Deze week droeg ik op een dag een groene broek en een blauw shirt. Mij stoort die combinatie niet maar mijn overleden moeder noemde blauw en groen boerenfatsoen. De verkeerde kleding aan hebben voor een bepaalde gelegenheid. Er was geen bepaalde gelegenheid toen ik de keus maakte in de inloopkast. Het blauwe shirt is zeker al 15 jaar oud maar nog heel. En de groene broek een jaar of tien en niet afgewassen of stuk. Het is gemakskleding waarin ik me prettig voel. De benaming boerenfatsoen vind ik wel merkwaardig alsof boeren een ander fatsoen hebben dan burgers en het niet zo nauw nemen met hun kledingkeus.

Mensen vallen snel terug in oude patronen, kledingkeus. Ik heb meerdere colbertjes- zelfs nog een die gemaakt is door mijn kleermaker,  maar trek altijd hetzelfde oude groene colbert aan. De rafelige randen aan de mouwen zijn door mijn partner voorzien van een stoffen rand om er toch een beetje netjes uit te zien. Af en toe vraag ik me wel af of ik weer in dat jasje naar dezelfde bijeenkomst in serie kan gaan. En later zit ik weer in dat groene colbert aan tafel. Niemand die er iets van zegt.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk