Als ik de Kloosterbunker verlaat draai ik altijd het slot van de buitendeur tweemaal op de nachtstand. En het rubber matje er voor leg ik recht zodat ik bij Kloosterkomst kan zien of er een ongewenste vreemdeling op heeft gestaan en de mat verschoven is. De Kloosterbunker ligt in een grote havenstad en gespuis ligt op de loer. Ik wil me in eigen hut veilig kunnen voelen. Vandaar deze handelingen.

Vandaag zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten die de Eerste Kamer zullen samenstellen. Er staan politieke partijen op de lijsten die ik ronduit gevaarlijk acht voor onze democratie en samenleving. Vertegenwoordigers van die partijen spreken nare taal, zaaien haat en promoten belangen van bepaalde groepen in onze samenleving om andere uit en buiten te sluiten.

Na het verschrikkelijke voorval in Utrecht waarbij 3 mensen werden gedood en 3 andere zwaar gewond in het ziekenhuis terecht kwamen, gingen gisteren in een politiek debat twee van die partijen tekeer tegen een hele bevolkingsgroep, alsof de hele groep zwaar bewapende terroristen zijn. Ze bedrijven schreeuwerige politiek over de lichamen van dode en gewonde mensen heen. Ze schreeuwen om hun gelijk te krijgen, zijn populistisch en gevaarlijk voor onze vrijheid.

Het zal niet de eerste keer zijn dat lieden met gevaarlijke denkbeelden via het democratisch model in een samenleving- de vrije verkiezingen, kans zien om als ze aan de macht komen verschrikkelijke dingen te gaan doen. Anderen uitsluiten, verwijderen, haatzaaien, tegenstanders benoemen en opsluiten. En erger.

Ze maken gebruik van de democratie om zich te nestelen en de samenleving naar hun hand te zetten. Zodat duisternis heerst en het vrije woord en het handelen verdwijnt. De hoeders van de democratie, de vrije pers en journalisten, worden tegenwoordig neergezet als de dienaren van het fakenieuws, onbetrouwbare sujetten. Het verschrikkelijke en onbeheersbare geweld op de wat genoemd wordt sociale media- eigendom van bedrijven die maar één ding voor ogen hebben: geld verdienen,  overheerst de rede.

Tegen deze politici helpt geen nachtslot of rubber mat maar alleen het gezonde verstand en waakzaamheid. Niets is wat het lijkt. Dat zal over vier jaar wel blijken.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Joop Hoek, Mensenrechten, Politiek, Geluk, Columns
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

6 reacties op Het jaar 2019 – dag 79 – indringers

 1. eva van tulden schreef:

  Inderdaad, jammer genoeg.
  Onze democratie draagt de kiem in zich om deze sujetten vrijelijk hun gang te laten gaan en maatschappelijke polarisering in de hand te werken. De sociale media ‘bubbels’ bevorderen groepsdenken en zetten daarmee bevolkingsgroepen tegen elkaar op. Onderscheid tussen feiten en fake news vervaagt omdat ‘ernstige’ media bij die groepen weinig tot geen gehoor meer vinden…
  In België zijn er zo ook een aantal agitatoren bezig. De meest recente lichting heet ‘Schild en vrienden’, nog erger en racistischer dan Vlaams Belang. Er zal meer positieve energie nodig zijn om deze beangstigende ontwikkelingen af te remmen dan alleen op onze kussens zitten….

 2. Kay schreef:

  Een chaotisch en verwarrend artikel met een post-WW2, jaren ’60 links zwart/wit naoorlogs denken, weinig creatief en niet oplossingsgericht denken.

 3. WAM van Loenen schreef:

  Bijzonder dat in Europa, en nu ook in Nederland, het politieke midden, en daarmee stabiliteit(?), het moet ontgelden. De voorheen niet-stemmers gingen nu wel en sloten zich aan bij uiterst rechtse proteststemmers gericht tegen een gek die ging schieten in een tram, tegen de hele Islam, tegen vluchtelingen, tegen milieumaatregelen. Bijzonder om in te zien dat als er nu toch weer coalities komen tussen het politieke midden samen met links, dat dat tegen de wens is van mijn medemens in Nederland. De ‘slachtoffers’ van buitenlanders en warmtepompen, tenminste zo voelen ze zich. Over andere onderwerpen binnen de samenleving praten? Dan volgt er vaak een oorverdovende stilte.

 4. zeshin schreef:

  Als het gezond verstand door het wollige taalgebruik van deze respectloze kopie van Erdogan heen kijkt,…. Mammoeten zijn allang uitgestorven en het uilskuiken van Minerva heeft haar nest op de Olympus en is geen trekvogel.
  Hij bedoelt waarschijnlijk meneer de uil uit de fabeltjes krant. Dus beste kijkmuiskinderen ‘Oogjes open en snaveltjes open’

 5. frank schreef:

  Mooi en wijs geschreven, en laten we niet vergeten dat er veel mensen actief zijn die rustige en liefdevole plaatsen creëeren, dië groei en vooral wensen dat alle mensen gelukkig mogen zijn.

 6. monica schreef:

  ik twijfel ook sterk aan het hele klimaatgedoe.
  het lijkt een maatregel om de armen nog armer te maken.
  waarom hoor je ze niet over geen bomen kappen…. er worden momenteel heel veel bomen gekapt in nederland.
  waarom hoor je ze niet over geen landbouwgif meer gebruiken? oorzaak uitsterven bijen..dan komt er werkelijk een probleem. Alleen Marianne Thieme hoor je daarover.