Op vijftien maart 2017 gaan we in Nederland naar de stembus om een Tweede Kamer te kiezen. De verkiezingen zijn spannender dan ooit. Kiezen we voor populisme of voor normen en waarden? En waardoor laten we onze keus bepalen? Hoe kiezen boeddhisten? Zijn ze politiek geëngageerd? In deel zes van deze naar we hopen succesvolle serie over het stemgedrag van boeddhisten in Nederland,  breekt Laura Arends een lans voor D66. Wilt u ook een politieke partij onder de aandacht van onze lezers brengen, en de kenmerken waarin u zich als boeddhist herkent, mail dan uw tekst van maximaal 700 woorden naar redactieboeddhistischdagblad@upcmail.nl

Na het lezen van het artikel van Goff Smeets over de Partij van de Dieren realiseerde ik mij ineens dat ik zo nooit naar politieke partijen heb gekeken of dit bewust mee heb genomen in mijn stemgedrag. Ik vroeg mij dan ook af waar een boeddhist op stemt.

Ik heb het antwoord op deze vraag niet en denk dat het vrij aan interpretatie is, maar om mijzelf en andere op weg te helpen hou ik de politieke partij waar ik op wil stemmen tegen het licht.

Zou een boeddhist op de D66 stemmen?

Ik ben van plan te gaan stemmen op de D66, maar is dit enkel omdat zij mij een goed gevoel geven, voor mijn belangrijke punten agenderen en uit mijn stemwijzer kwamen? Of ligt hier ook mijn boeddhistische levensstijl aan ten grondslag?

Om antwoord te kunnen geven om deze vraag ben ik gaan kijken naar het achtvoudige pad en hoe de D66 deze bewandelt. Conclusie?

Het is ongelooflijk moeilijk om in het politieke veld de gulden middenweg te bewandelen. Als politieke partij ben je gericht op het veranderen van de realiteit. Bij de D66 heerst begeerte en wordt er onvrede geuit. Dit is onderdeel van het politieke spel, maar niet erg boeddhistisch.

Ook juist spreken is niet iets wat je ziet in de politiek. Je moet stevig in je schoenen staan om je niet te laten verleiden tot het spreken van harde woorden en onzinnig gepraat. Pechtold laat zich verleiden hiertoe. Logisch? Enigszins. Boeddhistisch? Nee

Echter denk ik wel dat een boeddhist op de D66 zou kunnen stemmen. Ik ben een boeddhist en ik stem op de D66. Want: De intenties/wensen van de D66 zijn harmonieus, liefdevol en gebaseerd op zelfbeschikking. Er is vertrouwen in het kunnen van ieder individu. Iets wat vele partijen missen en waar zelfs kun programma op toegespitst is.

Vertrouwen in de mens

Ik heb dé reden gevonden om op de D66 te stemmen als boeddhist, bedenk ik mij nu tijdens het schrijven van deze tekst. Zij hebben vertrouwen in het kunnen en de intenties van ieder mens. In een harde wereld, vol wantrouwen en verdeling staat een partij die realistisch en kritisch is, maar liefdevol en vol vertrouwen naar de toekomst kijkt. Een goed begin op het achtvoudige pad mijns inziens.

Tekst Laura Arends.

Categorieën: Politiek, Boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

4 reacties op Verkiezingen 2017 – Zou een boeddhist op D66 stemmen?

 1. Herman Harmsen schreef:

  Ik stem op de P.v.d.D.
  Achtvoudige Pad,onthouden van doden menselijke wezens en dieren.

  Groetjes van Herman

 2. Johnny schreef:

  Bent u ook boeddhist?

 3. Herman Harmsen schreef:

  Ja ik ben boeddhist.
  Groetjes van Herman

 4. G.S.Khouw schreef:

  Beste Mw.Laura Arends,

  Het is wonderbaarlijk dat ik uw naam deze keer tegenkom ivm
  de komende verkiezingen.Deze keer heb ik ook de intentie om op dezelfde partij,als die wat u bedoelt,te kiezen.Ik ben tevens een praktiserend (Chinese Boeddhisme)en wel “vrijdenkend”Boeddhist. Wij hebben zowat dezelfde meningen over D-66 in dit geval.Ik wil Hr.A.Pechtold ke kans geven en maar afwachten.Hopelijk met veel minder “graaiers”!Succes ermee.Groetjes,Khouw.