De eerste twee jaar dat ik mijn zentraining  (intern) deed op het zencentrum de Noorder Poort in Wapserveen,  heb ik geen boeken gelezen. En zeker geen boeken over zen of over boeddhisme. Eigenlijk ben ik daar heel blij om. Daardoor kon ik mijn ervaringen niet ‘invullen’ .

Om werkelijk iets te kunnen leren moet er vrijheid zijn om fris te kunnen kijken en luisteren. Vanuit intuïtie vanuit jezelf en niet via de kennis van iemand anders.

Het grappige is dat je in zen dus de onwetendheid niet oplost door ‘weten’ . Maar juist door ‘niet weten’.

Ik heb alle boeddhistische lioteratuur al gelezen 22 2 2015

Het gaat om de directe, pure ervaring. Daar kun je over lezen, je kunt het misschien zelfs bekijken, bijvoorbeeld als filmpje op You Tube. Maar daarmee is het nog steeds de ervaring van een ander. Tweedehands kennis.

Dat betekent niet dat ik geen respect heb voor geletterde en belezen personen. Want dat heb ik wel.

Maar inzicht dat voortkomt uit verstandelijk begrijpen, hoe diepgaand ook, komt voort uit veronderstellingen. En dat kan leiden tot mooie theorieën of verhandelingen, die heel erg inspirerend kunnen zijn, maar volgens mij kan het nooit leiden tot vrijheid.

 

Categorieën: Cartoons, Columns
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

15 reacties op Er wijzer van worden…

 1. Regine Voort schreef:

  Waarom doet mij dit nou zo denken aan mijn oom, ongeletterde handarbeider, die zei dat hij nooit respect kon hebben voor iemand die ‘met zijn hoofd’ werkte, omdat die niet wist wat werken was?

  Nee, lezen kan ervaring nooit vervangen, je leert ook geen zwemmen of zeilen uit een boekje. Maar kennis kan je wel degelijk helpen je ervaringen in een context te plaatsen, er niet door beangstigd te worden of ze te veel na te jagen.

  Niet iedereen is een lezer van nature, en dat is niet erg. Maar om daarom kennis die anderen voor jou toegankelijk hebben gemaakt af te doen als zinloos, als ‘tweedehands kennis’, lijkt mij niet te wijzen op wijsheid – in welke vorm dan ook.

  • Nic Schrijver schreef:

   Ik lees nergens in het artikel dat er gesteld wordt dat kennis zinloos is.
   Er wordt volgens mij gesteld dat vrijheid een ervaring is.
   Met vriendelijke groet,

  • Marja Timmer schreef:

   Ik schrijf idd niet dat kennis zinloos is. Absoluut niet! En ik heb ook veel respect voor geletterde en belezen mensen. Het kan je idd helpen om je ervaringen in een context te plaatsen.
   Het gaat om dat inzicht uit een eigen beleefde ervaring tot vrijheid/wijsheid kan leiden. En een inzicht uit boeken-ervaring doet dat niet. Maar is daarmee niet zinloos!

   • Kay schreef:

    Drugs geven ook een eigen gevoelde ervaring. Maar ze zijn niet echt. Is de werking van de drug uitgewerk verdwijnt de ervaring.

    • Marja Timmer schreef:

     Een ervaring verdwijnt toch altijd? Of je nou drugs hebt gebruikt of niet. Het gaat mij om het inzicht dat je door die ervaring hebt gekregen.
     Maargoed, als je een inzicht hebt gekregen door het gebruik van drugs, en je hebt daarna weer drugs nodig, dan lijkt me dat geen vrijheid.

     • Kay schreef:

      Wanneer is het of wordt het dan een eigen ervaring? Drugs geven beschadigingen aan het neurale stelsel maar dat voel je niet, het zal toch de wetenschap of boeken die dat inzicht “ervaring” geven.

 2. Marja schreef:

  Hoe heb jij leren fietsen? De ervaring van fietsen ken je alleen door het fietsen zelf toch? In een boek kan beschreven worden hoe het is om te fietsen. Maar dan heb je het nog steeds niet ervaren.
  Eigenlijk simpel toch? Meer is het niet. Meer bedoel ik er ook niet mee!

  • Kay schreef:

   Marja je ontwijkt mijn vraag stelling. Op de site van het boeddhadagblad vind je een artikel dat steld dat boeddhisten drugs kunnen gebruiken om ervaring op te doen en dat werd al honderden jaren gedaan. Niet oordelen en geen gezonde keuzes maken is dat wel in overeenstemming met het juiste handelen van een boeddhist? Als toelaat dat verkeerde keuzes gemaakt worden, ben je op zijn minst meede verantwoordelijk. Zo simpel is het gewone dagelijkse leven niet.

 3. Joop Ha Hoek schreef:

  In den beginne was er licht, een vrouw, een cartoon, tekst.

 4. de redactie schreef:

  Laten we een einde breien aan deze metadiscussie.
  (PvB)