De laatste tijd droom ik heerlijke dromen die ik iedereen toewens. Het lijkt wel alsof er een soort regisseur is die mij die dromen dicteert, de basis ervan aanreikt. De droommakelaar. Als ik wakker word besef ik dat die dromen nooit uit zullen komen, dat ze een perceptie zijn. Een implantaat. De wens naar geluk. Dromen zijn bedrog? Dat moet nog blijken.

Een paar weken geleden droomde ik dat uit de aarde in een pot op het balkon van de Kloosterbunker een groene tak tevoorschijn kwam. Ik had die aarde al weken bestudeerd omdat ik wist dat er een knol inzat die tot een mooie plant kon verworden. Maar al dat bestudeer leverde niks op, ik ging zelfs serieus twijfelen aan de knol die in de pot zou zitten.  En ik keek niet meer, zwaar teleurgesteld. Tot die nacht ik droomde van een frisse groene scheut die uit de aarde verrees. De volgende dag was ik op het balkon, niet per se om die droom te controleren. Uit de aarde in de pot klom een groene scheut omhoog. De vraag is of ik de avond voor de droom toch de scheut al had waargenomen maar dat niet had geregistreerd. Maar dat wel deed in mijn droom.

Dromen zijn dus niet altijd bedrog, maar het is wel het kip en het ei verhaal.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen is waargenomen, het abonnement op te zeggen. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren maar niet weten waartegen. Het boeddhisme de rug toe te keren.  Of aan de drugs te gaan. En zo gaat het maar door.

Categorieën: Joop Hoek, Geluk, Columns
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

8 reacties op Het jaar 2020 – dag 147 – droomdrog

 1. herman e van vuure schreef:

  of t waar was of bedrog weet ik niet, maar meneer Hoek: nooit teennagels knippen maar elke dag voorzichtig vijlen !

 2. Rob de Klerk schreef:

  Ja, die ervaring heb ik ook; ik denk dat we ongeveer van dezelfde leeftijd (1938) zijn Joop.
  Het komt – denk ik – dat ik (we) een tijdje als een kip zonder kop hebben rondgelopen. En een kip legt nu eenmaal eieren (dat is het resultaat als ik het zo mag zeggen). Een vrije kip legt ze zo zomaar ergens op leuke, soms voor de hand liggende en soms verborgen plekjes; daarom vind je ze niet altijd op tijd om ze bij het ontbijt te kunnen nuttigen.
  Nu koken, pocheren en bakken we ze in onze dromen.
  Consumeren doe je met aandacht!

 3. Rob de Klerk schreef:

  Dat gaat lukken.

 4. Joost schreef:

  Het was in 1987,ik zat in Duitsland in een hotel. Ik droomde en keek naar de buitenkant van het hotel, ik zag een raam breken en er tuimelde van 4 hoog een typemachine naar buiten. Ik werd wakker en viel weer in slaap. Ongeveer 2 uren later een hele kabaal, iemand ging door het lint en gooide van 4 hoog zn typemachine door het raam naar buiten ??? Ik zal het nooit vergeten.

 5. Ruud van Bokhoven schreef:

  Ja Joop, het kan natuurlijk ook dat je aan het slaapwandelen bent geslagen en je zodoende die scheut toch eerder gezien hebt.
  Kijk maar uit dat je niet de bezemkast inloop in plaats van de toilet.

  • Joop Ha Hoek schreef:

   De bezemkast? Ik heb inderdaad wel eens een plasje gedaan in mijn eigen bezemkast. Dat komt: ik was naar een andere, soortgelijke woning verhuisd maar op de plek van de wc van de vorige zat nu in die huidige de bezemkast. Ik was dat even vergeten.

 6. Gerry Verbeek schreef:

  Joost kan het weten!
  LOL
  Wat een top verhaal.
  En door het lint …
  dankjewel Joost