Na lange tijd laat de op de Veluwe ondergedoken Chef weer eens wat van zich horen. Hij verblijft daar in een ondergronds safe house om uit handen te blijven van de politie van Dik Brodder die Nederland bezet houdt en al tienduizenden arrestaties heeft laten verrichten op basis van door mensen verstrekte gegevens op Facebook. Chef wordt verzorgd en van eten voorzien door mensen van de Artikel 31 gemeente.

Chef, de voormalige baas van het Boeddhistisch Dagblad, laat via een roestige radioverbinding weten blij te zijn met de berichten zoals die op zondag verschijnen in het BD en verzonnen blijken te zijn om correspondenten te werven. Zogenaamde Fakebook-berichten zoals die ook vrijwel dagelijks op Facebook verschijnen.

‘Knars, knars, hier spreekt Chef, de boodschapper van het vrije woord. Jullie zijn goed bezig door die verzonnen berichten te plaatsen. Die laten zien hoe makkelijk het is om mensen om de tuin te leiden, met name op sociale media. Gelukkig hebben steeds meer mensen, organisaties en regeringen kritiek op het fenomeen Facebook en heeft de organisatie ook zelf moderators aangesteld. Ik hoop dat…knars, knars, piep, ruis, geknerp…Lang leve de Veluwe, Leve het Vaderland….knars, piep, stilte. Kootwijkse stilte.

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Het jaar 2017 – de honderdeneenennegentigste dag – Veluwe

 1. Marcel Rouweler schreef:

  Knarsender kan nauwelijks:
  “..via een roestige radioverbinding”
  Briljant!

 2. Michel Ball schreef:

  Beste Joop,

  Onlangs wijdde je een column aan Oom Toon.
  Ook ik had een Oom Toon. Ik schreef een stukje over hem op mijn Facebookpagina en natuurlijk refereerde ik even aan je.
  https://www.facebook.com/michel.ball.50
  Allerhartelijkst,
  -Michel Ball