Dr. David Brazier is boeddhistisch wetenschapper en doctor in de filosofie. Hij bestudeert het Theravada-, Tibetaans-, Zen- en Reinelandboeddhisme gedurende meer dan vijftig jaar. Brazier is het hoofd van een wereldwijde Reinelandgemeenschap (Amida Buddha) en voorzitter van het ‘International Zen Therapy Institute’.

David BrazierHij wordt wereldwijd door velen gezien als een autoriteit op het vlak van boeddhistische psychologie, vooral zoals die gepresenteerd wordt in de Abhidharma (Pali canon). Brazier geeft lezingen aan sangha’s van alle boeddhistische scholen in West-Europa, Korea, Japan, India en Noord- en Zuid Amerika. Op zondag tien mei is Brazier in Vlaanderen waar hij op een prachtige en unieke locatie, het  enige boeddhistische klooster in de Theravadatraditie (oude school) in de Benelux, het Dhammakaya-klooster in Lede (bij Aalst), een workshop over de toepassing van het boeddhisme in ons alledaagse leven geeft. In het klooster woont een gemeenschap van Thaise en westerse monniken.

In deze introductie in boeddhistische psychologie- in deze workshop, exploreren de deelnemers hoe ze de richtlijnen van de Boeddha kunnen toepassen in hun dagelijks leven. Het boeddhisme kan worden gezien als een psychologische methode die ons verschillende hulpmiddelen aanreikt die ons tot steun zijn in de hoogtes en laagtes van het leven. De Boeddha plaatste ‘dukkha’ (de fundamentele onbevredigendheid van het bestaan) centraal in zijn onderricht.

Tot in het kleinste detail legde hij de geestelijke mechanismen die de oorzaak zijn van ons lijden bloot. Boeddhistische psychologie geeft ons inzicht in de werking van onze geest. Tevens reikt ze ons de middelen aan om op een meer authentieke en vervullende manier met de wereld om te gaan. Het is niet mogelijk om pijn uit ons leven te bannen. De Boeddha inspireert ons wel om op een heilzame manier met deze onvermijdelijke pijn om te gaan. In de mate waarin we dat kunnen zijn we in staat ook anderen te helpen en te steunen.

Deze workshop richt zich volgens de organisator, het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Antwerpen, tot iedereen die interesse heeft in het boeddhisme, niet uitsluitend tot specialisten. Onderricht, groepsgesprek en meditatieve momenten wisselen elkaar af. David begeleidt deze workshop in het Engels. Paul Van hooydonck van Ehipassiko vertaalt samenvattend naar het  Nederlands, indien gewenst.

Omslagfoto meditatiehal Dhammakaya in het boeddhistisch klooster in Lede.

Brazier is de auteur van negen boeken, waaronder “Zen therapy“, “Who loves dies well” en “Not everything is impermanent“. Voor een korte Dhammatalk van David (2:14), zet je luidsprekers aan en klik hier 

 

 

 

 

 

Dharmavidya

(David Brazier)

Categorieën: Nieuws, Mahayana, Boeddhisme, Theravada, Zen, Dharma en filosofie
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk