Steeds meer oud-toplieden van Facebook nemen afstand van dit fenomeen. Ze zeggen dat ze een monster hebben gecreëerd dat de sociale structuur en samenleving verscheurt. Oud-Facebooktopman Chamath Palihapitiya roept op te stoppen met sociale media: ‘Je wordt geprogrammeerd’. Hij heeft spijt van zijn bijdrage aan het succes van het bedrijf. Facebook draagt volgens hem bij aan de verspreiding van misinformatie en onwaarheden. In een artikel in De Volkskrant zegt hij ‘geen gebruik meer te maken van die shit en mijn kinderen ook niet’.

Vorige maand riep Palihapitiya studenten van de Stanford Graduate School of Business (‘jullie als toekomstige leiders van de wereld’) te stoppen met het gebruik van sociale media. ‘Als je het beest voedt, zal het je vernietigen.’ ‘Jullie realiseren het je niet, maar je wordt geprogrammeerd, ook al gebeurt dit niet bewust.’

Mensen moeten volgens hem niet alleen met Facebook stoppen, maar ook met alle sociale onlinenetwerken, die met hun verslavende duimpjes, likes en hartjes een ontwrichtend effect hebben op samenlevingen. Sociale media missen volgens hem inbedding in de maatschappij en dragen niet bij aan burgerlijke samenwerking. Volgens hem bevorderen ze de verspreiding van misinformatie en onwaarheden. Hij verwees naar een voorval afgelopen voorjaar in een dorpje in India, waarbij onschuldigen zouden zijn gelyncht nadat ze in nepberichten op WhatsApp waren beschuldigd van het ontvoeren van kinderen.

Eerder verklaarde voormalig productmanager Antonio García Martínez dat Facebook liegt over de mogelijkheden die het concern heeft om individuen te beïnvloeden op basis van data die het over gebruikers verzamelt. Het bedrijf zou een kruistocht houden om elke aardbewoner tot Facebookgelovige te bekeren, stelt Martínez. Voormalig investeerder Sean Parker verklaarde vorige maand dat hij inmiddels een verklaard tegenstander is van sociale media, omdat ze misbruik maken van zwakten in de menselijke psyche.

Lezers van het Boeddhistisch Dagblad zullen zich nog herinneren dat de topman van dit dagblad, Chef, naar een ondergrondse schuilplaats op de Veluwe moest vluchten om uit handen van Dik Brodder te blijven die na een staatsgreep Nederland in zijn ijzeren greep houdt en al tienduizenden burgers heeft laten oppakken op basis van informatie die ze via Facebook hebben verspreid. Als gebraden duiven vliegen deze burgers in de bek van Dik Brodder. Chef is nog steeds in leven en weet de zwarthemden van Brodder te ontwijken. In een reactie zegt hij blij te zijn met de steeds luider wordende kritiek op Facebook en andere zogenaamde ‘sociale media’. Hij erkent dat het BD ook berichten plaatst op dit medium maar merkt daar bij op dat die uiting ook bedoeld is om de kritiek op Facebook zo breed mogelijk te verspreiden en het monster van binnenuit te vernietigen. Chef wenst ons voor straks een goede jaarwisseling.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk