Ik ben altijd liefhebber van kaas geweest. Toen ik op het platteland woonde haalde ik de kaas bij een kaasboerderij, altijd aan een stuk. In Bunkerstad ging ik naar een kaaswinkel in het centrum en de laatste jaren koop ik de kaas bij de Aldi na een advies van een voedingsdeskundige dat daar geen kaasshop tegen op kan, tegen die smaak.
Eigenlijk kocht ik bij de Aldi vrijwel altijd gesneden kaas, tot ik vorige week een stuk komijnekaas uit het schap haalde. Gewoon uit luiheid omdat de gesneden kaas iets verder lag. De dagen daarop genoot ik van het ritueel van korstjes wegsnijden en het schaven van de kaas met een dun schilmesje. De heerlijke smaak.
Ik kon zelf bepalen of ik dikke dan wel dunne plakjes op de bruine boterham met Ierse roomboter legde. Het werd een ritueel, met aandacht uitgevoerd. Zoals het vroeger was.
Als je snijdt, dan snij je, zeggen de boeddhisten. Soms beloont luiheid.
Moedig voorwaarts!
Ruud van Bokhoven zegt
Er is ook vegetarische kaas, eigenlijk dezelfde kaas maar dan zonder dierlijk stremsel, maar van plantaardig of microbeel stremsel dat zelfs goedkoper is dan dierlijk stremsel.
Microbeel stremsel wordt het meest gebruikt omdat het de smaak niet beïnvloed. De smaak is precies hetzelfde en in veel soorten verkrijgbaar. Zelf haal ik het op de markt, maar is in veel kaaswinkels te koop.
Lise zegt
Kaas zonder koe en kalfjes leed is sowieso lekkerder.
Daar kan ook de Aldi niet tegen op,
tegen die smaak.
Het uitproberen waard!
Joop Ha Hoek zegt
Ik ga het advies zeker opvolgen, drink al nooit melk omdat koeien uitgebuit worden en slecht is voor mijn gezondheid. Afgelopen weekeinde was er op Fryslân Doc nog een hele discussie over het gezondheidsaspect van melk. Interessant. Vroeger had je Joris Driepinter waarmee de overheid reclame maakte voor het drinken van melk.
Lise zegt
Wist je dat voor 1 kilo kaas ongeveer 10 liter melk nodig is?
Ik vind de gezondheidsaspecten van dierlijke producten ook interessant. De documentaire Game changers brengt hier ook een interessante kijk op.
Met overheden die reclame maken voor een product uit een industrie waar veel economische en handels belangen aan vast hangen zet ik sneller vraagtekens.
Er wordt ons van alles al jong ‘geleerd’, bijvoorbeeld dat een koe melk produceert omdat het de hele dag lekker gras eet in de wei.
De werkelijkheid is anders.
Melk/kaas koeien worden continue zwanger gemaakt en kalfjes worden direct weggehaald bij de moeder zodat ze onze toegeëigende melk niet zullen afpikken. Dit alleen al veroorzaakt zoveel emotioneel leed bij moeder en kind.
Het fysieke is ook wel bekend.
Maar goed, ik vind het heel leuk dat je plantaardige kaas wil uitproberen! Ik vind die van Violife erg goed net als de feta kaas en strooikaas van dit merk. Ook nog eens verrijkt met van alles wat goed schijnt te zijn voor de gezondheid.
Succes, ik ben benieuwd wat je ervan gaat vinden!
Joop Ha Hoek zegt
Ja, we schreven al vaker over het noodlot van de koeien, ook in https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/153826-het-jaar-2020-dag-286-koeslaaf/