Gisteravond had ik een vriendin aan de telefoon. Ze vertelde dat in de stal van haar paarden een wielewaal zat. Ik denk nooit aan de wielewaal, als vogel niet en ook niet aan de arbeiderswijk die die naam draagt. Waarom zou ik?

Maar toen ze de wielewaal noemde en de vogel beschreef begonnen wij spontaan het liedje uit onze jeugd over die vogel door het spreekijzer te zingen. Op de lagere school zongen wij die in een canon, de jongens begonnen en de meiden vielen halverwege of eerder in. Bij mijn vriendin zongen ze het lied niet in canon. De hele dag loop ik al te zingen: Dudeljo zingt zijn lied, dudeljo zingt zijn lied.

Kom mee naar buiten allemaal
Dan zoeken wij de wielewaal
En horen wij die muzikant
Dan is zomer weer in ‘t land
Dudeljo klinkt zijn lied (2x)
Dudeljo en anders niet

Hij woont in ‘t dichte eikenbos
Gekleed in gouden vederdos
Daar jodelt hij op zijn schalmei
Tovert onze harten blij!
Dudeljo klinkt zijn lied (2x)
Dudeljo en anders niet

Het is een lied dat uitstekend geschikt is voor bejaardenhuizen en andere gestichten. Maar het kan ook heel goed in huiselijke kring worden gezongen. Of in boeddhistische gebouwen, kerken en moskeeën. Of te fiets en tijdens de vierdaagse. Eet de wielewaal ook eiken processie rupsen?

Dudeljo.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd. Of te twijfelen aan het nu. Of gepensioneerde uitvreter te worden.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Het jaar 2019 – dag 197 – wielewaal

  1. Jacob van Keulen schreef:

    Bedankt Joop, ik neem het mee naar mijn koor en hoop dat we het zo door kunnen geven

  2. N. Tankink schreef:

    Ik ken het lied van de wielewaal goed, we zongen het met regelmaat bij de wandelclub in mijn geboortedorp.