Het begon zaterdagmiddag na het verrichten van enkele handelingen in de Kloosterbunker: mijn geest ging dwalen, ik raakte in de war, mijn maandenlange relatieve zekerheid verdween door de handelingen waarvan vaststond dat ik ze moest verrichten om niet af te wijken van de rest. Terwijl ik altijd anders wil zijn dan de rest.

Zaterdagnacht lag ik woelend en ook zwetend in de mand. Tegen drieën stond ik op om naar een kastje in de Bunker te staren. En ja, ik werd weer jonger maar ook chaotischer. Ik at, gezeten in de onlangs door mij en mijn vriendin, de kleindochter van de zeevisser, gerepareerde Schaapstoel twee koffiebroodjes om ze niet de volgende zondagmorgen te hoeven nuttigen. In de mand lag ik te staren naar de apparaten om mij heen die leugenachtige informatie gaven. Ik wist dat het anders was maar ben slaaf van een systeem.

Nu nog, enkele dagen later, is mijn geest nog steeds  in de war. Ik durf de straat niet op, nu er zoveel aandacht is voor verwarde mensen. Meditatie helpt niet echt. Alle andere keren duurde die toestand een week, dus daar hou ik nu rekening mee. Ik leef in een schijnwereld.

Afgelopen nacht belde ik vanuit de mand een telefonische hulpdienst. De telefonist zei niets voor mij te kunnen doen. Bel in het voorjaar maar terug, zei zij, de klachten gaan vanzelf over.

Het verzetten van de wijzers op de klokken in de Kloosterbunker- van zomer- naar wintertijd, het blijft een ramp.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of te twijfelen aan het nu.

 

Categorieën: Joop Hoek, Gezondheid, Geluk
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

9 reacties op Het jaar 2019 – dag 302 – chaos

 1. Hemasa schreef:

  Alles komt en gaat. Dit gaat ook weer over. Wel zachtheid, liefde en tederheid naar jezelf toe.

  • Joop Ha Hoek schreef:

   De klok in de auto moet ook nog verzet worden, en in het navigatiesysteem. Gelukkig is de keukenwekker autonoom. Dank voor je stichtelijke reactie.

 2. Hermes schreef:

  Wat is het leven anders dan een binnen zo buiten, zo boven zo bebeden? Leven is veranderen zo we het spiegelen van het buiten en het boven in ons hart toelaten en en in verbinding via onze ziel met de voor ons in het ‘nu’ het allerhooggste berijkbare Licht en haar onnoemelijke goedheid toe te laten. Zo kan de verandering plaatsvinden als we door zelfwerkzaamheid hier continu aan blijven werken. Het gaan van het Pad is het af-laten om de allesomvattende leegte deelachtig te worden.

 3. Hemasa schreef:

  Ik wist niet dat ik stichtelijk bezig was. Vind het een afschuwelijk woord.Schrijf je om serieus genomen te worden of er de draak mee te steken. Nee, niet die van Loch Ness en ook niet die van Wales.

  • Joop Ha Hoek schreef:

   Dit zijn columns, soms komen er draken uit de kast. Soms spinsels. Ik heb er geen enkele bedoeling mee. Wat afschuwelijk dat ik dit moet verduidelijken. Lees de bijsluiter alsjeblieft.

 4. Gea schreef:

  Mee eens, het is twee keer per jaar een drama!

 5. Jacob van Keulen schreef:

  Waarom geen referendum hiërover gehouden. Dit raakt iedereen, zefs de dieren via de boeren die gebonden zijn aan de fabriek. Ook de kranten die nog steeds bezorgd moeten worden door ons en de klagende abonnees. Kortom: terugkerende malaise en ongemak.Toch maar moedig voorwaarts.

  • Joop Ha Hoek schreef:

   Het gaat al iets beter, ik besef nu dat ik geen klok ben die van zichzelf bestaat. Ik ben helemaal geen klok overigens. Mooie dag.