“Dit voedsel is een geschenk van de aarde, de hemel, talrijke levende wezens en hard werken.” Zo beginnen de Vijf Contemplaties van Thich Nhat Hanh die in zijn traditie voor het eten worden voorgelezen (voor de volledige tekst, zie https://www.aandacht.net/beoefening/basis-oefeningen/eten).
Nergens voelt het voedsel zo’n geschenk van Moeder Aarde als wanneer ik bosvruchten pluk en eet, zo uit het bos. Natuurlijk is elk voedsel, ook een magnetronmaaltijd uit de supermarkt, een geschenk van Moeder Aarde. Zonder Moeder Aarde, de zon, de regen, en talrijke menselijke en niet-menselijke levende wezens was er überhaupt geen voedsel. Maar het proeven van een bosbes of bosaardbei, zo uit het bos, is toch een andere ervaring, die mijn verbondenheid met Moeder Aarde en het hele ecosysteem waarin wij leven voedt. Een perfect rijpe bosaardbei veroorzaakt een smaakexplosie in je mond. Het lijkt wel of alle smaak van een gewone aardbei is samengebald in dat kleine rode vruchtje. De meeste aardbeien uit de winkel zijn daarbij vergeleken maar een slap aftreksel. Overigens wordt het aroma van bosaardbeien op grote schaal kunstmatig nagemaakt en toegevoegd aan allerlei vruchtensiropen en snoepjes. Maar dat is weer een heel ander verhaal. Hierbij mijn top 4 van bosvruchten. De meeste zijn er nu, in augustus, nog. Als je goed zoekt en een beetje geluk hebt. Grijp je kans, proef, en ervaar dit zoete en smakelijke geschenk van Moeder Aarde aan jou. Wel even plukken op plekken waar geen hondjes en vossen plassen, dus bij voorkeur niet direct naast het pad en hoog. Of schoongespoeld, na een flinke regenbui.
4. Wilde bramen. Nu is het moment om ze te plukken. Dankzij de stikstof doen ze het erg goed in Nederland en zijn in veel bosranden, duinen en houtwallen te vinden. Lekker om zo op te eten, in een vruchtensalade te doen (combineert goed met bijvoorbeeld blokjes watermeloen) of om jam van te maken.
3. Wilde bosbessen. Niet te verwarren met de blauwe bessen uit de supermarkt. Net als bosaardbeien hebben ze een intense smaak, veel intenser dan de blauwe bessen uit de supermarkt. Wilde bosbessen zijn nu, eind augustus, wellicht al over hun top heen, maar in donkere bossen moeten nog wel wat te plukken zijn. Spatten de bessen in je handen uit elkaar, dan zijn ze overrijp – en hou je alleen blauwe handen over. Laat die maar in het bos, voor de dieren. Bosbessen kunnen net als bramen in salades en jam verwerkt worden, maar zijn ook erg lekker in taarten (zie mijn recept voor rode bessen taart) en rauw door de muesli. Geen bosbessenstruiken in de buurt? Sommige supermarkten verkopen diepvries bosbessen. Let op dat het om echte bosbessen gaat, niet om blauwe bessen.
2. Wilde frambozen. Doen het ook goed vanwege de stikstof, maar zijn minder gemakkelijk te vinden dan bramen. De planten zijn te herkennen aan de lichtere bladeren met bijna witte onderkant. Minpuntje: in frambozen bevinden zich, in tegenstelling tot andere bosvruchten, vaak insectenlarven. Je moet ze wel goed controleren dus. Pluspuntje: zijn goed te houden in tuin of balkon. Zie bosbessen voor toepassingen. Mijn oudtante (van het bessentaartrecept) maakte er limonadesiroop van. Zelf vind ik ze heerlijk door de muesli, of zo als snack. Ook frambozen zijn uiteraard te vinden in de supermarkt.
- Wilde bosaardbeien, mijn favoriet. In Nederland wat lastiger te vinden (in Noorwegen stonden de bermen en bosranden er vol mee). Pluspunt: ze zijn makkelijk te houden in de tuin of op het balkon. Ze zijn weinig kieskeurig, bij ons groeien ze zelfs tussen de stoeptegels in de tuin. Je kunt ze zaaien of stekken. Rond deze tijd van het jaar maken ze uitlopers. Zoek iemand met een wildeplantentuin en vraag om een paar stekjes, of bestel zaden. Wilde bosaardbeien, ik zou er geen jam of taart van maken. Eet ze rauw, zo uit het vuistje, of door de muesli. Eet ze met aandacht en besef: dit is een geschenk van Moeder Aarde aan jou.