Haar eerste kennismaking met het boeddhisme was acht jaar geleden dankzij een boeddhabeeld. Voor velen vaak een eerste ‘contact’ met het boeddhisme.
Het beeld hadden haar ouders meegenomen van hun vakantie in Thailand. “Ze hebben toen zelfs overwogen boeddhist te worden.”
Vegetarisch
Opvallend, want haar moeder is christelijk opgevoed. “Maar vooral het feit dat ze veel vegetarisch moesten eten, heeft hen uiteindelijk tegengehouden.”
Het beeld was een idee van haar moeder. “Zij dacht dat ik er baat bij zou kunnen hebben. Het ging toen wat minder met me. Ik ben best bijgelovig; ben iemand die daar in wil geloven. Ik had ook het idee dat het daarna beter met me ging.”
Claudia Christiaens staat ook achter de wet van aantrekking. “Als je ergens in gelooft, trek je de positieve dingen aan. Daar ben ik heilig van overtuigd.”
Het Boeddhabeeld heeft een prominente plek in haar huiskamer en onderscheidt zich door de grijze kleur van de andere objecten.
Momentje van rust
Mediteren is Christiaens niet vreemd. Ze doet dat een jaar of acht regelmatig, sinds die mindere periode in haar leven. Meestal met een geleide meditatie. “Dat vind ik echt fijn. Het is een momentje van rust. Ik doe dat als ik mezelf wil opladen.” Meditatie heeft een positief effect op haar. Ze krijgt als schoonheidsspecialiste veel mensen over de vloer. ”Het is van toegevoegde waarde. Het schakelt af en laadt me op. Dat heb ik soms nodig.”
Ook geeft ze zichzelf en haar moeder wel eens reiki. “Ik doe dat als ze hoofdpijn heeft. Ze zegt dat het haar verlicht. Het bijzondere is dat je, voordat je begint, toestemming vraagt om iemand reiki te mogen geven. Bij een massage hoeft dat niet.”
Christiaens heeft een beeld bij het boeddhisme. “Ik denk dat ze heel minimalistisch met elkaar leven, een paar keer per dag mediteren, vegetarisch eten en weinig materialisme kennen. Ook meent ze dat ze seksueel niet actief zijn. Er zelfs niet aan mogen denken.” Ze vraagt zich wel af hoe dat eigenlijk te controleren is…
Mindfulness
Ze heeft het idee dat mediteren in de westerse samenleving veel normaler is geworden de laatste jaren. “Mensen zijn tegenwoordig meer met mindfulness en meditatie bezig. Ook met vegetarische voeding en duurzaamheid. Ik vind het goed om te zien dat spullen meer worden doorverkocht.” Misschien zijn we meer sereen geworden, denkt ze.
Leuk feitje is dat hun zevenjarig zoontje Dani onlangs thuiskwam met de mededeling dat hij op school yoga en meditatie had gehad. Hij vroeg zijn moeder of ze dat samen konden doen. Dat deed ze vanzelfsprekend. “Ik vond het wel opvallend dat ze dat op school hadden geleerd. Maar ook leuk.” Christiaens vindt het goed dat kinderen leren meer in het hier en nu te zijn. “Maar zijn dat van nature meestal al wel.”
Ze heeft hem niet gevraagd naar de betekenis achter de oefeningen, “want ik vind hem daarvoor veel te jong.”
Grotere rol
Boeddhisme mag van haar een grotere rol op het wereldtoneel spelen, zegt ze desgevraagd. Boeddhisme in de politiek – “als dat mogelijk zou zijn” – lijkt haar van toegevoegde waarde. ‘’Voor mij gaat het dan vooral om je niet te druk maken. Als ik zelf ergens voor zou moeten kiezen, zou dat het boeddhisme zijn. Dat staat het dichtst bij mij”.
(naschrift)
Claudia ken ik nog niet zo lang, en ook niet zo goed. Maar ik vind haar sympathiek. Toen ik de eerste keer haar huis op het laatst niet kon vinden, was ze zo lief na mijn telefoontje een stukje voor mijn auto te lopen naar haar huis. Dat empathische is ook een kenmerk van het boeddhisme.