• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » B’eter: Bao buns met aubergine

B’eter: Bao buns met aubergine

17 mei 2025 door Jana Verboom Reageer

Het gaat in veel opzichten niet goed met de wereld. Oorlogen, genocide, democratieën die telkens iets minder democratisch worden, het klimaat dat steeds extremer wordt en politici die hun kop in het zand steken. En ga zo maar door. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Plantaardige voeding is vanuit de marge mainstream aan het worden. De havercappuccino is helemaal ingeburgerd. In eigen kring merk ik het aan mijn dochter. Toen ik 12 jaar geleden kennismaakte met de dharma en steeds meer vegetarisch, en later veganistisch ging koken, verzuchtte ze wel eens: “mam, wanneer eten we weer een normáál”. Bij haar vriendinnetjes thuis kreeg ze ‘normaal’ eten: meestal aardappelen, groente en vlees. Diezelfde dochter haalt nu de meest originele plantaardige recepten van de (a)sociale media en kookt voor ons.

Laatst ontdekte ze achterin de keukenkast een stoommandje. Ik had het al jaren niet gebruikt dus ze kende het helemaal niet. Verrukt begon ze bao buns te bereiden. Een bao bun is een gestoomd zacht broodje – eigenlijk is bao bun dubbelop want bao betekent broodje in het Chinees en bun betekent hetzelfde in het Engels (zie https://en.wikipedia.org/wiki/Koah-pau). Maar zo worden ze bij ons nu eenmaal genoemd. Je kunt ze natuurlijk zelf maken, maar de dochter had na de Paasdagen een flinke voorraad ingeslagen in de uitverkoop. Ze zijn in de koelkast lang houdbaar.

Vandaag dus een door mijn dochter ontdekt recept voor bao buns met aubergine. Het oorspronkelijke recept staat hier: Vegan bao buns met aubergine – Em’s Real Food

We maken eerst ingelegde rode ui.

Ingrediënten ingelegde rode ui:

  • 1 middelgrote rode ui of 2 kleinere
  • 60 ml rijstazijn (mag ook andere azijn zijn)
  • 1 theelepel suiker
  • ¼ theelepel zout

Doe de azijn, de suiker en het zout in een kom of glazen pot, met ca. 40 ml water. Roer, of sluit de pot en schud tot zout en suiker zijn opgelost. Snijd de ui in dunne halve ringen. Doe die bij het azijnmengsel. Laat zo minimaal een uur voor het serveren staan, je kunt af en toe roeren zodat de ui goed met de overige ingrediënten gemengd wordt. In de koelkast blijft de ui zeker een week goed. Lekker op de boterham met hummus of in de salade.

Overige ingrediënten bao buns met aubergine, hoeveelheden voor 3 -4 personen:

  • 3 flinke aubergines
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 3 flinke theelepels hoisinsaus
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • Sap van ½-1 limoen
  • Zout naar smaak
  • 1 rode peper
  • 50 gr zoute pinda’s
  • Koriander naar smaak
  • 2 eetlepels neutrale olie
  • Andere rauwkost: komkommer, wortel, radijs, …
  • Per persoon 1 grote of 2-3 kleine bao buns (toko of supermarkt) – het kan natuurlijk ook in pitabroodjes, shoarmabroodjes of op wraps.

Snijd de aubergines in blokjes. Meng in een grote kom de sojasaus, hoisinsaus, sesamolie en gembersiroop. Breng op smaak met zout en limoensap. Laat de aubergine liefst 1 uur marineren in dit mengsel. Schep af en toe even om. Verwijder ondertussen de pitjes van de rode peper en snijd deze in dunne ringen, hak de pinda’s grof. Snijd of rasp ook de andere groenten (rauwkost) en koriander grof.

Verhit in een ruime hapjespan de olie. Voeg de aubergine én de marinade toe, schep om en draai het vuur lager. Roerbak de aubergine zo in ongeveer 20 minuten gaar. Als het goed is, is de marinade dan helemaal opgenomen/verdampt en de aubergine gaar en zacht.

Stoom ondertussen de bao buns volgens de aanwijzingen op de verpakking. Het kan trouwens ook in de magnetron. Serveer de bao buns met de aubergine, de rode peper, de pinda’s, de rode ui, overige rauwkost en de koriander. Geniet van de combinatie van zacht (broodje, aubergine), hard (pinda’s, rauwkost), pittig, zoet, zout, zuur en bitter. Lekker!

Die (a)sociale media zijn zo gek nog niet. Ook vanwege het algoritme: hoe vaker mijn dochter interesse toont in dit soort recepten, hoe meer vergelijkbare recepten het algoritme haar zal voorschotelen. Zo blijft haar moeder ook op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en rages op eetgebied.

Categorie: B'eter, Columns, Geluk, Gezondheid, Jana Verboom, Milieu, Voedsel Tags: (a)sociale media, algoritme, bao bun, dharma, eetgebied, Plantaardige voeding

Lees ook:

  1. Zicht op boeddhisme (5 en slot) – Mijn doen en laten is helemaal op de dharma gericht
  2. B’eter Turkse pizza
  3. Westers boeddhisme 2
  4. B’eter: Nogmaals hummus (met variaties)

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 14 mei 2025
    Alleen maar zitten
  • 16 mei 2025
    City Weekend - Death & impermanence with Ven. Amy Miller
  • 19 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 20 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 20 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 20 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 20 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Sodis – de virtuele denkster 528
    • Boeken – Op zoek naar de Zesde Zenvader
    • B’eter: Bao buns met aubergine
    • Elk levend wezen groeit en streeft naar grootschaligheid
    • Ontkennen en ont-kennen in het boeddhisme – tetralemma’s en paradoxen

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.