• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » B’eter: dubbel pech met vegatine

B’eter: dubbel pech met vegatine

19 april 2025 door Jana Verboom

Toen ik mijn eerste schreden zette op het pad naar plantaardig voedsel, was er nog niet zoveel plantaardigs te koop in de supermarkt. Natuurlijk wel alle groenten, fruit, graanproducten en peulvruchten, maar geen vegan alternatieven voor niet-plantaardige producten als roomijs, yoghurt, kaas, crème fraîche, slagroom enzovoort. Er waren nog geen plantaardige kipstukjes of smeerworst. Er was wat meer creativiteit nodig om recepten plantaardig te maken!

Tegenwoordig heb je voor bijna alles plantaardige alternatieven en daar ben ik erg blij mee. De transitie van dierlijk naar plantaardig voedsel is immers goed voor mens, dier en Moeder Aarde. En het word ons tegenwoordig erg makkelijk gemaakt.

Gelatine wordt gemaakt van (varkens)huiden en botten, ik gebruikte het vroeger in taarten en toetjes – maar nu is er een plantaardig alternatief in de supermarkt: vegatine, gemaakt van agar agar en johannesbroodpitmeel. In veel snoepjes is de gelatine al eerder vervangen, omdat moslims ook willen snoepen. Ja, gummibeertjes en winegums waren niet zo lang geleden niet vegetarisch maar bevatten slachtafval!

Als mijn (niet-vegetarische) dochter in april jarig wordt, maak ik altijd aardbeienkwaktaart, met een bodem van bijvoorbeeld Bastognekoeken. Bij dit soort gelegenheden is experimenteren niet handig, dus lange tijd gebruikte ik deze ene keer per jaar nog echte gelatine. Maar nu was mijn voorraad op en wilde ik overstappen op vegatine. Ik volgde de aanwijzingen op de verpakking, verwarmde het poeder met wat water tot het tegen de kook aan was, en mengde het daarna voorzichtig door mijn gepureerde aardbeien. Maar de vegatine klonterde meteen toen het in aanraking kwam met de koudere aardbeienpuree en nu had ik dus klontjes in mijn taartvulling.

Als de gelatine of vegatine niet goed oplost in je taartvulling dan heb je dubbel pech. Je hebt klontjes in je taart (niet lekker) en de vloeistof stijft niet of onvoldoende op. Over dubbel pech gesproken: er bestaat een grappig liedje met de titel  “dubbel pech” van Johan Hoogeboom. Mijn zoon had als kind een vriendje met een zwembad in de tuin, die moest altijd erg lachen om het zinnetje “als je barbecue in je zwembad valt, dan heb je dubbel pech”. Maar dat terzijde. Het komt als ik erover nadenk best vaak voor, dubbel pech.

Wat nu? Ik probeerde eerst mijn kom met het mengsel van aardbeien, kwark, suiker en vegatineklonten au bain-marie te verwarmen in een pan met kokend water. Maar hoe hard ik ook roerde, de klonten bleven, en helemaal aan de kook brengen leek me niet bevorderlijk voor de smaak van de aardbeien. Plan B was om met een staafmixer de klontjes te pureren. Het resultaat was een taart die niet voldoende was opgestijfd. Er waren weliswaar geen waarneembare klonten meer, maar de vegatine was ook weer niet zo goed opgelost dat het zijn werk deed. Maar enkel pech is nog altijd beter dan dubbel pech, en de taart was toch lekker, al was deze blubber niet goed te snijden of te serveren.

Ik heb nog geen tijd gehad om de taart over te maken, maar ik geef alvast tips hoe zo’n dubbel pech situatie te voorkomen is.

Ingrediënten aardbeienkwarktaart (grote springvorm)

Voor de bodem:

  • 260 gram (plantaardige) koekjes, bijvoorbeeld kandijkoeken
  • 90 gram (plantaardige) boter

Voor de vulling:

  • 300-400 gram rijpe aardbeien, op kamertemperatuur
  • 100-150 gram suiker
  • 250 gram (plantaardige) kwark (niet te koud)
  • 250 gram (plantaardige) slagroom
  • 2 hele pakjes vegatine
  • 250 ml water of aardbeiensap

Bekleed een springvorm met bakpapier (of vet goed in). Hak de koekjes in een keukenmachine tot kruimels. Smelt de (plantaardige) boter in een pannetje. Roer de koekkruimels door de gesmolten boter en stort dit mengsel in de bakvorm. Verspreid gelijkmatig en druk aan. Laat de bodem afkoelen in de koelkast.

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, of in ieder geval niet ijskoud. Houd wat aardbeien apart voor de garnering. Pureer de rest van de aardbeien met de suiker. Los in een pannetje de vegatine op in water of sap en breng aan de kook. Nu wordt het spannend. Als je de vegatine bij de aardbeien doet en het temperatuurverschil is te groot, dan stolt de vegatine onmiddellijk. Ik denk dat het beter is om het aardbeienmengsel beetje bij beetje door het vegatinemengsel te roeren dan andersom zoals ik deed. Roer er vervolgens de (plantaardige) kwark doorheen. Klop de (plantaardige) slagroom half stijf en roer door het aardbeienkwarkmengsel. Stort dit mengsel in de springvorm op de afgekoelde koekkruimels, maak de bovenkant glad en zet enkele uren in de koelkast om op te stijven. Garneer de taart met de aardbeien.

Categorie: B'eter, Columns, Geluk, Gezondheid, Jana Verboom, Natuur, Voedsel Tags: aardbeienkwarktaart, agar agar en johannesbroodpitmeel, gelatine, moeder aarde, pech, transitie, vegatine

Lees ook:

  1. B’eter – Bosvruchten, geschenken van Moeder Aarde
  2. B’eter: Nogmaals hummus (met variaties)
  3. 2022
  4. B’eter – Klimaatinstorting en raapsteeltjes

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Sodis – de virtuele denkster 527
    • Officiële lancering van het herintroductieproject van de Gele Komkommer
    • ‘Politiek signaal’ Veldkamp helpt Palestijnen in Gaza niet
    • B’eter Groene goddelijke salade
    • Jules – Misplaatste geestdrift

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.