Tussen de kassen in het tuinbouwgebied van het Drentse dorpje Erica, nauwelijks te zien vanaf de openbare weg, waggelen al gakkend op een weiland honderden ganzen. Ze zijn vrij om te gaan, kunnen zo op de wieken en naar verre bestemmingen vliegen. Elke dag goed voedsel, een vijver en onbekommerde ruimte houdt ze echter aan de grond. En natuurlijk hun grote vriend, Trizin Hof, oftewel Chögyal Trizin Rinpoche, zoals Hof zichzelf graag noemt. Ze begroeten hem dagelijks met klapperende vleugels en luid gegak.
De dieren zijn van de dood door vergassing (onder andere rond Schiphol), of andere enge zaken gered door mensen van de stichting Akka’s Ganzenparadijs*, die in september 2007 is opgericht. Ongeveer 250 ganzen behoren tot de vaste bewoners, de rest is er te gast tot ze bij particulieren of bedrijven in Nederland of andere landen worden geplaatst. Maar ze blijven altijd eigendom van Akka.
Voorzitter van de stichting is Ngawang Ngor Chogyal Trizin Hof (29). Een als Martin Hof in de ganzenstad Coevorden geboren en getogen Drenth die, gekleed in het gewaad van een boeddhistische monnik, de laatste jaren als Chogyal Trizin Rinpoche door het leven gaat. Bij de kamer van koophandel staat hij ingeschreven onder de namen Ngawang Ngor Chogyal Hof. Trizin Hof zegt het Tibetaans boeddhisme te praktiseren. Hij drijft het centrum samen met zijn partner Edwin Knol.
Akka’s Ganzenparadijs is in juli van dit jaar (2012)samengegaan met Dierenopvang Koningen, die bekend werd door het in Nederland opvangen van honden en katten die in onder meer Spanje, Malta, Turkije en voormalige Oostbloklanden mishandeld en met de dood bedreigd worden. Akka werkt ook nauw samen met ook door Trizin Hof opgerichte stichting Hofganzen, om met voorlichting en daadwerkelijke acties in een steeds groeiend aantal gemeenten ganzen uit de handen te houden van ongediertebestrijders. Het logo van deze stichting bestaat uit een gans met een kroontje op de kop, om de dieren iets hoffelijks te laten uitstralen.
Akka werkt ook samen met de inspectiedienst van de Dierenbescherming en vangt in beslag genomen dieren op. Het centrum dient ook als opvangcentrum voor dierenambulances en vogelasiels in Nederland. Met name Hofganzen adviseert overheden over het dierwaardig verwijderen en opvang van ganzen en wordt daar door die overheden ook voor betaald.
Andere inkomsten komen onder meer uit donaties. Een team van vrijwilligers helpt het centrum draaiend houden. Trizin Hof adviseert ook organisaties en politici op het gebied van wet-en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn. Er zijn plannen om het kantoor met gompa en het asiel op één plaats samen te brengen. Op een januari volgend jaar moet het weiland met ganzen, duiven, een kalkoen en honden aan de Tuinderslaan in Erica ontruimd zijn.
De boeddhistische Mahayana begrippen zoals mededogen, zorg en bescherming van en voor alle levende wezens, staan bij de stichting centraal bij het opvangen van dieren. Trizin Hof legt uit dat binnen het Mahayana boeddhisme geen onderscheid gemaakt wordt tussen mensen en dieren. ‘Alle levende wezens zijn onderworpen aan de kringloop van geboorte en dood.’
Het kantoor van dit op boeddhistische leest geschoeide vogelopvangcentrum, is gevestigd in een voormalige kleuterschool in het Drentse dorpje Zandpol. In het onder architectuur gebouwde gebouwtje, is ook een gompa (gebed- en meditatieruimte) waar Trizin Hof studenten de lamrim zegt te onderwijzen en hijzelf ook mediteert. In en rond het gebouwtje in Zandpol worden ook mensen opgevangen met geestelijke en materiele problemen. Ze hoeven voor hun verblijf in het centrum niet te betalen maar worden wel geacht de handen uit de mouwen te steken en mee te helpen de dieren te verzorgen.
Dit artikel verscheen eerder in het Boeddhistisch Dagblad op 12 september 2012.
Meer over het ganzenparadijs klik hier Lees ook over Trizin Hof in zijn positie als boeddhistisch leraar Chögyal Trizin Rinpoche