Sinds de laatste soap over ongewenste intimiteiten van boeddhistische leraren wil ik een quote kwijt. Door een kookboek te lezen gaat je honger niet over.
Als je alle boeddhistische geschriften uit je hoofd kent dan weet je veel, dan kun je jezelf een ‘boeddhistisch geschiedkundige’ noemen. Maar dan ben je geen boeddhist. Door de dienstregeling van de NS. uit je hoofd te leren kom je ook niet op plaats van bestemming.
En iemand die van jouw donaties kippen koopt is een kippenboer, ook als hij ze vrij laat in het bos, overigens niet erg zakelijk als kippenboer. Het boeddhisme is een praktijk gerichte leer en iemand die dat beoefent is een boeddhist. Binnen het boeddhisme is het niet de bedoeling dat je als een kip zonder kop opvolgt wat er geschreven staat. Je niet laten beïnvloeden door wishful thinking.
Maar begrijpen wat er staat, het je eigen maken. Een leraar kan je daar in aansturen, een leraar is niet iemand die veel weet. Een leraar weet met dat wat hij geleerd heeft kan doen. En, sommige van hen gebruiken hun verworvenheden om te imponeren en aanzien te verwerven. En sommige versieren er vrouwen mee. Toen in 1992 een vriend vroeg of ik hem meditatieles wilde geven had ik binnen een maand vier leerlingen. Ik zag de bui al hangen en liet hen weten dat ik geen les aan vrouwen zou geven. Nou ik heb het geweten. Nu komen er ook vrouwen, twee van mijn beste leerlingen zijn vrouwen. Maar gelukkig zijn binnen onze sangha de mannen in de meerderheid. Het is niet voor niets dat er mannen- en vrouwenkloosters zijn.
Maar om op onze kippenboer terug te komen. Door het boeddhisme te beoefenen ontwikkel je onder anderen Joriki power
Joriki is de macht of kracht die voortkomt uit boeddhistische meditatie. Ze ontstaat wanneer men daijo-meditatie beoefent en zich richt op eenpuntigheid. Dit is meer dan concentratievermogen in de gebruikelijke zin van het woord. Het is een dynamische kracht, die, als die eenmaal gerealiseerd is, je in de meest plotselinge en onverwachte situaties je direct zonder tussenkomst van het denken direct laat handelen. Only doing. Iemand die Joriki heeft ontwikkeld beheerst zijn emoties en is niet langer een slaaf van zijn gedachten. Hij is niet onderhevig aan de invloed van zijn omgeving. Altijd in opdracht van zowel zichzelf als de omstandigheden van zijn leven, is hij in staat om te bewegen met een perfecte vrijheid en gelijkmoedigheid. Ook ontwikkelt het groei van bepaalde paranormale gaven.
Jan Willem van de Wetering schrijft in zijn boek ‘De lege spiegel’:
In de trein stond ik tegen verschillende mensen aangedrukt, onder anderen tegen een vrouw van een jaar of twintig. Ik had haar even aangekeken en gezien hoe mooi ze was, met nogal een wulps lichaam en grote scheve ogen en dik zwart haar. De aandacht te trekken van vrouwen die ik niet ken, had ik altijd beneden mijn waardigheid gevonden; het kan ook zijn dat ik er te verlegen voor was, en ik deed nu ook niets, hoewel ik genoot van het lichaam tegen mij aan. Ik dacht aan de concentratieoefening die ik nu maanden lang beoefend had. Het zou te proberen zijn. Voor ik het wist begon ik diep en langzaam te ademen en zette het beeld van de vrouw stevig vast in mijn gedachten. Ik probeerde nergens anders aan te denken en toen ik wist dat ik een zekere mate van concentratie bereikt had beval ik haar tegen mij aan te drukken. En wonder boven wonder, deed ze het. Ik voelde hoe ze zich zachtjes, onmerkbaar voor de anderen tegen mij aan wreef en ik hoorde haar hijgen. ‘Wat nu’, dacht ik, want het contact deed mijn bloed bruisen. Zal ik haar aanspreken? Zal ik vragen of zij het volgende station uitstapt? We kunnen naar een hotelkamer gaan, ik heb geld genoeg bij me. Vanmiddag kan ik ook naar Kobe, de consul heeft de tijd. Maar mijn opwinding verbrak de concentratie, de vrouw boog zich naar achteren, keek mij verward aan en stapte uit. Mijn huid prikte onder het nylon overhemd en het zweet stond op mijn voorhoofd. “Zwarte magie is ook niets”, dacht ik.
Dus dames en heren, laat je niet als een blinde kip door een charismatische leraar het bed in smoezelen. Binnen het boeddhisme is de les: ‘Op je eigen benen staan, en, als je er dan toch ingestonken bent, duik dan niet in de slachtofferrol, ondanks dat je hem overwicht hebt gegeven was je daar zelf bij. Zie het als een goede les en zie er maar mee om te gaan. Wraakacties helpen niemand. Blijf bij je zelf en zoek hulp bij een deskundige.