Er verschijnen verontrustende berichten over de toename van burn-out met alle negatieve gevolgen ervan. Gelukkig wordt er veel aandacht aan gegeven maar die blijft vaak beperkt tot de fysieke aanpak. We vergeten vaak dat er voor een effectieve therapie ook een spirituele kracht nodig is.
We hebben niet alleen een stoffelijke buitenkant maar ook een geestelijke binnenkant. Beide zijn bronnen van energie, maar de lichamelijke energie is beperkt en kan door te hard werken gemakkelijk uitgeput raken.
Als onze lichamelijke energie opgebrand is, komt ons lichaam in ademnood en ervaren we een burn-out. Alleen een aanvulling vanuit onze geestelijke kracht kan effectief zijn.
Als we proberen onze fysieke kracht weer op peil te brengen, merken we hoeveel inspanning ons dat kost. Het risico van terugval in een nieuwe burn-out is groot. Ook bij een goede lichamelijke conditie is ons lichaam niet in staat om langdurig zwaar werk te verrichten. Daarvoor is ook een sterke bezielende energie nodig, een spirituele krachtbron. Hierbij valt te denken aan bezigheden waar echt plezier aan wordt beleefd, zoals sport.
Een korte stilte in ons werk, om na te gaan waarom we doen waar we mee bezig zijn, kan ook helpen om de werkdruk te verlichten. Deze zinvraag van het waarom stelt ons in staat de zinvolle activiteiten van ons werk te herkennen en het onbelangrijke werk te verschuiven.
Wat we als zinvol ervaren geeft ons energie maar zinloos werk put ons uit. Dit regelmatig even stilstaan vraagt wel oefening, maar het is zeker de moeite van het proberen waard.