Tibetanen in het buitenland stemmen voor de verkiezing van de leden van het centrale Tibetaanse bestuur. De Chinese Communistische Partij (CCP) mobiliseert zijn spionnen en vraagt bevriende regeringen om de kiezers lastig te vallen.
In 2011 heeft de Dalai Lama het Centraal Tibetaans Bestuur (CTA) omgevormd tot een volwaardige democratische regering. Tibetanen die in staat zijn zich te registreren en te stemmen, degenen die in het buitenland verblijven en hopelijk op een dag ook degenen die in Tibet wonen, kiezen 45 leden van het Tibetaanse parlement in ballingschap (TPiE). De voorzitter van het CTA, Sikyong genaamd, wordt ook rechtstreeks door Tibetanen in het buitenland gekozen.
De TPiE bestaat uit tien leden uit elk van de oude Tibetaanse provincies -U-Tsang, Dhotoe en Dhomey-; twee voor elk van de vier belangrijkste scholen van het Tibetaanse boeddhisme – Gelug, Nyingma, Kagyu en Sakya – en twee voor de pre-boeddhistische Bön religieuze gemeenschap; vijf uit de diaspora buiten India, Nepal en Bhutan, d.w.z. uit Europa, Amerika, Australië-Nieuw-Zeeland en de Aziatische landen die geen deel uitmaken van het Indische subcontinent.
De Sikyong kan maximaal twee keer gekozen worden, de leider zijn. Dit betekent dat de huidige Sikyong, de zeer gerespecteerde Harvard geleerde Lobsang Sangay, niet opnieuw kan worden gekozen. Sangay zal worden herinnerd voor zijn activiteiten in de Verenigde Staten, die hebben geleid tot de goedkeuring en ondertekening door president Trump van de Tibet Policy and Support Act (TPSA) in 2020. De TPSA bepaalt onder meer dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen elke poging van China en de CCP om de volgende Dalai Lama te kiezen en zullen beweren dat hij de reïncarnatie van de huidige Dalai Lama is, sancties opleggen aan de betrokken Chinese ambtenaren en alleen een Dalai Lama zullen accepteren die door de Tibetaanse boeddhistische gemeenschap en haar gekozen politieke vertegenwoordigers is erkend.
De eerste ronde van de Tibetaanse verkiezingen is afgerond en de resultaten zullen op 8 februari bekend worden gemaakt. De tweede ronde zal op 11 april plaatsvinden en de TPiE zal op 14 mei bijeenkomen en haar leider kiezen.
In India en andere landen verliepen de verkiezingen soepel. In verschillende landen hebben de Tibetanen echter aan Bitter Winter gemeld dat ze wel degelijk bewijs hebben dat Chinese spionnen hebben geprobeerd het proces te volgen en de namen te noteren van degenen die hebben gestemd.
De ernstigste verstoring van de verkiezingen vond plaats in Nepal, nadat een Chinese delegatie op hoog niveau op 27 december een bezoek bracht aan het Himalaya-land, naar verluidt om de problemen tussen de verschillende facties van de lokale communistische partij te helpen oplossen.
Na dit bezoek probeerde de Nepalese politie de verkiezingen te voorkomen door de stembiljetten in beslag te nemen en vijf Tibetanen te arresteren, onder wie een journalist van Radio Free Asia. Het is duidelijk dat de verkiezingen, wie er ook wint, een krachtige boodschap afgeven ten gunste van de democratie en de vrijheid, die de CCP niet kan tolereren.