In de editie van 10 november van het BD stond het bericht dat de Dalai Lama de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump feliciteerde met zijn verkiezingsoverwinning. Hij zei ook dat ‘de wereld zijn hoop heeft gevestigd op de democratische visie en leiderschap van de VS.’ Ik ben zelf niet zo onthecht dat ik Trump zou kunnen feliciteren, maar ik wil wel een ander, boeddhistisch geïnspireerd geluid laten horen over deze machtswissel.

Ik vond een paar dagen geleden dat een bijzonder zelfingenomen, arrogante en kwaadsprekende man, verkozen werd tot president van de VS. Maar ik stelde ook vast dat er een soort massahysterie heerst rond Donald Trump. Iedereen die zichzelf weldenkend vindt, is verbaasd, geschokt, verdrietig, angstig of kwaad. ‘Ik kan niet geloven dat zo een man president is van mijn land,’ zegt een jonge Amerikaanse in tranen op tv.

Ikzelf was ook verrast door de gebeurtenis. Maar ik verbaas me stilaan meer en meer over de verbazing van al die mensen. Vele leidersfiguren zijn toch zelfingenomen, arrogant en kwaadwillig? Stortte Bush junior het Midden Oosten niet in nieuwe conflicten die nu een nalatenschap vormen van nog jaren oorlog ginds en terroristische aanslagen hier?

Als ik teruglees wat ik schreef over Donald Trump, vind ik het laatste woord dat ik gebruik, ‘kwaadwillig’, al te vooringenomen. Hij is duidelijk een man die veel aandacht nodig heeft. Maar maakt dat hem ook kwaadwillig? Demoniseren we de man niet met al die etiketten? Hij wou duidelijk aan de macht komen, en deed dat op een bijzonder lepe manier. Al in zijn inauguratiespeech relativeerde hij zijn retoriek over radicaal breken met de bestaande orde en het demoniseren van bijvoorbeeld illegale immigranten. Uiteraard, de man is een ondernemer en lid van de bestaande orde, het neoliberalisme.

Als boeddhist heb ik de eed (belofte) afgelegd andere mensen geen kwaad te berokkenen, ook niet met woorden en oordelen. Vanuit een boeddhistische visie is het wijs om mededogen te voelen met de nieuwe president. De man lijdt duidelijk aan een topzwaar ego dat hij moet meezeulen. Als boeddhist en als ervaringsdeskundige weet ik dat een groot ego synoniem is met lijden, ook al zou Donald Trump zo’n slap gelul minachtend weglachen.

Is een groot ego niet het summum van waar we in onze westerse beschaving naar dienen te streven? Zien we niet gewoon een nieuw groot ego aan de macht, na al de vorige grote ego’s die dat wat beter konden camoufleren? Overal in de wereld, ook hier in Europa, worden nationalistische, populistische en racistische leidersfiguren populair en komen zelfs aan de macht. Omdat zij feilloos aanvoelen dat veel mensen ontredderd zijn door de globalisering. Een maatschappijorde die steeds kouder, afstandelijker, meer vervreemdend wordt. De echte machtshebbers zijn anonieme aandeelhouders van multinationals en banken. De klassieke politici hebben daar geen enkele invloed meer op. De nieuwe populistische politici ook niet. Maar net zoals Hitler destijds weten de nieuwe politici dat de machtshebbers achter de schermen hen nodig hebben om een beter mistgordijn op te trekken rond hun niets ontziende, schaamteloze machtshonger. De één procent rijken zijn hard op weg om hun macht zo te concentreren dat zij de één op duizend rijken worden.

Ik ben dankbaar om lid te zijn van een boeddhistische traditie die mij een perspectief biedt van 2500 jaar. Keizers kwamen en keizers gingen. Vooruitgang kwam en ging. Ook het boeddhisme bloeide, raakte in verval en bloeide opnieuw. De uitdaging is ons niet te laten besmetten door angst voor een wat extreem groot en luidruchtig uitgevallen ego. Het zal komen en het zal gaan.

Mijn leraar, Dharmavidya (David Brazier) zegt het zo: ‘De echt spirituele mens is een krijger die vecht voor vrede, of hij nu in een gemakkelijke of moeilijke tijd leeft. (…) Zij die werkelijk ‘bemin uw naaste’ in de praktijk willen brengen, moeten op zijn minst zo sterk zijn als zij die muren tussen mensen bouwen. (…) De weg van de krijger verschilt, maar geduld, volhouden en toewijding blijven het Nobele Pad.’

ksaf-vandeputte-2De Vlaming Ksaf Vandeputte (1952) werkt als maatschappelijk werker en psychotherapeut. Hij is zeer geïnspireerd door het boeddhisme, meditatie en psychotherapie vormen volgens hem twee polen van eenzelfde gebied. Hij is lid van twee sangha’s in Vlaanderen en gewijd door Dharmavidya (David Brazier), maar even goed geïnspireerd door Thich Nhat Hanh en Ton Lathouwers.

Categorieën: Politiek, Boeddhisme, Columns
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

17 reacties op Gewoon een ander groot ego aan de macht

 1. rita schreef:

  mooi stuk helemaal meen eens….. zoveel presidenten die landen omwillen van olie en macht in het midden oosten kapot hebben gemaakt..trump heeft een groot ego maar als hij doet waar hij voor staat zitten er misschien ook goede kanten aan en is hij niet helemaal kwaad…… maar mensen steken elkaar zo aan met een massahysterie tegen trump en haast niemand kan het misschien ook op een andere manier bekijken…… terugtrekking uit het midden oosten waar trump voor staat kan ik alleen maar goedvinden…..het zijn tegen handelsverdrag ttip ook mooi als dit niet doorgaat.en wat meer samenwerken met poetin? is dat zo slecht….. het provoceren wat landen nu doen tegen elkaar ook bij syrie? staan wij daarmee niet aan de voet van een derde wereldoorlog en wat er nog meer gebeurt. De echte machtshebbers zijn inderdaad de mensen achter de schermen met heel heel veel geld….. en dat scheelt trump heeft al heel heel veel geld en laat zich niet beinvloeden misschien?

