Het zogenoemd Amerikaans boeddhisme groeit in de Verenigde Staten als kool, tenminste als het om aantallen beoefenaars gaat. De groei van sangha’s, groepen van lekenbeoefenaars, nam niet spectaculair toe. In tien jaar tijd, gemeten van 1990 tot het jaar 2000, was er volgens het Amerikaanse religieuze onderzoeksbureau ARIS een groei van 170 procent aan beoefenaars te zien. En hoewel er geen nieuwe cijfers bekend zijn is de verwachting dat deze spurt zich ook in de afgelopen drie jaar heeft voortgezet.

Het bureau meldt niet hoeveel praktiserende boeddhisten er in Noord-Amerika zijn. Boeddhisme wordt door sommigen in religieus Amerika als big booming gezien, maar ook als concurrent voor in dat land actieve godsdienstige groeperingen. Deze religie, het boeddhisme is geen godsdienst, groeit percentagegewijs in de USA sneller dan de daar al langer beoefende godsdiensten.

Wat genoemd wordt ‘American Buddhism’ is een bundeling van sangha’s en meditatiegroepen die de traditie volgen van de ‘Against the Stream Buddhist Meditation Society’, gevormd door belangrijke westerse leraren als Noah Levine, Jack Kornfield, Stephen en Ondrea Levine, Ajahn Amaro en anderen. Waardoor verschillende scholen uit hjet traditionele boeddhisme, zowal Mahayana als Theravada, vertegenwoordigd zijn. ‘American Buddhism’ bestaat al tientallen jaren als een stroming, maar het was Noah Levine die haar in 2008 deze naam gaf. In dat jaar richtte hij ook zijn eigen centrum op, onder de naam ‘Against the stream’.

In Amerika zijn drie sangha’s als Against the stream centra actief, twee in Los Angeles en een derde in San Francisco. Een vierde sangha is onder de naam ‘Tegen de stroom in’ vorig jaar in Nederland opgericht.  In de VS zijn ook meer dan 25 groepen onder de naam ‘Dharma Punx’ actief. Dat zijn sangha’s die, met goedkeuring van Noah Levine, wel het American Buddism beoefenen, maar waar Levine verder geen bemoeienis mee heeft.

Categorieën: Boeddhisme, Nieuws
Tags: , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op ‘Amerikaans boeddhisme’ groeit snel

  1. Frank schreef:

    Helder berichtje over een voortdurend groeiende sangha, ook in Nederland.
    Er had ook een (hyper)linkje bijgekund. Bij dezen dan:
    http://www.tegendestroomin.com

    Heavy metta!

Menu