Terwijl Canada op het punt staat de handelsbetrekkingen met China te verstevigen, vraagt de conservatieve senator Dennis Patterson aandacht voor het schenden van de mensenrechten in het door China bezette Tibet. De senator doet dat mede namens andere Canadese senatoren op basis van verklaringen van een half dozijn politieke gevangenen in Tibet.

Patterson noemt het een boodschap aan de regering dat mensenrechtenkwesties niet genegeerd mogen worden bij het aangaan van steviger handelsbetrekkingen tussen beide landen. Lobsang Sangay, de premier van de Tibetaanse regering in ballingschap, vindt dat Canada geen concessies mag doen waar het mensenrechten betreft. De liberale regering van Canada moet nog beslissen over een vrijhandelsakkoord met China en is bezig met een openbare raadpleging.

China noemt de Dalai Lama, de spiritueel leider van de Tibetanen, een gevaarlijke separatist en erkent de Tibetaanse regering in ballingschap niet. Canada en China zijn het oneens zijn over de rol van de mensenrechten bij de onderhandelingen: Canada zegt dat die zijn gekoppeld, maar China beweert dat de kwestie moet zijn gescheiden van de handelsovereenkomsten.

Bron BNN.

Categorieën: Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk