Waar zijn we in beland, waar zijn we in beland.
We zijn beland in leven en dood, hier nu
Waar we altijd al waren

We zijn nergens in beland, we waren er al
En we zullen er blijven, het leven
En de onafscheidelijke metgezel de dood
Khanti

Dit gedicht stond op de rouwkaart van mijn ex-vriendin, we zijn beide een andere richting van het boeddhisme gaan beoefenen. Maar vonden daarin het zelfde. We ontdekte dat we in samsara leefden en dat dat constant in beweging is, soms gaat het goed, soms gaat het slecht. In mijn optiek is de eerste stap in het boeddhisme te ontdekken waar je in beland bent, samsara.

En wat zoeken we in het boeddhisme: rust, vrede en welzijn.

Waar de mensheid constant mee bezig is trachten zijn situatie te verbeteren. Voor de oorlog liepen pacifisten met een speldje van een gebroken geweer. En toen brak de oorlog uit. Nu proberen we het leven te verlengen door gezond te eten, niet meer te roken, en vooral geen vlees meer eten. We maken ons boos over dieren die dood gaan in de Oostvaardersplassen, we bemoeien ons met tradities. Op Terschelling mag er geen haan drie dagen in een mand op een paal zitten, Zwarte Piet mag niet meer. Steeds proberen we onze visie aan anderen op te dringen terwijl we met z’n allen in het zelfde lekkende schuitje zitten. En dan niet een klein gaatje, maar het hele schuitje is zo rot als een mispel. Als je een gaatje probeert te dichten maak je het alleen maar erger, het hout brokkelt af het gat word alleen maar groter. We reciteren:

‘Ik beloof alle levende wezens te redden’

Hoe wou je dat doen? Al die levende wezens zitten in het zelfde lekkende schuitje van geboorte en dood. De enige manier om zo min mogelijk leed te veroorzaken is doodstil blijven zitten en je vooral nergens mee bemoeien. Een verkeerde beweging en er breekt paniek uit. We leven in een grote slagerij- eten en gegeten worden. Kom nou niet aan met in de tekst staat ‘Ik beloof alle invoelende wezens te redden’. Hebben planten geen gevoel? Wat eet jij? Je doodt per dag ontelbare wezens en dan eet je geen vlees omdat dat zielig is. Waar ben je in beland, waar ben je in beland. Er is maar 1 oplossing en die ligt bij jou, jij bent de enige die alle levende wezens kan redden, jij die dit leest. Waarom? Omdat samen met jou dit universum, dit samsara geboren is, jij bent samsara er is geen ander. Ja toch? Voor je geboorte had je geen weet van dit universum. Pas met je geboorte werd je het gewaar. Heb je een idee waarin je beland bent? Durf eens nee te zeggen, dat is je diefstal ontkennen terwijl je met de gestolen goederen nog in je hand staat.

Je weet het, alle levende wezens redden is doorzien wat het lekkende bootje is, wat dit universum is wat samsara is. Als je het doorziet dan smeer je bij je ontbijt het universum uit op je boterham en zijn alle levende wezens gered. Maar o wee als je denkt ze kunnen te redden, dan ben je verloren want wie moet jou dan redden?

Moge alle wezens gelukkig zijn.

 

Categorieën: Zeshin van der Plas, Columns, Zen
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk