Een poosje geleden ving ik een gesprek op tussen een aantal Wageningse studentes. Eentje zei zoiets als: “Ik heb afgelopen weekend brownies gebakken, want ik ging hummus maken, en elke keer dat ik hummus maak gebruik ik het kookvocht van de kikkererwten om brownies te bakken”. Eer wie eer toekomt, dit had ik niet zelf verzonnen.
Ook ik doe het vaak, hummus maken en brownies bakken met het kookvocht van de kikkererwten – aquafaba, maar ik zag brownies en hummus niet eerder als zustergerechten om altijd samen te maken. Ik vind allebei heerlijk en het maken is simpel, dus waarom niet. Het kan trouwens ook met kikkererwten uit een pot of blik. En zowel kikkererwten als aquafaba kunnen in de koelkast worden bewaard of ingevroren als het even niet uitkomt om allebei tegelijk te maken.
Onderstaand browniesrecept maak ik nu al een poosje, en ik schreef er al eerder over (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/214105-beter-vegan-brownies/) maar inmiddels heb ik het recept iets aangepast, zodat ik het ook makkelijker kan onthouden en niet telkens de hoeveelheden hoef op te zoeken.
Ik kook mijn kikkererwten in een snelkookpan, en schep na afloop met een pollepel het kookwater – aquafaba – met wat meegekomen kikkererwten in een kom. De rest van de kikkererwten, en kookvocht, pureer ik met tahin, zout, knoflook en citroensap tot hummus, maar daar schreef ik al eerder over.
Ingrediënten voor brownies voor een bakvorm van 20X30 cm of net iets kleiner:
- 200 ml in totaal van het kookvocht van kikkererwten met nog wat kikkererwten
- 200 gram suiker
- 200 gram extra pure vegan chocolade, grof gehakt
- ½ pakje (112 gram) vegan boter, in blokjes
- 200 gram bloem/meel naar keuze, bijvoorbeeld glutenvrij basismeel
- 45 gram cacaopoeder
- snuf zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 theelepels oploskoffie
Bekleed een bakvorm eventueel met bakpapier (of vet in). Verwarm de oven voor op 175°C. Zeef meel en cacaopoeder samen in een kom. Klop de aquafaba met kikkererwten met de suiker in een andere (hoge) kom met een staafmixer luchtig. Voeg vanillesuiker, zout en oploskoffiepoeder toe aan het aquafaba-suikermengsel en meng met een (siliconen)spatel tot alles goed gemengd is (de oploskoffie zal later helemaal oplossen). Smelt boter en chocolade au bain-marie, in een hittebestendige kom of in een kleine pan die in of boven een pan met kokend water wordt geplaatst. Roer af en toe tot de chocolade volledig gesmolten is en boter en chocola goed gemengd zijn. Combineer nu alle natte ingrediënten. Giet het warme boter-chocolademengsel bij het aquafaba-kikkererwten-suikermengsel – of andersom – en spatel alles door elkaar met de spatel. Voeg tot slot het meel-cacaomengsel toe aan de natte ingrediënten, of andersom, en roer tot alles net gemengd is. Giet het beslag in de bakvorm en strijk het oppervlak glad met de spatel (voor gelijkmatig bakken).
Bak de brownies in de voorverwarmde oven gedurende 30 – 35 minuten, controleer of een in het midden gestoken satéprikker er droog er uit komt. Laat afkoelen. Snij de brownies in stukjes en geniet ervan – met volle aandacht.
Geef een reactie