Als mensen die al ver gevorderd zijn op het levenspad in het nieuws komen, worden ze getypeerd als ouderen, senioren, bejaarden of de grijze golf. Eigenlijk wordt bedoeld: uitvreters. Lieden die niet meer werken doch toch uit de overigens door hen zelf gevulde ruif vreten. Ruifvreters.

Veel ouderen verven daarom hun haar, trekken hippieachtige kleding aan en kopen een racefiets, al of niet met een elektrische motor, om hun sportiviteit en jeugdigheid te bewijzen. En om geen ruifvreters te worden genoemd door met name jongeren en media die voor hun eigen toekomst vrezen.

In coronatijd wordt door sommigen al gesuggereerd deze mensen geen toegang tot de zorg te geven omdat ze best wel gemist kunnen worden, geen maatschappelijke waarde meer hebben. Hoe minder er zijn, hoe meer geld voor de anderen.

Zelf wandel ik door herfstige bossen op mijn levenspad. Mijn ex-partner en moeder van mijn kinderen vond onlangs dat ik al een respectabele leeftijd heb bereikt. Ik ontken dat niet maar ik wil nog meer respect, in jaren maar ook in de betiteling van de groep waartoe ik schijn te horen, qua leeftijd. Dus niks van grijze golfer of ouwe zak maar een: meerderejarige, zo bedacht ik gisteren Iemand die al meerdere jaren geleefd heeft, achter de rug heeft. Het lijkt mij een typering zonder nare bijklank. Meerderejarige. Een variant zou kunnen zijn: Meerjarigen.

Moedig voorwaarts!

Bejaarde met jeugdige pruik.

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen is waargenomen, het abonnement op te zeggen. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren maar niet weten waartegen. Het boeddhisme de rug toe te keren.  Of aan de drugs te gaan. En zo gaat het maar door.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2020 – dag 194 – meerderejarigen

  1. Jacob van Keulen schreef:

    Treffend stukje. Kan het niet mooier brengen. Wat nou “risico groep”? Still going strong when I” m 64 +5 .