Karma is de wet van oorzaak en gevolg. Wie goed doet, goed ontmoet. Slechte daden kweken slecht karma, die wet in het kort samengevat.

Al dagen spookt er een beeld door mijn hoofd van een officieel uitziende envelop die op mijn deurmat valt. Ik raapte ‘m op maar opende de envelop niet. Ik deed niets, nou ja, ik deed wel iets door niets te doen. Ik vroeg me af: creëerde ik door mijn daad van nietsdoen karma? Is karma altijd een beweging, een actie? Is het niet openen van de envelop een actie? Karma? Ik denk van wel.

In die envelop zou een brief van een familielid kunnen zitten dat dringend hulp nodig heeft. Of dat mijn levensverzekering wordt opgezegd. Of zomaar een brief van iemand: Hé Joop. Of dat ik direct het land moet verlaten. Of dat ik een miljoen euro heb gewonnen. Door de envelop niet te openen zal ik nooit kennis nemen van die zaken en gebeurtenissen, vinden ze wel plaats maar buiten mij om, terwijl ze wel voor mij bestemd waren. De dichte envelop, de wet van oorzaak en gevolg. Want de zaken waar ik geen kennis van nam gaan gewoon door.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen is waargenomen, het abonnement op te zeggen. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren maar niet weten waartegen. Het boeddhisme de rug toe te keren.  Of aan de drugs te gaan. En zo gaat het maar door.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk