Het gaat in veel opzichten niet goed met de wereld. Oorlogen, genocide, democratieën die telkens iets minder democratisch worden, het klimaat dat steeds extremer wordt en politici die hun kop in het zand steken. En ga zo maar door. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Plantaardige voeding is vanuit de marge mainstream aan het worden. De havercappuccino is helemaal ingeburgerd. In eigen kring merk ik het aan mijn dochter. Toen ik 12 jaar geleden kennismaakte met de dharma en steeds meer vegetarisch, en later veganistisch ging koken, verzuchtte ze wel eens: “mam, wanneer eten we weer een normáál”. Bij haar vriendinnetjes thuis kreeg ze ‘normaal’ eten: meestal aardappelen, groente en vlees. Diezelfde dochter haalt nu de meest originele plantaardige recepten van de (a)sociale media en kookt voor ons.
Laatst ontdekte ze achterin de keukenkast een stoommandje. Ik had het al jaren niet gebruikt dus ze kende het helemaal niet. Verrukt begon ze bao buns te bereiden. Een bao bun is een gestoomd zacht broodje – eigenlijk is bao bun dubbelop want bao betekent broodje in het Chinees en bun betekent hetzelfde in het Engels (zie https://en.wikipedia.org/wiki/Koah-pau). Maar zo worden ze bij ons nu eenmaal genoemd. Je kunt ze natuurlijk zelf maken, maar de dochter had na de Paasdagen een flinke voorraad ingeslagen in de uitverkoop. Ze zijn in de koelkast lang houdbaar.
Vandaag dus een door mijn dochter ontdekt recept voor bao buns met aubergine. Het oorspronkelijke recept staat hier: Vegan bao buns met aubergine – Em’s Real Food
We maken eerst ingelegde rode ui.
Ingrediënten ingelegde rode ui:
- 1 middelgrote rode ui of 2 kleinere
- 60 ml rijstazijn (mag ook andere azijn zijn)
- 1 theelepel suiker
- ¼ theelepel zout
Doe de azijn, de suiker en het zout in een kom of glazen pot, met ca. 40 ml water. Roer, of sluit de pot en schud tot zout en suiker zijn opgelost. Snijd de ui in dunne halve ringen. Doe die bij het azijnmengsel. Laat zo minimaal een uur voor het serveren staan, je kunt af en toe roeren zodat de ui goed met de overige ingrediënten gemengd wordt. In de koelkast blijft de ui zeker een week goed. Lekker op de boterham met hummus of in de salade.
Overige ingrediënten bao buns met aubergine, hoeveelheden voor 3 -4 personen:
- 3 flinke aubergines
- 3 eetlepels sojasaus
- 3 flinke theelepels hoisinsaus
- 2 eetlepels sesamolie
- 1 eetlepel gembersiroop
- Sap van ½-1 limoen
- Zout naar smaak
- 1 rode peper
- 50 gr zoute pinda’s
- Koriander naar smaak
- 2 eetlepels neutrale olie
- Andere rauwkost: komkommer, wortel, radijs, …
- Per persoon 1 grote of 2-3 kleine bao buns (toko of supermarkt) – het kan natuurlijk ook in pitabroodjes, shoarmabroodjes of op wraps.
Snijd de aubergines in blokjes. Meng in een grote kom de sojasaus, hoisinsaus, sesamolie en gembersiroop. Breng op smaak met zout en limoensap. Laat de aubergine liefst 1 uur marineren in dit mengsel. Schep af en toe even om. Verwijder ondertussen de pitjes van de rode peper en snijd deze in dunne ringen, hak de pinda’s grof. Snijd of rasp ook de andere groenten (rauwkost) en koriander grof.
Verhit in een ruime hapjespan de olie. Voeg de aubergine én de marinade toe, schep om en draai het vuur lager. Roerbak de aubergine zo in ongeveer 20 minuten gaar. Als het goed is, is de marinade dan helemaal opgenomen/verdampt en de aubergine gaar en zacht.
Stoom ondertussen de bao buns volgens de aanwijzingen op de verpakking. Het kan trouwens ook in de magnetron. Serveer de bao buns met de aubergine, de rode peper, de pinda’s, de rode ui, overige rauwkost en de koriander. Geniet van de combinatie van zacht (broodje, aubergine), hard (pinda’s, rauwkost), pittig, zoet, zout, zuur en bitter. Lekker!
Die (a)sociale media zijn zo gek nog niet. Ook vanwege het algoritme: hoe vaker mijn dochter interesse toont in dit soort recepten, hoe meer vergelijkbare recepten het algoritme haar zal voorschotelen. Zo blijft haar moeder ook op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en rages op eetgebied.
Geef een reactie