” Het mooist is de stilte
tussen wat is geweest
en wat moet komen “

( Henny Vrienten )

Oorverdovende stilte vandaag, ook in Vlaanderen. Stilte is de leidraad van een kunstproject waarvan de Vlaamse beeldend kunstenaar André De Nys de curator is, en die tijdens de Dag van de Stilte –vandaag dus, zondag- in de galerie EXPOG te genieten is in Kapellen, ten noorden van Antwerpen, net over de grens met Nederland. Vandaag is ook de laatste dag van deze expositie die op tien november een aanvang nam.

“ Het mooist is de stilte tussen wat is geweest en wat moet komen .”

Deze liedjestekst van Henny Vrienten werd de leidraad doorheen de tentoonstelling die in oktober te zien is in de EXPOG – Kapellen.  Het betekent evenveel als ; de stilte bewust ervaren, hier en nu.  En die ervaring is een kostbaar iets geworden, voor sommigen zelfs kostbaarder dan geld.

Stilte expo Kapellen van oevelen

Objecten, Van Oevelen.

We doen niet alleen of we het druk-druk-druk hebben, we zijn ook druk-druk-druk. De stilte is vaak ver te zoeken in onze omgeving die meer  dan ooit bereikbaarheid en beschikbaarheid vereist.  Er is nog weinig ruimte voor de ervaring van rust en stilte..

Voor de ene betekent die stilte het ontbreken van lawaai  en storend geluid. Iemand anders zoekt z’n innerlijke rust  in afzondering , en dat hoeft dan niet per se zonder geluid.

Het kan best met wat achtergrondmuziek of met natuurlijke  geluiden ; het zingen van de merel in de tuin, de golfslag aan  het strand … ja, zelfs een pruttelende Senseo kan het gerust  gemoed stimuleren. Ieder mens bestempelt het begrip stilte  op een andere manier, en dat geldt niet in het minst voor de kunstenaar.

Stilte expo Kapellen compositie Guy Buyens

Fotomontage Guy Buyens

Sankova, het Vlaamse platform voor cultuur- en stiltebeleving nodigt de  bezoeker uit om de dagelijkse drukte eventjes te vergeten en om  te genieten van de stilte in de hedendaagse kunst. Dit slow-art-project toont fotografie van de Kalmthoutse Fotokring,  sculpturen van Manu Van Meervelde en schilderijen van Jeroen Baeken …kunst die de stilte sublimeert … de stilte als serene schoonheid,  als een bron van energie.

Tentoonstelling stilte
Van zaterdag 10 oktober 2015  tot en met zondag 25 oktober 2015.
EXPOG – Oud gemeentehuis –  Antwerpsesteenweg 2 – Kapellen .
Te bezoeken : drie opeenvolgende zaterdagen en zondagen  telkens van 13 u tot 17 uur.

De stilteplek

Niet alleen in oktober maar op alle dagen van het jaar kan het stil zijn in het Vlaamse Kapellen. De uiterlijke stilte rondom ons nodigt uit om contact te maken met onze innerlijke energiebron, met wat we echt willen in ‘t leven.

Niet alleen voor de zieke en ongelukkige mensen is stilte een belangrijke steun in momenten dat het even niet gaat zoals we zouden willen.  De rust en bezinningsmomenten, die vroeger een natuurlijke plaats kregen in het dagelijks leven, zijn voor velen onder ons echter ver zoek geraakt. Het wordt steeds moeilijker om stilte in ons leven in te bouwen, niettegenstaande de behoefte altijd maar groter wordt.

Sankova wil tegemoet komen aan die behoeften. Centraal staat de stilteplek, in de rozentuin van het gemeentelijk park in Kapellen. Deze oase van licht, kleur en geur kan het contact met de stilte en de rust in onszelf stimuleren.

Stilte stilteplek Kapellen rozentuin pergolaVelen zullen het niet willen toegeven, maar de stilte is een basisbehoefte voor elk van ons.  Door regelmatig stil te zijn verhoogt het concentratievermogen en de stressbestendigheid.  Niet zelden verdwijnt na een tijdje de slapeloosheid. Stilte brengt de mens ertoe om voeling te houden met zichzelf, om antwoorden te krijgen op wezenlijke vragen in ons bestaan, om verdriet, ziekte en andere onaangename ervaringen een plaats te geven in ons leven.

De stilteplek in het Kapelse park nodigt uit tot fijnproeven. En proeven heeft te maken met ontdekken, met genieten, met tevredenheid en geluk, zelfs in moeilijke tijden. Zet je neer op de bank, neem waar wat je ziet en hoort, vel geen oordeel, kijk en luister.

Stilte is immers niet de afwezigheid van geluid ( dat is trouwens onmogelijk in een openbaar park ), stilte hoor je als je jezelf concentreert op de adem van de natuur.

Stilte helpt ons te ervaren dat werkelijke rijkdom niet in materialistisch bezit te vinden is, maar in het moment van stil naar je binnenste kijken. Dit geeft immers een ondertoon van innerlijke rust en vrede, waardoor gedachten en gevoelens ons minder in hun greep houden.

Het is een middel om te vertragen, onthaasten, vereenvoudigen, versoberen, loslaten. Als je kiest voor stilte, kies je ervoor om je gedachten te laten zijn voor wat ze zijn. Je weigert je geest dat hij gaat piekeren. Je aanvaardt het feit dat er gedachten zijn, maar je concentreert je op het moment, op het hier en nu.

Hoor de vogeltjes die fluiten en maak daar geen associaties bij. Hoor de regen op je paraplu, de wind die ritselt in de bladeren en de bloemen, overdenk een korte bezinningstekst die ter plaatse in de stilteplek aanwezig is.

Ervaar eens hoe het is om samen met één of meerdere anderen stil te zitten of te wandelen. Spreek met mekaar af hoelang de stilte zal duren en wissel daarna ervaringen uit. Misschien is het in het begin onwennig om in gezelschap stil te zijn, maar eenmaal gewend maakt het de stilte intenser en ervaar je steun van elkaar.

 

 

.

.

Categorieën: Nieuws, Beeldende kunst, Dharma en filosofie
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu