Ik schreef al vaker over aquafaba, het eiwitrijke kookvocht van kikkererwten (of andere peulvruchten), en hoe je hummus en brownies als zustergerechten kunt maken. Het kookvocht van de kikkererwten gaat in de brownies als eivervanger, de kikkererwten zelf in de hummus (zie https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/jana-verboom/233514-beter-vegan-brownies-verbeterd-recept/). Maar afgelopen weekend bedacht ik pas laat dat ik brownies wilde bakken, te laat om nog kikkererwten in de week te zetten en te koken. Gelukkig heb ik voor dat soort momenten ook blikjes kikkererwten in huis. Dus ik gebruikte het vocht voor mijn brownies, maar bleef achter met de kikkererwten. Ik vond dit grappig: vroeger goot ik het vocht van kikkererwten weg door de gootsteen, als ongewenst restproduct, maar nu is het soms andersom: het vocht, tegenwoordig aquafaba genoemd (oftewel bonenwater of peulvruchtenwater) is nodig voor een recept, de kikkererwten blijven achter.
Wat te doen met de uitgelekte kikkererwten? Ik had even geen behoefte aan hummus en maakte twee dagen later kikkererwtennuggets volgens een recept uit het onlangs aangeschafte kookboekje Falafel van Dunja Gulin.
Ingrediënten voor de nuggets:
- 400 g kikkererwten uit blik, uitgelekt
- 40 g havervlokken
- 2 eetlepels lijnzaad
- 1-2 eetlepels havermelk
- 1 theelepel uienpoeder of fijngehakt half uitje
- ½ theelepel knoflookpoeder of fijngehakt teentje
- ½ theelepel gedroogde Italiaanse kruiden (of andere kruiden naar keuze, zoals komijn)
- zout en versgemalen zwarte peper
- 60 g broodkruim of paneermeel
- 125 ml havermelk
Tahinsaus:
- Flink volle eetlepel tahin
- Sap van ½ citroen, plus wat water
- klein teentje knoflook, gehakt of uit de pers
- snufje zout
Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de kikkererwten in een keukenmachine of blender. Voeg de havervlokken, het lijnzaad, de havermelk, het uien-en knoflookpoeder of verse ui/knoflook, de gedroogde kruiden en zout en peper toe en mix met korte stoten tot alles goed gemengd is en de kikkererwten fijngehakt zijn. Mix niet te lang, net lang genoeg om een kneedbaar mengsel te verkrijgen.
Voor het kruimkorstje doe je het broodkruim of paneermeel en de havermelk in twee aparte kommetjes. Vorm van het kikkererwtenmengsel ca. 15-20 nuggets van gelijke grootte. Doop de nuggets in de melk en daarna in het kruim tot ze rondom bedekt zijn. Leg ze daarna op een ingevette bakplaat.
Bak de nuggets in de voorverwarmde oven in ca. 20 minuten mooi gaar en goudbruin en draai ze halverwege om. Maak ondertussen de tahinsaus door de tahin te mengen met de overige ingrediënten. Voeg daarna net zoveel water toe tot de saus ongeveer zo dik is als yoghurt of honing. Serveer de nuggets heet met tahinsaus en (oven)groente en/of rauwkost. Er kan uiteraard nog iets als couscous of een pitta broodje bij.
Het resultaat was lekker, maar ik verwachtte een soort falafel en ik miste de komijn die altijd aan falafel wordt toegevoegd, dus volgende keer maak ik ze met komijn. En uiteraard waren deze nuggets ook wat droog vergeleken met falafel omdat er helemaal geen vet aan te pas komt. Ik zal er nog op broeden hoe dit praktische en eenvoudige recept kan worden verbeterd. Met meer kruiden, en toch ergens iets van (olijf)olie. Misschien in plaats van de havermelk in de nuggets zelf. Wordt vervolgd.
Geef een reactie