Hoe beleeft Amerika de huidige identiteitscrisis? In haar documentaire Veerkracht laat filmmaker Babeth VanLoo betrokkenen zelf aan het woord. Zij volgt Amerikanen die vorm geven aan een linkse spiritualiteit: een groeiende beweging die staat voor het eind van white supremacy, theologisch kolonialisme en seksueel misbruik. Op zoek naar antwoorden over de mensenrechten die onder druk staan in het huidige politieke klimaat van Amerika brengt zij diverse personages in beeld, in een land dat een enorme identiteitscrisis ondergaat.

De film gaat morgen, dinsdag 14 november, in Paradiso in Amsterdam in première en wordt komende zondag ook op tv uitgezonden in De boeddhistische blik bij KRO NCRV. Na de vertoning in Paradiso geeft media-filosoof Geert Lovink een reactie op de inhoud. De film concludeert dat het er niet meer om gaat om slechts de schending van mensenrechten elders in de wereld aan te kaarten, maar om te staan voor het recht van iedereen om hier en nu volledig mens te zijn. Aan het woord komen:

Rev. Angel Kyodo Williams Sensei is de oprichter van het Center for Transformative Change in Berkeley, California en spiritueel leider van het Brooklyn Zen Center. Als fervent activist en voorvechtster van gendergelijkheid en antiracisme bepleit zij het toegankelijk maken van meditatie voor iedereen, ongeacht ras en sociale klasse, als basis voor sociale verandering. In haar boeken ‘Being Black: Zen and the Art of Living with Fearlessness and Grace’ en ‘Radical Dharma: Talking Race, Love and Liberation’ stelt zij onbesproken thema’s aan de orde.

Robert Thurman, schrijver en professor op Columbia University, beschouwt vanuit een birds-eye view hoe het boeddhisme kan bijdragen aan een sensitivity revolution, in plaats van de haatrevolutie die nu door de autocratie wordt uitgedragen.

Charlene Carruthers, een jonge vrouw van begin twintig, heeft een leidinggevende functie binnen Black Youth Project en 3d Wave, een organisatie voor en door jonge vrouwen van onder de 35 die trainingen geven in leiderschap. Charlene zet zich in voor de LGTB beweging en de bevrijding van de zwarte vrouw, een proces dat volgens haar uiteindelijk zal leiden tot de bevrijding van allen.

Xiuhtezcatl Martinez is een 17-jarige ‘native American’ environmentalist, een voorspreker van de jeugd op het gebied van klimaatverandering, en lobbyt tegen fracking (schaliegas-winning), en is leider van de Earth Guardians. Hij reist de hele wereld af met Ted talks en workshops, en treedt op als hip-hopartiest. Het recht van de mensheid voor schoon water is een van zijn speerpunten.

Kickbokser, actrice en boeddhist Lucia Rijker verhaalt over haar angstdromen als immigrant na aantreden van Trump en haar obsessie die daarop volgde om al zijn acties en uitspraken in de media te volgen. Ze woont nu al meer dan twintig jaar in Los Angeles. De film toont dat wij ons in een tijdperk bevinden waarin complexe problemen niet meer opgelost kunnen worden door wetten te verordenen, of door de politiek, maar door de integratie en ontwikkeling van spiritualiteit in alle takken van de maatschappij. Het gaat niet meer slechts over het aankaarten van mensenrechten elders in problematische delen van de wereld, maar om het recht om hier en nu volledig mens te zijn. Voor de Boeddhistische Omroep Stichting presenteerde Rijker het programma Lucia in de Ring, waarin vier personen hun visie op het onderwerp democratie gaven. Daarnaast presenteerde zij ook het programma Lucia en de liefde voor diezelfde omroep.

Voor de première in Paradiso, die om 20.30 uur begint, is reserveren niet mogelijk; men kan alleen aan de deur een kaartje kopen voor 5 euro.

Veerkracht, Visie voor een nieuw Amerika.
Regie/producent Babeth M. VanLoo.
2017, NL/USA, 70 min. Engelstalig, Nederlands ondertiteld.
Veerkracht wordt uitgezonden bij de Boeddhistische Blik bij de KRO-NCRV
Uitzending: zondag 19 november om 15.25 uur op NPO 2
Bron Filmart.

Categorieën: Nieuws, Filmbespreking, Boeddhisme
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk