Ik ben wat onrustig in de kop, minder opmerkzaam ook. Vandaag was er een monteur in de Kloosterbunker vanwege een gisteravond ontstane lekkage op het balkon van de Bunkerbewoners hier boven, waardoor een straaltje regenwater bij mij op de vensterbank plensde. Dat komt door de enorme hoosbuien van gisteren, zei de monteur. Hoosbui, ik kon me die totaal niet herinneren. Zo gaat het met waarnemingen: ze zijn totaal onbetrouwbaar. Ik had er een eed op willen doen dat het gisteren niet regende, nou ja niet hard.

Onderwijzend personeel gaat staken, de werkdruk is te hoog. In Amsterdam sluit een school wegens personeelsgebrek. Waarom is er een tekort aan onderwijzers? Een tijdje geleden las ik dat de pabo’s minder studenten hebben omdat de arbeidsvoorwaarden en salariëring in het onderwijs niet aanlokkelijk zijn. We zitten in een kapitalistische systeem waarin je moet werken voor je geld. Anderen bepalen wat je verdient. De wal keert nu het schip- zeg maar dag met je handje, zeggen de mensen tegen het onderwijs en indirect ook tegen het kabinet.

Vroeger- toen het tempo van leven veel lager lag en de spullen langer meegingen, ontwikkelde een stofzuigerfabrikant een apparaat dat zeg maar tien jaar mee ging. Halverwege de gebruikscyclus werd een nieuw apparaat ontwikkeld zodat er regelmatig een nieuwe stofzuiger op de markt kwam. De fabrikant had geen vooruitziende blik, maar wist wat de markt, de afnemers, van hem verwachtten. Vernieuwde hij niet dan ging de zaak na verloop van tijd failliet.

Van onze regering mag je niks verwachten. Het tekort aan leraren kon je zien aankomen, zo ook de krapte onder verplegend personeel. Pensioenen dreigen gekort te worden, een onnozele ziel wist dat het rekenrentemodel niet deugt. Van vernieuwen was geen sprake. Nederland is een narcostaat, zeggen ze. Een advocaat wordt geliquideerd, de dader is nog steeds niet gepakt, hoewel 60.000 politieagenten naar hem op zoek zijn. Ik vermoed dat de schutter ook niet meer in leven is, is een te groot risico voor zijn opdrachtgevers. Een onnozele kon zien aankomen dat de criminaliteit zou verharden, maar pas na de moord op de advocaat wordt een team geformeerd om de criminelen aan te pakken. De regering had dit kunnen zien aankomen.

Voedselbanken kunnen de drukte niet aan, koopwoningen zijn onbetaalbaar, veel huurders kunnen de huur niet betalen, 20.000 mensen zijn dakloos. Lonen stijgen niet of nauwelijks. Veel mensen zijn ziek van de werkdruk. Onze drinkwatervoorziening is in gevaar. En Jinek is nog steeds met haar nare maniertjes elke avond op tv.

Regeren is vooruitzien, zeggen ze, maar niet in Nederland. Wilhelmus van Nassouwe help ons, Vader des Vaderlands. Trouw tot in den dood.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of te twijfelen aan het nu.

Categorieën: Joop Hoek, Politiek, Geluk, Columns
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk