Gisteravond zat ik om 19.00 uur in Schaap voor de tv, in afwachting van koningin Beatrix die haar volk een hart onder de riem zou steken, moed in zou spreken en het coronalijden van haar onderdanen verzachten. Zie ik ineens een man in beeld verschijnen, ene Mark Rutte, door de arbeidersklasse wel de knecht van het kapitalisme genoemd,  die zich manifesteert als staatshoofd en de honneurs waarnam van de koningin, neem ik aan. Waarom was zij verhinderd?

Nog net voordat ik het beeld op zwart zette zag ik op een tafel achter deze man portretten van naar ik meen staatslieden, maar het kan ook familie van Rutte zijn geweest. De opstelling leek door een slimme pr man/vrouw geënsceneerd. Ik ken Rutte als een man die ons hele zorgstelsel naar de sodemieter hielp, tehuizen werden gesloten, ggz-instellingen kunnen het werk niet meer aan, de politiesterkte om zeep hielp, leraren woedend maakte, de zorg uitkleedde, voedselbanken in sterkte toenemend en grote kapitalistische bedrijven enorme financiële voordeeltjes gunt. Ik ben niet compleet maar ik moet het van de dokter rustig aan doen.

Ik wist vooraf al wat deze man ging zeggen. Hij sprak over zware tijden die nog wel enige tijd kunnen duren, dat het eind nog niet in zicht is, dat bedrijven en ZZP’ers worden gecompenseerd door de overheid en dat we goed voor elkaar moeten zorgen en de oudjes niet vergeten. In de elleboog kuchen, geen handen schudden en 1,5 meter afstand van elkaar houden. Voor elkaar zorgen, maar dat kunnen we ook wel zonder deze man.

Hij noemde de politie, verpleegkundigen, brandweermensen de helden van de samenleving. Ze zullen dat met gekromde tenen hebben aangehoord na maanden tegen hem en zijn kabinet te hebben gedemonstreerd, al of niet op het Malieveld, voor betere arbeidsvoorwaarden, meer loon en minder werkdruk.

Onder Rutte zijn er steeds meer ZZP’ers bijgekomen. Niet omdat ze dat graag willen maar omdat bedrijven geen vast personeel meer in dienst willen hebben. En Rutte dat wel een goed idee vond.

Vanmorgen zat ik ongerust bij de huisarts. Kom je voor het coronavirus, vroeg de arts. Ik vertelde dat ik gisteravond koningin Beatrix op de tv had verwacht, dat dat niet het geval was en of hij wist wat er aan de hand was. ‘Beatrix is tegenwoordig prinses, haar zoon is koning,’ zei de arts. Er volgde een uitgebreid onderzoek. ‘Je hebt als enige op de hele wereld  het Camusvirus, ook wel het zinloze bestaansvirus genoemd. Het is niet besmettelijk en niet te behandelen. Het kenmerk is dat je dingen door elkaar haalt en verwachtingen hebt die uit het verleden stammen,’ sprak de arts. ‘Maar dat zal voor jou niet nieuw zijn.’ Het viel mee, ik was niet gek.

We deden nog even praatje pot, koetjes en kalfjes werden van stal gehaald. De dokter zei dat hij het druk had. Ik zei dat het coronavirus een zegen voor het milieu is. Minder auto’s op de weg, geen vliegverkeer of rokende schoorsteenpijpen. Tot ziens, zei de arts. Misschien tot ziens, zei ik.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen is waargenomen, het abonnement op te zeggen. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren maar niet weten waartegen. Het boeddhisme de rug toe te keren.  Of aan de drugs te gaan. En zo gaat het maar door.

Joop Ha Hoek en het Camusvirus.

 

Categorieën: Joop Hoek, Gezondheid, Geluk, Columns
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

9 reacties op Het jaar 2020 – dag 77 – camusvirus

 1. bolletje schreef:

  Onder Rutte zijn er steeds meer ZZP’ers bijgekomen. Niet omdat ze dat graag willen maar omdat bedrijven geen vast personeel meer in dienst willen hebben. En Rutte dat wel een goed idee vond.

  Precies!

 2. Piet Nusteleijn schreef:

  Je moet dit niet tegen de moedeloze mensen zeggen. Maar je hebt wel gelijk. We hebben echter troost en bemoediging nodig. Desnoods van die meneer.

 3. Marianne kakuon Fokkema schreef:

  Dankjewel meneer Hoek!

 4. Michel Ball schreef:

  Achter de MP meende ik Het portretje van Thorbecke te ontwaren.

 5. Marjon de Jong schreef:

  Tja…hoe was het ook al weer. Milarepa en vele anderen. Voorbeelden.Toch????

 6. Vera schreef:

  Duidelijke taal! Gelukkig heb je het Camusvirus Joop en niet zoals ik hét Coronavirus… zou dat goed op mijn CV staan??

 7. Mary Allaart schreef:

  Dank je wel Joop, je verwoordt mooi wat ik voel en denk.

 8. Rafael schreef:

  Camusvirus lijkt sterk op het absurdisme dat Albert zo mocht… en Rutte ach een geschiedenisleraar is geen filosoof