Vrijdag is bij ons vaak restjesdag. Toen het vanavond bijna etenstijd was, keek ik rond in kast en koelkast op zoek naar over datum producten. We vonden een pak wraps dat al enkele weken over datum was. Hoogste tijd om die op te maken. Ze kwamen glansrijk door de kijk & ruik & proef test (zie https://nos.nl/artikel/2525104-kijk-ruik-en-proef-voor-je-voedsel-weggooit-nieuwe-campagne-tegen-verspilling). Een ander restje dat ik vond was een stuk vegan feta, over van de courgettesoep met doperwten en basilicum (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/216294-beter-courgettesoep-met-doperwten-en-basilicum/) van een week geleden. Ook die kwam door de kijk & ruik & proef test. Zo niet de al ver over datum mozzarella, die moest helaas weggegooid worden.
Ik moest denken aan de voetbalveld-pizza waar Proveg International deze week mee kwam (Voetbalveld-plaatpizza – ProVeg Belgium). Ik heb niks met voetbal maar had wel zin om weer eens pizza te eten. Toevallig kun je van een wrap in een handomdraai een pizza maken. Zou dat lekker zijn met vegan feta? Nog nooit geprobeerd.
Het leuke van wrap-pizza’s is dat iedereen een eigen pizza kan beleggen met ingrediënten naar keuze. Er kan van alles op de pizza, zoals bekend. Erg geschikt dus voor het opmaken van restjes. Hier geef ik mijn versie van vanavond, met veel groente.
Ingrediënten wrap-pizza’s voor 2 personen
- 2 grote wraps of 4 kleine
- Per wrap een schepje tomatenpassata, tomatenpuree of blokjes tomaten in tomatensaus
- Als je van pittig houdt: een likje harissa
- Blokjes vegan feta
- Voorgebakken groenten: aubergine, courgette, paprika en ui met olijfolie en zout
- 8-10 olijven
- Oregano
Omdat een wrap-pizza zo gebakken is, de bodem is immers al gaar, heb ik de groenten even in de oven voorgebakken. Ik heb een courgette in blokjes, een aubergine in blokjes, een puntpaprika in stukjes en een ui in halve ringen gemengd met een scheut olijfolie en wat zout. Dit groentemengsel heb ik op een ovenplaat gestort en 20 minuten in de oven voorgebakken op 220 graden.
Beleg ondertussen de wraps. Ik leg daartoe elke wrap in een aparte pizza- of vlaaivorm. Ik heb de mijne eerst besmeerd met een kleine eetlepel harissa en daarna een flinke eetlepel of twee tomatensaus met tomatenblokjes. Daarbovenop legde ik de vegan feta en 4 olijven. Inmiddels was de groente voorgebakken en kon over de wraps verdeeld worden. Als laatste bestrooide ik de wrap-pizza met oregano.
Zo’n wrap-pizza kan in 8-10 minuten in de nog hete oven afgebakken worden. De tijd hangt een beetje van de oven en van de temperatuur af. Ik heb de temperatuur nog wat hoger gezet toen de wrap-pizza’s in de (hete-lucht-) oven gingen. Ze waren in 8 minuten klaar en erg lekker.
Conclusie: vegan feta is een goed alternatief voor kaas voor op de pizza. Ik koop het zelden, en blijf vaak met restjes zitten. Ik ben blij dat ik nu weet wat ik er mee kan doen.