Op de markt roepen kooplieden je toe: koop hier, nergens goedkoper en beter. Een oom van mij- marktkoopman, had mijn zus ingehuurd om zijn verkoop te stimuleren- die op drukke zaterdagen langs zijn kraam moest lopen waarop hij haar toesprak met de woorden: En zuster (zij deed zich voor als verpleegkundige) hoe is de pan bevallen die je hier vorige week kocht? Mijn zuster prees de pan dan de hemel in en trok twijfelaars over de streep. Zo vol bedrog zit het leven. Niet alles is wat het lijkt.

Ik lees wel eens in aankondigingen dat boeddhistisch leraar zus en zo tientallen jaren doorbracht in veelal buitenlandse boeddhistische kloosters en thans en daardoor een gerespecteerd leraar is. Zo’n jarenlang verblijf zegt me allemaal niks over de kwaliteit en betrouwbaarheid van zo’n leraar. Net zo min als decennia lang op een kussen zitten een garantie is voor een beter leven. The proof of the pudding is in the eating.

Hoed je voor verpleegsters die pannen aanprijzen.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer.

Categorieën: Joop Hoek, Boeddhisme, Columns
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2018 – de honderdenachtenveertigste dag – klooszitten

  1. Bodhidharma schreef:

    Fantastisch!