 2. G.J. Smeets schreef:

  @Rita,
  een paar dagen geleden betwijfelde je de klimaatverandering. Met als argument dat een journalist (John Coleman) er niet in gelooft. Jij noemde die journalist een topmetereoloog, wat een leugen is en waarop ik je gewezen heb. En nu kom je aan met de leugen dat de nieuwe USA president zich door het Grote Geld niet laat beïnvloeden omdat hij zelf al zoveel geld heeft.

  @Ksaf Vandeputte
  mededogen met de nieuwe president? Kom nou, de man is in functie en ontkent als functionaris glashard feiten die ertoe doen, zie de link hier beneden. Het lijkt me ook voor zelfverklaarde boeddhisten als jij wel handig om onderscheid te maken tussen functionaris en persoon. Je mag wat mij betreft boeddhistisch bidden voor de persoon maar voor de functionaris echt geen genade. Politicus Trump is een kwaadaardige leugenaar. Kwaadaardig? Ja, kwaadaardig. Hij lakt heel veel essentieel USA cultuurgoed aan zijn laars. Met een groot ego heeft dat helemaal niets te maken, grote ego’s hebben we allemaal. Hier de link: http://www.nybooks.com/daily/2016/11/14/way-to-stop-trump-lessons-of-war-on-terror/

  “Much of what Trump has proposed is patently illegal. Torture violates the Constitution, international law, and the Geneva Conventions. Deporting or singling out Muslims for discriminatory treatment violates the freedom of religion. Congress cannot expand libel, whose contours are determined by the First Amendment. The right to terminate a pregnancy remains protected by the Constitution, and the Supreme Court strongly reaffirmed that right just last year. A bipartisan Congress ended the NSA’s bulk collection of Americans’ phone metadata in 2015, after a court of appeals ruled the program illegal. And the terms of our climate change treaty preclude backing out for four years.”

  Sorry, Ksaf. De uitdaging is niet ‘onbesmet te blijven door Trump’s persoonlijke ego’ (jouw woorden). De uitdaging is politieke zaken doen met de functionaris Trump.

  • Ksaf Vandeputte schreef:

   De uitdaging is je niet te laten besmetten door het kwaad, bijvoorbeeld hebzucht. Ik ben heus kwaad op Trump, maar dat ben ik ook op de hele huidige westerse wereldorde van plat geldgewin. Alleen was er al geldgewin in Boeddha’s tijd. Wat is de zin van 2500 jaar lang kwaad zijn op op de menselijke aard? Ik ben vaak ook hebzuchtig. Ik kijk mijn hebzucht in de ogen, ik doe er wat aan en ik ga verder. Dat is wat ik leer van de Boeddha.

   • G.J. Smeets schreef:

    Beste Ksaf,
    je blogstuk verwart de persoon Trump met de functionaris Trump. Daar heb ik je op gewezen. Die verwijzing negeer je. En je leidt de aandacht af naar “besmetting door het kwaad” (jouw woorden). Het punt is dat functionaris Trump voorstellen heeft gedaan die volgens de wetten van zijn eigen land ‘patently illegal’ zijn – zie de link die ik je gaf en lees die eens goed door. Je gemopper over de menselijke aard is een borreltafel dansje. Kwaliteit facebook. Dat moet beter kunnen lijkt me.

  • rita schreef:

   ik ben het er mee eens dat de man een groot ego heeft maar ik vind dat hij ook wel goede agendapunten heeft.. als ik het voor het kiezen had zou het bernie sanders zijn geworden……. die man lijkt me heel wat integerder..

 3. bart schreef:

  Lid van twee sangha’s? En dan kom je niet in conflict met jezelf met je ‘commitment’ tegen over je leraar?

 4. Kay schreef:

  Uit de laatste passage:”Mijn leraar, Dharmavidya (David Brazier) zegt het zo: ‘De echt spirituele mens is een krijger die vecht voor vrede, of hij nu in een gemakkelijke of moeilijke tijd leeft”…. , blijkt dat de geachte leraar niet weet wat vrede is.”Vrede” is hier geen ervaring feit is maar een concept, misschien een (geloofs-)houding. Dat is niet erg diep- en ruimgaand.

  • kees moerbeek schreef:

   Reactie gewist, was geen inhoudelijke reactie op de inhoud van het artikel.

   • nic_schrijver schreef:

    Nou nou Kees rustig aan.
    Ik lees alleen een mening in Kays reactie. Doet geen enkele afbreuk aan iemand.

   • Kay schreef:

    Deze week kwam ik in gesprek met een zeer ervaren leraar die de laatste 6 jaar jonge vluchtelingen heeft onderwezen. Veel van die kinderen uit oorlogsgebieden hebben gebroken ego met allerlei gevolgen voor hun gedrag. Van die kinderen hebben geen er vele geen eigen beleving van innerlijke vrede. Het vermaledijde ego is van belang voor een gezond opgroeien kinderen. Ook heeft het ego ons verder gebracht op het pad van onze evolutie.