een schappelijk prijsje.
In Japan heeft het boeddhisme moeite om financieel het hoofd boven water te houden. Tempels dreigen op de fles te gaan omdat Japanners alleen maar op hoogtijdagen, bij overlijden of huwelijk de tempel bezoeken. Het boeddhisme wordt geassocieerd met begrafenissen. Het Tera Café is een initiatief van Hirotake Asano, hoofdpriester bij de tempel van de Shingyoji, in de buurt van Tokio, die het café in 2013 opende onder het motto ‘als de mensen niet naar de berg komen breng ik de berg wel naar de mensen’. De priester is inmiddels eigenaar van vier restaurants en een golfwinkel die werkgelegenheid verschaffen aan boeddhistische monniken.
In veel tradities binnen het Japans boeddhisme is het drinken van alcohol, het eten van vlees en het in het huwelijk treden toegestaan. Het boeddhistisch café is voor veel Japanners een blije verrassing. Geen begrafenissfeertje maar een biertje met een blijde boodschap.