Een bijzondere reis voor mij. In oktober 2021 startte deze reis van Emoena, het leiderschapsprogramma in de context van levensbeschouwelijke diversiteit. Emoena betekent ‘vertrouwen’ en is een uniek 18-daagse leergang voor professionals die hun leiderschapsvaardigheden willen versterken.
Door mijn bestuursfunctie van de BUN las ik over deze leergang en werd meteen geraakt. Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar andere geloven en geloofsbelevingen. En met name de rituelen en hun achtergrond in de verschillende levensbeschouwingen vind ik inspirerend. Waarom doen gelovigen wat ze doen in rituele,- en belevingszin? Hetgeen mij ook interesseerde in de leergang Emoena was dat ik mensen van andere levensbeschouwingen zou ontmoeten, maar ook dat de lesdagen op locatie van die betreffende traditie plaatsvonden. Dat sprak mij ontzettend aan omdat je dan in het hart, in de kern terecht komt.
Zelf kom ik uit de boeddhistische zentraditie. Naast mij deden 21 mensen uit andere levensbeschouwelijke stromingen mee; Moslim(a)’s, Bahai, Joden, christenen, katholieken, seculieren, mensen die op zoek waren naar zingeving. Kortom, een grote mate van geloofsdiversiteit was in deze leergang en eerdere leergangen van Emoena samengebracht.
Tijdens deze Emoena leergang heb ik ontzettend veel geleerd. Niet alleen in de eerste plaats over de achtergrond en betekenis van tradities maar ook over mezelf. Ik was aardig ongeletterd zoals ze dit bij Emoena noemen. Van sommige tradities wist ik wel wat maar niet de finesses. Veel vragen, zo niet alle mochten gesteld worden tijdens de bezoeken aan de locaties zoals de synagoge, de moskee, de hindoeïstische tempel, de Muiderkerk. Het werkte voor mij als een spons.
Er werd tijdens de leergang niet alleen maar gesproken over religie; ook duurzaamheid kwam ter sprake, gender en diversiteit, stereotypering in de media. Hoe ga jij om met leiderschap in deze vraagstukken; bijv. de opwarming van de aarde. Welke keuzes maak jij? Hoe kun je verbindend en dienend leiderschap tonen als de rol van de vrouw binnen bepaalde tradities ondergeschikt blijft aan de man? Verschillende perspectieven kwamen aan bod binnen Emoena.
Nu bijna aan het eind gekomen van de leergang, ben ik minder ongeletterd kan ik zeggen maar ik weet ook nog heel veel niet en dat houdt me nieuwsgierig. En verder stelde ik me regelmatig de vraag hoe ik me verhoud tot mensen die een ander geloof aanhangen en andere waarden belangrijk vinden dan ik. Daarover ontstond zo nu en dan verwarring en was het belangrijk voor me om daarop te reflecteren, om daar meer zicht op te krijgen. En dáárover heb ik juist veel geleerd.
Mijn open nieuwsgierige houding is nog meer open gegaan tijdens dit jaar. Een soort honger die nog niet is gestild. Niet-weten en een open mind zijn elementen in het zenboeddhisme die goed van pas komen in de ontmoeting met anderen.
Wil je je ongeletterdheid over andere tradities en levensbeschouwingen bijspijkeren? Andere inspirerende mensen ontmoeten die geïnteresseerd in levensbeschouwelijke vraagstukken en leren kijken vanuit verschillende perspectief naar leiderschap? Dan raad ik je aan om in oktober te starten met de volgende leergang van Emoena.