Meerdere Indiase kranten melden dat bij verkiezingen voor een nieuwe Tibetaanse politieke leider Tibetanen in ballingschap in India op de huidige premier-in-ballingschap Lobsang Sangay hun stem hebben uitgebracht. Waarmee hij een voorsprong heeft op de tweede kandidaat Penpa Tsering in de race voor Sikyong, de hoogste leider van de regering-in-ballingschap. De officiële verkiezingsuitslag zal waarschijnlijk bekend worden gemaakt op 27 April.

De Sikyong is verantwoordelijk voor de politieke en diplomatieke besluiten van de in Dharamsala, India gevestigde Tibetaanse regering in ballingschap. De Sangay herverkiezing komt op een kritiek moment voor de Tibetanen nadat de Dalai Lama in 2011 aankondigde dat hij zijn politieke gezag overdroeg aan een democratisch gekozen regering. De verkiezing komt ook op een kritiek moment in de relatie tussen Tibet en China die geen bemoeienis met Tibet van buitenaf duldt.

Lobsang Sangay, foto Bianca Visser.

 

De twee kandidaten verschillen weinig in hun opvattingen over de kwestie Tibet. Beiden verkondigen dat Tibet een onderdeel blijft van China maar hebben weinig tot geen invloed om dat in het voordeel van de Tibetanen vorm te geven.

De Dalai Lama vluchtte uit na een mislukte nationale opstand in 1959 en ging in ballingschap in India. Door China wordt hij beschouwd als een gevaarlijke separatist die de Tibetaanse gebieden los wil weken van China.

Deskundigen zeggen dat bij de verkiezingen in 2016 de aandacht meer gericht is op de persoonlijkheid van de kandidaten dan beleid. Ze vermoeden dat dat een erfenis is van het lange debat over de middenweg in de kwestie Tibet, de onafhankelijkheid, zwaar emotionele onderwerpen die de neiging hebben om de aandacht af te leiden van energie en aandacht vretende dagelijkse problemen van politieke hervormingen, ontwikkeling, onderwijs, enzovoort.

Bron RFA.

Uitgelichte foto Bianca Visser.

 

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu