De directeur van Tibet House, Geshe Dorji Damdul, vergeleek 2500 jaar geleden kunst en schilderijen in opdracht van de Boeddha met het medium cinema en benadrukte dat ‘beeldende kunst altijd een kanaal is geweest voor onderwijs en informatie aan de massa’.
Hij sprak bij de opening van het Bodhipath Film Festival in India op dinsdag, georganiseerd door de Internationale Boeddhistische Confederatie. De directeur van Tibet House legde uit dat cinema een extreem krachtig middel is om het publiek te beïnvloeden. Maar film geeft ook het denkniveau van het publiek weer. Films zullen worden gemaakt in overeenstemming met het huidige denken in de samenleving.
Volgens een officiële verklaring van het filmfestival vertelde Geshe Damdul dat er in de tijd van de Boeddha schilderijen in opdracht van Sakyamuni werden gemaakt die zijn leer toonden en het publiek onderwezen. De vijf zintuigen van een persoon spelen een belangrijke rol bij het opnemen van de boodschap. Hij zei verder dat als de visuals van ‘laag niveau’ zijn, de maatschappij deze zal absorberen en daarom zien we tegenwoordig veel criminaliteit, waaronder cybercriminaliteit. Ook conflicten, oorlogen, klimaatrampen en wantrouwen zullen aan de orde van de dag zijn, merkte hij op.
Hollywoodacteur en praktiserend boeddhist Richard Gere, die ook op doorreis was in Delhi, nam een boodschap op voor het festival. Hij zei dat het Boeddhistisch Filmfestival de beste manier was om de leer van de Boeddha te verspreiden. Hij zei dat het festival zorgde voor ‘een opwindend moment. Het is een geweldige kans om het pad naar het boeddhisme te volgen.’ Hij bracht zijn beste wensen over voor het festival.
De eregast, Chittaranjan Tripathy, directeur van de National School of Drama vertelde dat de traditie van Natya Shastra in India meer dan 3000 jaar teruggaat. Het boeddhisme had nauwe banden met Natya Shastra en het vertellen van verhalen. Tripathy gaf voorbeelden van verschillende elementen van het theater en legde uit dat de hele wereld een theater was, een rollenspel met kostuums en stemmingen; met op de achtergrond een enorme montage. Ook het theater vertelt een verhaal op zijn eigen manier, voor een publiek, maar het verschil is dat het in de film op het scherm wordt afgespeeld,’ legde hij uit en hij voegde eraan toe: ‘Nu er zoveel strijd wordt uitgevochten op het wereldtoneel, kunnen boeddhistische gedachten ons naar een betere wereld leiden.
Het festival kreeg overweldigende respons van jong en oud, met een groot aantal monniken en nonnen van verschillende boeddhistische instellingen en studenten van het Indian Institute of Mass Communications en de Gautam Buddha University die het evenement bijwoonden.