De meeste mensen beschouwen gehechtheid als dé voorwaarde voor liefde. Maar de meeste mensen hangen erg aan de wereld, aan deze zintuiglijke sfeer. Daarom is ‘liefde’ voor veel mensen slechts gebaseerd op zintuiglijke genegenheid (pema). Maar echte liefde is zonder gehechtheid, dus ook zonder pijn. Waarom moet liefde pijn zijn?

Vaak wordt de Boeddha als een kille kikker gezien omdat mensen de wereld beschouwen vanuit hun eigen perspectief en daarom geen notie hebben waarop echte liefde is gebaseerd. Een gewoon mens (puthujjana) is anders dan een verlicht mens (Arahat). Kan je met redelijkheid zeggen dat de Boeddha, die de wereld verzaakte en vele levens de aspiratie had om een medicijn te ontdekken voor de beëindiging van lijden, zonder liefde is? Voor wereldse mensen gaat ‘liefde’ gepaard met pijn, maar voor verlichte mensen is liefde zonder pijn…

Lees hier hoe de Boeddha en Yasodhara, zijn voormalige vrouw, voor de allerlaatste keer afscheid van elkaar namen, zonder dat er in één van hen het idee van ‘zelf’ was waardoor wereldse mensen zeggen: ‘Dit is van mij’.

Peter van Loosbroek is de ontwerper en auteur van Sleutel tot Inzicht, waarin in tekst en beeld uitgebreid aandacht wordt besteed aan het theravada boeddhisme. Sinds 1994 beoefent hij  deze oudste stroming in het boeddhisme. Aan hem is door een monnik in Sri Lanka de boeddhistische naam Ananda toegekend, de meest geliefde discipel van de Boeddha.

 

Categorieën: Gezondheid, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

4 reacties op Sleutel tot inzicht – De Boeddha — Het laatste afscheid van de Boeddha en Yasodhara

 1. Peter C. Hendriks schreef:

  Gelijk de Eerwaarde Ananda komen bij mij de tranen bij de afscheid van Yasodahra. De gelijkenis is heftig nu ook te merkend dat mijn gevoelens al jaren Nibbana zijn. Maar dat door toedoen van voor mij persoonlijk allang onthechtten me steeds weer lijden worden opgedrongen. Betekent dat toch geen Nibbana, of toch wel? Wil in het algemeen de mensheid ons niet begrijpen, of kunnen zij dat gewoonweg niet.
  Mijn lijden in deze corona tijd is de zorg voor mijn zwaar dementerende vrouw die in een verpleeghuis zit en mijn voornaamste vriend de hond die mij naar de ouderdom begeleid.
  Dank u voor deze wijsheid,
  Peter C. Hendriks

 2. Gerolf T'Hooft schreef:

  De inhoud van deze reactie is door de uitgever verwijderd.

 3. Peter van Loosbroek schreef:

  De inhoud van deze reactie is door de uitgever verwijderd.

 4. Ujukarin schreef:

  De inhoud van deze reactie is door de uitgever verwijderd. De reacties van Peter van Loosbroek en Gerolf T’Hooft waren gebaseerd op een interne mailwisseling waarvan de BD-redactie geen kennis draagt.