Als zijn oma met zijn opa getrouwd was had Chef nu Vink geheten, en geen Hoek. En als zijn andere oma niet de brieven van een aanbidder had opgevangen en verdonkermaand had Chef nu Brandse geheten. Begrijpt u het nog?

De oma van Chef, die hij nooit heeft gekend omdat ze geruime tijd voor zijn geboorte stierf, was in eerste instantie getrouwd met een zuipschuit. Ze scheidde van hem, heel opmerkelijk in het begin van de twintigste eeuw, en begon een relatie met Jan (Vink) bij wie ze vier kinderen kreeg. De twee hadden een mooie relatie maar konden het niet eens worden of en wanneer ze met elkaar zouden trouwen. De kinderen werden gewettigd door de moeder en gingen als Hoek door het leven. Een van hen was de vader van Chef die met zijn moeder Grietje trouwde. Ze kregen zes kinderen, onder wie Chef.

In de tijd dat Grietje verkering kreeg met de latere vader van Chef, was ook een violist, ene Brandse verliefd op Grietje. Hij schreef haar vurige liefdesbrieven die door de moeder van Grietje, de oma van Chef die hij wel kende, achterover werden gedrukt en verstopt. Zo wist Grietje niks van de liefde van Brandse voor haar en trouwde ze met de latere vader van Chef. Toen oma, die de brieven had ingepikt, stierf kwamen de brieven- in een oude doos in een dressoir, boven water en bevinden ze zich nu in het familiearchief. In een van die brieven vroeg Brandse zich af waarom de vrouw van wie hij hield, Grietje, nooit op zijn brieven reageerde. Dat kwam dus door oma.

Waarom Chef dit opbiecht weet hij zelf ook niet. Als u een brief aan hem schrijft doet u dat als volgt: Aan Joop Ha Hoek tot Vink tot Brandse. Maar Chef is ook goed. Voor jonge mensen in het digitale tijdperk. Brieven zijn van papier, die beschrijf je met de hand, je kunt ze ook printen. De brief doe je in een envelop- een zakje, postzegel erop en buiten op straat in een brievenbus- niet van de buren, gooien. Tegen de avond wordt de brief uit de bus gehaald en de volgende dag bezorgd.

Hoek, Sophia Maria 1875BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen Chef corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Gooood-evening! boeddhisten in de Lage Landen

  1. G.J. Smeets schreef:

    Geachte Joop Ha Hoek tot Vink tot Brandse alias Chef

    dat is een fraaie illustratie van het scheiden en verbinden waarover het ging in

    https://boeddhistischdagblad.nl/columns/77165-spirituele-ontwikkeling/